Archief: artikelen van April 2005.

| Home |

 

oude ambachten

Zaterdag 30 April 2005 in categorie Kunst en Cultuur

Van de oude ambachten raken wij op koninginnedag nooit verlost. Wat zouden de 'oude ambachten' van over vijftig jaar zijn? Fossiele computers assembleren op het marktplein? Een demonstratie snelheidsmeting door 't KLPD met antieke laserguns? Steengrillen op een roestige Tefal in de openlucht? Een wedstrijd snelbruinen voor lesbische dames op het Texelse strand (het zogeheten 'pottenbakken')? Klootschieten op bejaarde ex-bewindslieden? Geldgraaien door topmanagers? Ladenlichten met gemeenteraadsleden? Oren aannaaien door de Geuzen? Schandpaalnagelen? Kontknutselen? Pijpendansen? Zakkenvullen? Snikkelrukken? Ringtonerippen? Klitklossen?

En zou Amalia zich dan net zo vervelen als haar grootmoeder nu? Vast niet! oude ambachten

druppels

Zaterdag 30 April 2005 in categorie Beeld en Geluid

druppels

De portefeuilles van politici

Donderdag 28 April 2005 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Even kort de stand van zaken rond het normen & waarden offensief van premier Balkenende: bijklussende politici, nevenfunctionerende politici, korting vragende politici, geen belasting betalende politici, pinnende politici, proletarische politici zonder boekhouding.

Opdat de ketel geen verwijten krijgt van een of andere pot, bij deze een verantwoording van het bovenstaande:

De portefeuilles van politici Lees verder...

bijbelse vertellingen

Donderdag 28 April 2005 in categorie Waargebeurde verzinsels

Toen het opperwezen het gedrag van de mensheid weer eens helemaal zat was besloot hij voor straf de wereld onder water te laten lopen. Het hele zootje moest verzuipen. Behalve Noach, want die was altijd braaf geweest. Noach kreeg daarom van hogerhand opdracht een boot te bouwen voor zichzelf en zijn gezin. Zo konden zij de komende zondvloed overleven. Bovendien moest hij op het schip van elk dier een mannetje en een vrouwtje meenemen. Dan kregen die de kans zich later weer fijn te vermenigvuldigen. Zij konden er tenslotte ook niets aan doen.

Nadat hij de benodigde bouwvergunning had geregeld ging Noach aan de slag. Volgens bestek moest het gevaarte honderdvijftig meter lang, vijfentwintig meter breed en vijftien meter hoog zijn. Een mammoettanker was er niks bij, maar het staat in de bijbel, dus het is waar. Tevens staat geschreven dat Noach al zeshonderd jaar oud was. Niettemin schijnt de krasse doehetzelver de klus te hebben geklaard. De schuit was op tijd gereed. bijbelse vertellingen Lees verder...

de jonge onderzoeker

Woensdag 27 April 2005 in categorie Klein Proza

Al sinds jaar en dag lees ik in mijn krant dat het steeds slechter gaat met het verstand van Nederland. De kenniseconomie raakt alsmaar verder achterop, steeds minder studenten kiezen voor de bètavakken en de bezettingen van het Maagdenhuis zijn ook niet meer wat ze waren.

Ik begrijp wel hoe dat komt. Zoiets vindt z’n oorsprong in de kinderjaren. Voor de hedendaagse jonge onderzoeker valt er namelijk weinig meer te onderzoeken.
Neem de klok. In mijn jeugd ontmantelde ik een Hema-wekker, verbaasde me over de vele radertjes en schroefjes, zette hem weer ongeveer in elkaar en hield twee onderdelen over. Dat laatste gaf niks, het werkingsprincipe was daarna bekend. Aan een moderne wekker valt echter niet meer te demonteren dan de batterij. de jonge onderzoeker Lees verder...

taxfree

Dinsdag 26 April 2005 in categorie Gastcolumns

Mijn eerste opdracht als verslaggever voor een groot muziekblad was het interviewen van een Ierse popzanger. Ik leek toen nog op Brad Pitt en wat kon mij gebeuren? Vlak voordat ik tot zijn hotelkamer zou worden toegelaten zwaaide de deur open en werd een journalist van een grote ochtendkrant naar buiten geschopt.
"Fuck off bastard," brulde het Ierse fenomeen met het schuim op zijn mond.
"Wat ging er mis?" vroeg ik snel aan mijn voorganger. Het bleek dat hij had geïnformeerd naar het drugsverleden van de Belfast Cowboy. Dat was kennelijk niet in goede aarde gevallen.
Hierna mocht ik -met knikkende knieën- binnentreden. Slachttijd?

taxfree Lees verder...

paardebloem sterft uit

Maandag 25 April 2005 in categorie Schandelijke taferelen

Gisteren fotografeerde ik een paardebloem. Dat was noodzakelijk om hem voor het nageslacht vast te leggen. Vanaf 15 oktober wordt hij namelijk een paardenbloem. En aangezien er in oktober geen paardebloemen groeien moest ik nu maatregelen nemen.

