Archief: artikelen van Oktober 2005.

| Home |

 

de grote van gogh herdenking

Maandag 31 Oktober 2005 in categorie Amsterdam Centraal

Gisteren ben ik naar het Oosterpark en de Linaeusstraat gegaan. Het was een zonnige zondag, boven de twintig graden en dus prachtig weer om te herdenken. Ik weet dat de officiële herdenking van Theo van Gogh pas woensdag is. Maar dan is het vast bewolkt en regenachtig. En zijn de mensen veel te opgefokt.
Nu speelden de kinderen in het gras en een man op zijn accordeon. Bij de holle boom stonden paddenstoelen broederlijk naast de bloeiende crocussen, alsof zij wilden bewijzen dat totaal verschillende culturen best kunnen samenleven. Het hangt slechts af van het juiste klimaat. de grote van gogh herdenking Lees verder...

mening vergeten

Zaterdag 29 Oktober 2005 in categorie Schandelijke taferelen

Ik ben deze week helemaal vergeten wat te vinden van de hulpactie voor Pakistan, de brand op Schiphol en de voorgenomen herdenking van Theo van Gogh. Laat ik er dus nu dit van zeggen: het is allemaal bijzonder tragisch. Elk in z'n eigen soort. Niet alleen de gebeurtenissen zelf, maar ook de manier waarop we ermee omgaan. mening vergeten Lees verder...

oktoberlente

Vrijdag 28 Oktober 2005 in categorie Knipsels

Wij beleven een prachtige oktoberlente. De weerman wil ons doen geloven dat dit zeer uitzonderlijk is, maar uit dit stukje krant van 1985 blijkt dat destijds de oktobermaand ook heel mooi kon zijn. Niets nieuws onder de zon dus.

oktoberlente

het muiderslot (2)

Vrijdag 28 Oktober 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

De rondleidingen in het Muiderslot blijven je altijd bij. Toen ik een schooljongetje was nam mijn vader mij al mee naar dit voormalig kasteel van Floris de Vijfde en P.C. Hooft. De gids vertelde spannende geschiedenisverhalen. Dat was geen kunst met zoveel historisch wapentuig onder handbereik. Maar goed, hij had zich voor hetzelfde geld alleen op de volwassenen kunnen richten. De man vroeg mij of ik wist wanneer de VOC was opgericht. Het zweet brak mij uit. Op school waren wij pas bij de Batavieren!
Na een pijnlijke stilte riep de gids triomfantelijk: "In 1592!".
"Niks hoor," sprak mijn vader, die erg gis was in die dingen, "in 1602!"
Hij kreeg bijval van andere bezoekers, die het nu óók ineens weer wisten.
De gids kleurde knalrood. Na deze publieke vernedering zat er plots een stuk meer tempo in de rondleiding. Dit kwam mij niet slecht uit, want er was mij na afloop patat beloofd. het muiderslot (2) Lees verder...

norton antivirus exit

Donderdag 27 Oktober 2005 in categorie Technologie

Al jarenlang gebruik ik Norton Antivirus van Symantec. Vroeger kocht ik dan één pakket dat ik op al mijn thuiscomputers installeerde. Maar dat mag niet meer van meneer Symantec. Voor elke computer moet je nu een apart pakket kopen. Om te controleren of je dat ook netjes doet hebben zij in navolging van Microsoft de 'activeringscode' ingesteld, waarbij op een centrale server wordt gekeken of het pakket al op een andere computer staat.

Wanneer zo'n pakket nu een tientje kostte was dat natuurlijk niet zo'n bezwaar. Maar Symantec rekent voor Norton Antivirus vijfenvijftig Euro. Dat is in oude guldens fl. 121,00. Een upgrade is maar een gierige vijf euro goedkoper. Een gemiddeld gezin is daarmee al gauw een hoop centjes kwijt om virussen te bestrijden waar zij geen schuld aan hebben. Ik zie het als een vorm van misbruik maken van de situatie. Mijn wantrouwige geest denkt dan: zou Symantec misschien z'n eigen markt creëren en stiekem af en toe zélf een virusje verzinnen? norton antivirus exit Lees verder...

het muiderslot (1)

Woensdag 26 Oktober 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

U kent dat wel: je hebt logés uit het buitenland en dan moet je ze langs de diverse toeristische attracties gaan sleuren. Even lekker weg in eigen land, zoals dat heet. Voor mij hoeft dat niet zo nodig, maar goed, je doet die mensen er een plezier mee en je komt zelf ook weer eens op plekken die je normaal vermijdt.
Eergisteren was ik in het Muiderslot. Toch maar goed dat ik even langsging. Want wat hoorde ik daar? Nederlandse musea worden in rap tempo 'verzelfstandigd'. Dat wist ik helemaal niet! Is het volk daarvan op de hoogte? Vroeger waren de meeste rijkseigendom, dus van ons allemaal. Blijkbaar is dat niet meer zo. Ook het Muiderslot wordt nu gerund door een stichting, net als trouwens het Rijksmuseum. het muiderslot (1) Lees verder...