In oktober verschijnt de nieuwe editie van de Woordenlijst Nederlandse taal, oftewel het Groene Boekje. In de versie van dat groene spelvod uit 1995 werden samengestelde woorden bestaande uit een dierennaam en een plantennaam nog zonder tussen-n geschreven. Maar de ministers van de Taalunie hebben nu beschikt dat die 'n' er alsnog bij moet, want het domme volk maakte er teveel fouten mee.

Ook met de joden wordt het in taalkundige zin oppassen na 15 oktober. Bevolkingsgroepen schrijft men vanaf die datum met een hoofdletter. Want de kleine letter gaf problemen bij ethnische groepen zonder land. De hoofdletterdiscriminatie tussen joden en Palestijnen is daarmee opgeheven: het worden Joden en Palestijnen. Maar let op: als met 'joden' wordt verwezen naar de religie houden ze een kleine letter. Zo is er dus wel degelijk verschil tussen Joden en joden. Dit wordt dus zonder twijfel de instinker van het Groot Dictee 2005.

Mijn verdenking is: de Taalunie laat de paardebloem uitsterven om straks weer een nieuwe reeks Groene Boekjes vol paardenbloemen te kunnen verkopen!


paardebloem sterft uit

podcasting voor oudere jongeren

Zondag 24 April 2005 in categorie Beeld en Geluid

De nieuwe trend op het weblog is Podcasting. Dat schijnt een uitvinding van ondermeer Adam Curry te zijn. Ik noem de man even, want in deze voor hem financieel moeilijke tijden kan hij wel een opstekertje gebruiken.
Als ik het allemaal goed heb begrepen kun je met Podcasting rechtstreeks een mp3-bestand van (bijvoorbeeld) een weblog naar je iPod spelertje downloaden. Wanneer je een site hebt gevonden met allerlei mp3-tjes naar jouw smaak, kun je je daarop abonneren. Een betere uitleg dan de mijne kun je lezen in de Wikipedia.

Indien je evenals ik géén fijne iPod-speler bezit hoef je je niet buitengesloten te voelen. Er zijn namelijk ook computerprogramma's die je op de hoogte houden van je favoriete Podcast-uitzendingen en die de betreffende bestanden kunnen downloaden. Bijvoorbeeld iPodder.

Wanneer je van plan bent om een echte Apple iPod-speler te kopen, doe dat dan zo snel mogelijk. Ze worden namelijk een stuk duurder. Dat komt deze keer niet door Apple, maar door de Stichting Thuiskopie. Lees hier hoe collega Zeke van Drijfzand zich hierover ongezouten kwaad maakt.

Zo, en nu gaan we even fijn spelen. Ik heb een oud maar vrolijk audiobestand uit de begindagen van Verbal Jam als Podcast online gezet, getiteld: <%media(newsdentmono.mp3|The Dutch News after the Dentist)%>. Dan kun je op het eerstkomende verjaarsfeestje ook eens hip meepraten met de jeugd van tegenwoordig in plaats van glazig uit de ogen te kijken bij de term 'Podcasting'.
Daarom hieronder een snelhandleiding voor de oudere jongeren onder ons: podcasting voor oudere jongeren Lees verder...

de bonusvraag

Zaterdag 23 April 2005 in categorie Media

Vanwege de buitenproportionele salarissen van topmanagers is het verschijnsel 'bonus' volop in de publiciteit. Het kan u niet ontgaan zijn, tenzij u als missionaris al drie maanden wordt vermist tussen de koppensnellers in de binnenlanden van Papoea Nieuw-Guinea. Iedereen met een normaal loon naar werken vraagt zich af: waarom zijn die bonussen eigenlijk nodig?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Uit piëteit met de betrokkenen zegt men het nooit hardop, maar de sector 'topfuncties in het bedrijfsleven' is eigenlijk onderdeel van de sociale werkvoorziening. Het doel van de sociale werkvoorziening is mensen met een handicap de kans te geven op een productieve, betaalde baan onder aangepaste omstandigheden [bron: nWSW] De handicap van topmanagers is dat ze weliswaar een groot ego hebben, maar eigenlijk helemaal niks kunnen. de bonusvraag Lees verder...

aan lager wal

Vrijdag 22 April 2005 in categorie Schandelijke taferelen

Bij de ingang van de plaatselijke supermarkt stond een man in een sleets maatpak de daklozenkrant te verkopen. Hij was compleet aan lager wal geraakt. Eens had hij de helft van zijn bonus moeten inleveren en aan een goed doel moeten schenken. Dat goede doel was nu voor eeuwig in goeden doen, voorgoed uit de zorgen. Maar voor hem was het de nekslag geweest.
Ik vroeg de vreemdeling naar zijn naam: Michiel Boersma. Ik gaf Michiel niets, ik kocht geen daklozenkrant. Ik vroeg Michiel daarentegen of hij misschien een muntje voor mijn winkelwagentje kon missen. Daar kon of wilde hij me niet aan helpen. Ik denk dat laatste. aan lager wal

tokkies en intellectuelen

Donderdag 21 April 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

In Buitenhof discussieerden afgelopen zondag drie intellectuelen over de onderklasse van de samenleving. Aanleiding vormden de toestanden in de Graafsewijk in Den Bosch. Criminoloog Chris Ruitenfrans kwam alles uitleggen aan de hand van het door hem vertaalde boek 'Leven aan de onderkant' van de Engelse psychiater Theodore Dalrymple. Om het verhaal enigszins te nuanceren waren Marius Ernsting (directeur Humanitas) en Willem de Haan (hoogleraar RUG) opgetrommeld.

Volgens Dalrymple heeft de verzorgingsstaat een slechte invloed op de mentaliteit in de onderklasse. De mensen daar hebben een gebrek aan moraal, ambitie en kennis. Daardoor weten ze niet hoe ze moeten leven, nemen ze geen verantwoordelijkheid voor hun eigen bestaan en kiezen ze voor een slachtofferrol. Alles is de schuld van een onrechtvaardige samenleving. De drie intellectuelen debatteerden over in hoeverre dat allemaal waar was.
Gaandeweg de discussie stelde ik mij ineens voor een inwoner van de Graafsewijk te zijn... tokkies en intellectuelen Lees verder...

gaap

Woensdag 20 April 2005 in categorie Media

Het is weer inkoppen qua nieuws vandaag. Je kunt radio of tv niet aanzetten of het woord 'paus' weerklinkt. De nieuwe ayatolla van de katholieken heet Joseph Ratzinger. Met het woord 'ayatolla' heb ik alles wel gezegd. Ga ik dus verder niet op door.

Koen Jansen uit Tilburg won een auto door een naam te verzinnen voor de nieuwe televisiezender van John de Mol: "Tien". Hiermee is meteen de toon gezet voor het creatief niveau van deze zender. Ga ik dus ook verder niet op door.
Ik kan mij vandaag beter gaan zitten vervelen. Dan doe ik nog wat nuttigs vergeleken met het bovenstaande.

Wacht, ik ga de Volkskrant Nieuwsklikker maar eens downloaden...
gaap

oorzaak verwarring

Woensdag 20 April 2005 in categorie Cartoons

oorzaak verwarring

Handtastelijkheden

Dinsdag 19 April 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Het bericht viel nauwelijks op tussen de voetbalrellen van afgelopen zondag, maar Ad Melkert mag van Kofi Annan geen directeur worden van het Ontwikkelings Programma van de Verenigde Naties (UNDP). Eerder was hij getipt voor die topfunctie, volgens de NOS omdat de VN 'iets goed te maken had vanwege de affaire rond Lubbers'.

Handtastelijkheden Lees verder...

ajax tegen feyenoord

Maandag 18 April 2005 in categorie Waargebeurde verzinsels

Uit het dagboek van minister Remkes:
Wat heb ik mij hedenweekend weer zitten verbijten! Het is godgeklaagd wat de zogenaamde supporters van Ajax en Feyenoord hebben aangericht in ons land. Wat is het toch eeuwig zonde dat het geen islamieten zijn. Dan kon ik er tenminste de anti-terrorisme wetgeving op loslaten, dan mocht ik tenminste gewoon op ze schieten! Maar nee hoor, hooligans moeten zo nodig weer een aparte categorie zijn. Dat stelletje tuig van Ajax heeft zelfs de vuige brutaliteit om zichzelf 'joden' te noemen. Dan sta je als minister meteen machteloos, want wie wil nu de geschiedenis ingaan als degene... Eh, laat ik deze zin maar niet afmaken, want dat ligt allemaal veel te gevoelig. Ik wil niet degene zijn die straks aan de Israëlische ambassadeur moet uitleggen dat die joden van Ajax geen joden zijn en hoe het komt dat ze zich dan toch joden noemen. Dat weet ik trouwens niet eens.

Laat ik me liever bezinnen op een keiharde aanpak van dat gajes. O shit, uitkijken nou Johan, gajes is een een joods woord. Breng jezelf nou niet in de problemen. Geteisem dan? Even opzoeken... Ja hoor, als ik het niet dacht: komt van het jiddische chatteisem. Uitvaagsel dan maar, dat klinkt veilig genoeg. Godallejezus nogantoe, wat moet je als minister toch altijd op je woorden passen! Voor je het weet beledig je weer iemand.

Hup, terzake Johan! Je dwaalt af. Concentreer je op je beleid! Dat is al warrig genoeg. En ga weer in de ik-vorm schrijven in plaats van tegen jezelf te mompelen. Hoezo, ik mag toch wel in mezelf praten? Nee, Johan, kop dicht nu, je leidt de boel af. Ja hoor eens, wie is hier nou de minister? Dat ben ik. Nee, Johan, dat ben ik. Maar we zouden 't toch samen doen? Dat kan niet in dit geval Johan, want jij bent voor Feyenoord en ik voor Ajax. En volgens mij zijn we vanmorgen vergeten onze pillen te nemen. Dan krijg je dit soort interne discussies waar wij als minister van Binnenlandse Zaken helemaal niet op zitten te wachten... ajax tegen feyenoord

Excellentie Van der Knaap

Zaterdag 16 April 2005 in categorie Politieke Portretten

Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) wil graag met 'Excellentie' worden aangesproken. Zoiets is natuurlijk gefundenes Fressen voor elke columnist, cabaretier en commentator. Wanneer je de spot en hoon der natie over je wilt afroepen moet je zoiets gaan bepleiten.

Van der Knaap heeft graag 'dat de samenleving een stukje respect toont voor ministers en staatssecretarissen' (Volkskrant). Dat moeten ze dan wel eerst verdienen, zou ik zeggen.
Eerst maar eens kijken wat voor intellectuele bagage de hoogedelgestrenge heer Cornelis van der Knaap meebrengt, want we gaan in dit land natuurlijk niet lukraak de eerste de beste vmbo-er met excellentie aanspreken.
Ik ruk z'n CV tevoorschijn en constateer met trots dat de weledelzeergeleerde heer niet minder dan de Mulo heeft gedaan en bij V&D heeft gewerkt. Tevens was hij beroepsmilitair en douanebeambte. Voorwaar niet gering!

Excellentie Van der Knaap Lees verder...

het predikaat kindgericht

Zaterdag 16 April 2005 in categorie Lijf en ledematen

Eind vorige maand begeleidde ik een hoogbejaarde heer (mijn vader) naar de polikliniek in een ultramodern ziekenhuis. Hij moest op controle. Dat vindt hij een fijn uitje, want zijn behandelend arts is een knappe dame en zijn ogen zijn nog prima.

Het ultramoderne ziekenhuis beantwoordt geheel aan de eisen van deze tijd. Ik begrijp nooit zo goed wat dan de 'eisen van deze tijd' zijn, maar kennelijk luiden die: saai, kaal, gigantisch, onduidelijk en ongezellig. Kortom, het is een patiëntverwerkende industrie. het predikaat kindgericht Lees verder...

vies vadertje (2)

Vrijdag 15 April 2005 in categorie Kort en Tussendoor

Minister Hoogervorst is van mening dat er geen recht op ongezond leven bestaat. Mensen die roken, drinken en teveel eten maken tot dusver onbeperkt gebruik van de gezondheidszorg en dat is eigenlijk onverantwoord.
Laten we in de eerste plaats dit soort ministers afschaffen, ministers die dergelijke makkelijke uitspraken doen. Zij veroorzaken teveel stress en dat is erg slecht voor de volksgezondheid. Voor de rest ga ik natuurlijk niet in herhaling vervallen. vies vadertje (2)

loonzakken

Donderdag 14 April 2005 in categorie Schandelijke taferelen

De topmannen van de grote energiebedrijven zitten er warmpjes bij, zo bleek de afgelopen dagen. Ludo van Halderen (Nuon) verdient 816 duizend euro, Michiel Boersma (Essent) 821 duizend euro, Ronald Blom (Eneco) 504 duizend euro en Erik de Heus (Oxxio) 450 duizend euro. {note(bron: Volkskrant |1)}
Vanwege alle maatschappelijke en parlementaire commotie zou je verwachten dat de energiebedrijven de behoefte zouden voelen dit een beetje aan de klanten uit te leggen.

Even een rondje langs de websites: Nuon zwijgt tot dusver. Essent komt met een open brief aan de medewerkers, Eneco heeft een uitgebreid persbericht op de site. Het nieuwe bedrijf Oxxio houdt zich net als Nuon gedeisd. Zelfs op de pagina met Financiële Informatie ('alle relevante feiten en cijfers') is het salaris van De Heus niet vermeld. loonzakken Lees verder...

steeg

Donderdag 14 April 2005 in categorie Beeld en Geluid

steeg

vies vadertje

Woensdag 13 April 2005 in categorie Milieu, flora, fauna

Vroeger noemde men de overheid 'Vadertje Staat'. Want de overheid weet wat goed voor ons is en zorgt voor ons. Min of meer de verpersoonlijking van Vadertje Staat was de oude premier Willem Drees. Hij voerde bijvoorbeeld de AOW in. Maar Willem Drees is al lang dood en dus moeten wij het tegenwoordig stellen met bevoogdende types als Jan Peter Balkenende en Piet Hein Donner.

Vadertje staat verbiedt en verplicht ons ook een heleboel dingen. Voor ons eigen bestwil. Zo mogen wij niet meer roken, niet meer dik worden, niet meer overmatig drinken en onze geest niet meer verruimen. Wij moeten in het verkeer een helm op en een autogordel om. Als we nog klein zijn moeten we in een kinderzitje. Onze muziek mag niet te hard, want dat is asociaal tegenover de buren. Wie zich daar niets van aantrekt wordt apart gezet in een tokkiecontainer.
Zonder licht op de fiets in het donker rijden is strafbaar. De brommer mag niet teveel lawaai maken anders wordt hij meedogenloos vernietigd. vies vadertje Lees verder...

flappen tappen

Dinsdag 12 April 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik begrijp niets van financiële zaken. Ik begrijp alleen dat ik het grootste deel van mijn geld uiteindelijk weer inlever bij de overheid en dat die daar dan weer allerlei meer of minder mooie dingen voor de burger mee doet. Dat is voor mij nog te volgen, al denk ik er liever niet aan.

Maar wat flikt minister Brinkhorts van Economische Zaken mij nu weer? Hij gaat het nóg ingewikkelder maken!
In de krant heb ik gelezen dat de overheid straks wil meeluisteren met al ons telefoon- en dataverkeer. Dat slaan ze dan op om te kunnen zien of er een terrorist tussen zit. Okee, helder, ik zal voortaan op mijn woorden moeten passen.
Zo'n systeem betaalt dit kabinet natuurlijk niet uit eigen zak, maar uit de onze. Niet mee eens, maar tot zover nog te bevatten: dit was mijn eerste financiële bijdrage aan de ondermijning van mijn eigen privacy. flappen tappen Lees verder...

anton heyboer

Dinsdag 12 April 2005 in categorie Cartoons

anton heyboer

schokkend nieuws

Maandag 11 April 2005 in categorie Trivialiteiten

Schokkend nieuws bij nu.nl:


Welk tankstation wil dat nu niet?
Dit soort berichten krijg je met die hoge benzineprijzen.
schokkend nieuws

schuld en geschiedschrijving

Maandag 11 April 2005 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Deze week is het een maand geleden dat Loe de Jong overleed. In het jodendom zijn er drie rouwperiodes, elk met zijn eigen voorschriften: zeven dagen, dertig dagen, een jaar. Na de periode van dertig dagen (gerekend vanaf de begrafenis) wordt de grafsteen onthuld. Vaak wordt op of rond deze datum bij het leven en de dood van de overledene stilgestaan. Tijd daarom voor een eerbetoon aan professor De Jong, zikhrono livrakhah: moge zijn nagedachtenis tot zegen zijn.

Loe de Jong's moment van overlijden was bijna symbolisch. Niet alleen stierf hij in een boekenweek waarin vaderlandse geschiedenis centraal stond, maar ook werd precies op zijn sterfdag in Jeruzalem het vernieuwde Holocaust-museum van Yad Vashem geopend. Dit gebeurde in aanwezigheid van tientallen belangrijke internationale gasten, waaronder premier Balkenende.

De premier beschreef in Israël de jodenvervolging als een 'inktzwart hoofdstuk' in de Nederlandse geschiedenis. Hij noemde in zijn toespraak de "voorbeelden van moed, vriendschap en solidariteit. Maar ook van onverschilligheid. Van liefdeloosheid. En van verraad."
In zijn magnum opus schreef professor De Jong vooral over die moed en dat verraad. schuld en geschiedschrijving Lees verder...

wally tax (1948-2005)

Maandag 11 April 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Op de middelbare school zong plotseling de naam Wally Tax rond. Hij was de voorman van The Outsiders. Eindelijk een stel Nederlandse jongens die qua muziek en uitstraling niet uit de toon vielen bij de Engelse bands. Nóg ruiger en nóg langer haar. De meisjes zwijmelden. The Outsiders waren onze eigen Rolling Stones, met Wally Tax in de rol van Mick Jagger. Hij zong zelfs beter en gevoeliger.

Wally Tax schreef heel wat prachtige nummers, ook nog toen The Outsiders al lang weer uit beeld waren. Z'n leven verliep verder volgens de tragische traditie van andere ruige popmusici uit die tijd: verslaafd aan drugs en drank. De ontluistering was compleet toen hij een aantal jaren geleden in de douche -of all places- ook nog eens z'n schouder en zijn heup brak. Een poging tot een comeback wilde uiteindelijk dan ook niet erg lukken met een kunstheup.
Afgelopen zondag overleed Wally Tax op 57-jarige leeftijd. Een verdrietig bericht. Wéér een markant stukje van de jaren zestig definitief voorbij.

Meer over Wally Tax en The Outsiders verzamelde Adri Verhoef. wally tax (1948-2005)

krant op zondag

Zondag 10 April 2005 in categorie Religie

Zondag is een uitgelezen moment om eens lekker lui de krant door te nemen. Even helemaal niks doen. Maar voor het <%popup(refdagzondag.jpg|754|413|Reformatorisch Dagblad)%> (klik voor popup) gaat zelfs dát al te ver. Nee, ogen dicht en bidden lijkt daar het devies. Mijn verstand stond erbij stil, maar dat was waarschijnlijk ook de bedoeling. Want dat mag ook niet werken op zondag. Van de gereformeerden dan... krant op zondag

lonsdale

Zondag 10 April 2005 in categorie Lezen

De dichter C.B. Vaandrager trad in 1952 met zijn gedichten op in Rotterdam. Hij begon dat optreden met de uitroep: Wollen Sie die totalische Poesie???
De zaal nam hem dat niet in dank af, zo vlak na de oorlog en Vaan (voor vrienden) moest onder politiebewaking naar huis worden gebracht.

Uitgever G.A.van Oorschot -eveneens overleden- zette de zaak bij een vergadering van de Bond tegen het Vloeken eens op stelten door het ene godversegodverdomme na het andere te laten horen. Het scheelde weinig of hij werd volgens oud Christelijk gebruik gekruisigd.

Ikzelf vond het een goed idee om tijdens mijn academietijd in de jaren 70 een onderscheidingsteken van de Waffen SS te dragen. De directeur deelde mijn enthousiasme niet, maar ontving mij met lachend gezicht.
"Waar is je uniform, waar zijn je laarzen?" vroeg hij schalks. Hierna kon ik gaan.
Ik voelde me onprettig, had hij mijn provocatie niet begrepen? De volgende dag droeg ik de medaille niet meer, de lol was er behoorlijk af.

Mijn ome Herman -God hebbe zijn ziel- overleefde zes concentratiekampen. Hij kwam vaak bij ons thuis, immer vrolijk. Op een avond werden op het televisiejournaal beelden getoond van de Engelse neo-fascist Mosley. Deze man, met snorretje, sprak (expres?) met een aan Peter Sellers verwant Duits accent. Dat leverde veel aardigs op. "I zink zer Führer is a most adorable perzon, dont you zink zo?"
We wachtten met angst en beven af wat ome Herman zou gaan doen. In huilen uitbarsten? De televisie kapot gooien?
Hij knipperde echter nauwelijks met z'n ogen en zei: "Die man heeft gewoon een probleem!"

Zou het helpen aan een principiële Lonsdaler te vragen: "Waar is je helm?"
Of heeft hij gewoon een probleem? lonsdale

blufpoker met joker

Zaterdag 09 April 2005 in categorie Trivialiteiten

Negentig procent van ons bestaan is gevuld met zaken van ondergeschikt belang. Daar hebben wij het dus maar druk mee. Een kwestie die nu weer onze volle aandacht opeist is de joker-actie van Albert Heijn. Per week mag u maximaal vijf jokerstickers plakken op artikelen naar keuze en daar krijgt u dan tien procent extra korting op.

De jokerstickers zitten bij het reclameblad AH-bonus. Dat krijg ik nooit vanwege weer een andere sticker, namelijk die op mijn brievenbus. Ik wist dus van niets. Bij de kassa zag ik klanten fijn stickers plakken en korting krijgen. De caissière praatte mij bij. Ik had ze bij de klantenservice kunnen krijgen. Dat is natuurlijk echt informatie waar je wat aan hebt wanneer je inmiddels bij de kassa staat.

Bij een volgend supermarktbezoek vervoegde ik mij dadelijk bij de klantenservice om mijn jokers op te eisen. Helaas, de gehele voorraad van die week was er al doorheen gejaagd. Wéér geen korting! Ik voelde mij zwaar benadeeld. Ik besloot tot tegenmaatregelen. blufpoker met joker Lees verder...

beste dokter finkelstrauch (3)

Vrijdag 08 April 2005 in categorie Gastcolumns

Beste dokter Finkelstrauch,

Nu ik al een maand zelfstandig functioneer vond ik het tijd worden mijzelf te belonen. Na veel wikken en wegen heb ik na tien minuten besloten mijn vakantiegeld aan te breken en te spenderen aan een tatoeage.
Gisteren was het zo ver. Een bebaarde man heeft drie uur in mij zitten prikken. Het gevoel was euforisch, dokter. Endorfine was even mijn beste vriend.

Vroeger moest ik van u een uur in de isoleercel wanneer ik mijzelf weer eens had verminkt met een Hema-mesje. Deze man noemt het gewoon Body modification en laat me er zelfs voor betalen. Want piercings, scarificaties en tongsplitsingen zijn specialiteiten, zegt hij. Die gespleten tongen lijken me trouwens wel makkelijk voor schizofrenen. beste dokter finkelstrauch (3) Lees verder...

sint sensatius

Vrijdag 08 April 2005 in categorie Religie

Paus Johannes Paulus de Tweede wordt vandaag begraven. Vanuit de Sint Sensatius Basiliek te Rome geeft bisschop Muskus zijn commentaar op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.

De hele gang van zaken was abominabelius. De organisatius van dit evenementius had de toestroom van lijkenkijkers schromelijk onderschat. Miljoenenen mensen die in kilometers lange rijen langs het kadaverius van de Heilige Vader moesten trekken.
Ik zei nog zó tegen collega Ratzinger: pak dat nou anders aan! Mijn voorstel zou zijn geweest om de mensen gewoon gezellig overal door de stad te laten lopen, zodat je een goede spreiding krijgt. Dan hadden wij het corpus Johannes wel even in de pausmobilius gesjord en daarmee continueus rondjes door Rome gereden. Dat was toch prachtig geweest? Overal zwaaiende en zingende gelovigen langs de kant: "Dag sinterklasius, dá-hag, dá-hag, luister naar mijn áf-scheids-lied!" sint sensatius

hobbyisme en terrorisme

Donderdag 07 April 2005 in categorie Media

Onze eigen polder-Bin Laden, Samir A., is gisteren door de rechter vrijgesproken. Hij werd beschuldigd van het voorbereiden van terroristische aanslagen, omdat in zijn huis diverse spullen waren aangetroffen die daarop zouden wijzen. Zo lagen er volgens de kranten patroonhouders voor automatische vuurwapens, een geluiddemper, een aantal gesoldeerde elektronische circuitjes, een kogelwerend vest en een nachtkijker. En er waren natuurlijk de plattegronden van de Tweede Kamer, Borsele, Schiphol, het AIVD-gebouw en het ministerie van Defensie.

De rechtbank vond het allemaal wat mager. Ik weet niet wat de rechters zélf thuis aan handige spulletjes in de tuinschuur hebben liggen, best kans dat ik hopeloos achterloop bij de nieuwste trends in doe-het-zelf materialen. Dus mocht dit hip zijn bij de jeugd van tegenwoordig, dan kan ik mij best voorstellen dat Samir hiermee wegkomt. Ik kijk dus wel uit om een opinie te hebben over dit vonnis. hobbyisme en terrorisme Lees verder...

vespa's

Woensdag 06 April 2005 in categorie Beeld en Geluid

vespa's

windsor castle

Dinsdag 05 April 2005 in categorie Royalty

De BBC-televisie zendt in deze weken de driedelige documentaire "The Queen's Castle" uit. Hij is gemaakt door de onafhankelijke productiemaatschappij RDF en biedt een onthullend -zo niet verbijsterend- kijkje achter de schermen van Windsor Castle. De uitzendingen zijn een 'must' voor elke republikein dan wel antimonarchist, want niets is beter voor het sterken van de eigen overtuiging dan beelden van archaïsche koninklijke structuren en standsverschillen.

Van de vierhonderd leden van de hofhouding op Windsor Castle is me er eentje het meest bijgebleven: de klokkenmaker. Hij heeft een full time job aan het op gang houden van de honderden kleine en grote uurwerken op en in het kasteel. Onvermoeibaar prutst en priegelt hij tussen de radertjes om Her Majesty bij de tijd te houden, maar dat is duidelijk onbegonnen werk binnen een instituut dat bestaat bij de gratie van tradities. Zelfs het huwelijk van prins Charles en Camilla Parker Bowles loopt alweer een dag achter. Door de dood van de paus trouwen ze zaterdag in plaats van vrijdag.
Maar na zoveel jaren wachten kan dat ene dagje er ook nog wel bij. En dan is het volop genieten van het sprookje van de prins die zijn eigen witte paard huwt.

Voor wie de wekelijks aanbevolen dosis royalty durft te overschrijden: BBC 1, zondagavond 21.00 uur, het derde en laatste deel van The Queen's Castle.

De Volkskrant: "Het uitstel met een dag is een grote klap voor de verkopers van huwelijksprullaria en -memorabilia als T-shirts en mokken, die al een grote voorraad hebben met daarop de datum van 8 april." windsor castle

De verdiensten van de paus

Zondag 03 April 2005 in categorie Religie

Paus Johannes Paulus de Tweede is dood en dus moet er mediabreed en wereldwijd worden herdacht. Laat ik mijn onbeduidende steentje bijdragen.

Karol Józef Wojtyla herdenken wij als een groot voorvechter van het leven. Het ellendig lijdend leven. Wie herinnert zich niet zijn veelbesproken encykliek 'Evangelium Vitae', waarin hij zich onvoorwaardelijk uitspreekt voor het behoud daarvan? Hij propageerde standvastig de geboorte van het ongewenste kind, het eindeloos rekken van de doodsstrijd en de onbelemmerde verspreiding van aids. De verdiensten van de paus Lees verder...

magda mist een kans

Zaterdag 02 April 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Natuurlijk zet ik even de televisie aan voor het congres van D66. Niet te lang, want dat is de stoplap van dit kabinet nu ook weer niet waard. Ik zie meteen dat de partij het risico op eventuele ongeregeldheden bij voorbaat de kop indrukt: ze laten de discussie leiden door niemand minder dan de korpschef van de politieregio Gooi- en Vechtstreek. Dat is mevrouw Magda Berndsen.
Hé, die ken ik. Daar heb ik in het verleden nog wel eens naast gezeten tijdens rijk voorziene feestdiners! magda mist een kans Lees verder...

la nightsky

Zaterdag 02 April 2005 in categorie Beeld en Geluid

la nightsky

sjaron krijgt voordeel van de twijfel

Vrijdag 01 April 2005 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Twee jaar geleden, toen Ariël Sjaron voor het eerst openlijk het woord 'bezetting' gebruikte en over de mogelijkheid van een Palestijnse staat sprak, schreef ik dat hij heel misschien zou kunnen slagen waar Rabin en Peres faalden (Nieuwe Sjaron verdient alle steun, Trouw Podium, 31 mei 2003). Deze week is een (gedeeltelijke) verwezenlijking van die visie een stuk dichterbij gekomen.

Maandag werd met een overgrote meerderheid (72 tegen 39 van de 120 Knessetleden) een voorstel verworpen om Sjaron's plan Israël's terugtrekking uit de Gaza-strook en uit een viertal nederzettingen en militaire bases in 'Noord-Samaria' op de Westoever in een referendum aan de Israëlische kiezers voor te leggen. Dit voorstel werd algemeen beschouwd als de op één na laatste parlementaire kans voor de tegenstanders van het terugtrekkingsplan om zijn uitvoering te vertragen, zo niet onmogelijk te maken. sjaron krijgt voordeel van de twijfel Lees verder...