msn-probleem 81000314

Maandag 24 Oktober 2005 in categorie Technologie

De laatste dagen geeft MSN messenger problemen. Niet iedereen kan aanmelden. Telkens verschijnt een foutmelding onder nummer 81000314. Voor degenen die dit overkomt: dit ligt aan Microsoft, niet aan de installatie op uw computer.
Ik vond een omweggetje om toch verbinding te krijgen. Ga met de browser gewoon naar de Hotmail-account en log daar in. Onder het MSN-Hotmail logo staat uw email adres en de status van uw messenger. Die staat dus off-line, maar als u hier aanmeldt werkt het waarschijnlijk wél.
Zo niet, dan zijn er andere mogelijkheden die op dit forum uit de doeken worden gedaan.
Ja, ik dacht: laat ik me eens op een totáál andere doelgroep richten!
msn-probleem 81000314

MSN-probleem 81000314

Maandag 24 Oktober 2005 in categorie Technologie

De laatste dagen geeft MSN messenger problemen. Niet iedereen kan aanmelden.
Telkens verschijnt een foutmelding onder nummer  81000314.
Voor degenen die dit overkomt: dit ligt aan Microsoft, niet aan de installatie op uw computer.

Ik vond een omweggetje om toch verbinding te krijgen...

MSN-probleem 81000314 Lees verder...

Sanitair stukje

Zondag 23 Oktober 2005 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Ik schrijf maar gauw weer een stukje. Want om eerlijk te zijn, die foto van Eden Mor bij het vorige artikel kan ik niet meer aanzien. Allemachtig, wat heb ik dáár een spijt van! Telkens als ik mijn eigen site open, komt mijn eten omhoog. Dat kan niet de bedoeling zijn. Zeker niet de bedoeling van mevrouw Mor, die waarschijnlijk verwacht dat er iets anders omhoogkomt bij haar aanblik. Dat is dan een misrekening van haar. Ik weet vrouwelijk schoon te waarderen, maar iemand die haar billen op haar borst draagt valt voor mij niet onder die categorie. Daarom uit sanitair oogpunt dit stukje. Dan zakt het vorige weer een beetje weg. Mijn excuses voor het aangedane leed. Aan u en aan mezelf.

Sanitair stukje

Eden Mor

Vrijdag 21 Oktober 2005 in categorie Lijf en ledematen

Het lijkt mij uitermate interessant voor sociologen om het internet te bestuderen. Want kennelijk behoren allerlei vreemde en louche praktijken tot het standaardpakket van de menselijke cultuur. Vroeger trokken allerlei types van bedenkelijk allooi naar kermissen en jaarmarkten om daar aan het onnozele volk hun namaakhorloges, kwalzalversmedicijnen en potentieverhogende middelen te slijten. Qua dienstverlening was er het gokken, de hoererij en de oplichting. Op internet vinden we die dingen allemaal weer terug en de sector bloeit als nooit tevoren. Ik vertel u niets nieuws, maar op zich is het verschijnsel fascinerend.

Af en toe kom ik echter iets raars tegen, iets waarvan ik het nut niet geheel begrijp. Zo viel mij op dat op deze site met grote regelmaat wordt gezocht naar 'eden mor'. Enige research mijnerzijds bracht aan het licht dat Eden Mor de naam was van een onappetijtelijke maar niettemin extreem rondborstige dame uit Haifa, Israël. Het type 'wandelende uier', zeg maar.
Dit stelde mij voor een raadsel. Want Verbal Jam vervult op het gebied van ontuchtige inhoud bepaald geen voortrekkersrol, laat staan een aftrekkersrol.

Eden Mor Lees verder...

verjaardag

Donderdag 20 Oktober 2005 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Ach, wat gaat de tijd toch snel. Vandaag ben ik alwéér een jaar ouder. Volgens de kalender dan, want u kent allemaal het verschijnsel dat het niet zo vóelt. De geest wil er niet aan. En dat is maar goed ook, want alleen glasharde ontkenning houdt de mens hier op de been.
Dieren zijn zich waarschijnlijk onbewust van hun leeftijd. Dat is wél zo rustig. Een meeuw vliegt langs het raam. Ik roep hem toe: "Hoe oud ben jij eigenlijk?"
Hij haalt zijn schouders op en stort hierdoor bijna ter aarde. Want wanneer aan de schouders vleugels zitten kun je die beter niet ophalen tijdens de vlucht.
Waarmee is bewezen dat het nadenken over je leeftijd feitelijk levensgevaarlijk is. Dat leidt maar af van het simpele voortbestaan.
De bekende redenering van Descartes lijkt me dus ruim voldoende voor vandaag: Ik denk, dus ik besta! verjaardag

Gegriep over vogelgriep

Woensdag 19 Oktober 2005 in categorie Lijf en ledematen

Wanneer er eventjes geen groot nieuws voorhanden is, pomp je het kleinere nieuws op tot proporties waarmee je als medium tenminste weer voor de dag kunt komen. Dit schijnt de nieuwe trend te zijn bij radio, televisie en krant. Zo bepalen de nieuwsmakers in feite hoe erg iets is.
Neem de vogelgriep. Die is de laatste week dagelijks in het nieuws. Deskundigen laten hun licht erover schijnen. Viroloog Ab Osterhaus is inmiddels een bekende Nederlander en op zijn lab staan zijn virusjes weg te kwijnen door verwaarlozing. Want Ab moet aan de bak bij Netwerk en Nova. Binnenkort zien we hem in een quizpanel.

Gegriep over vogelgriep Lees verder...

amsterdamse taal bedreigd!

Maandag 17 Oktober 2005 in categorie Amsterdam Centraal

Zeg, effe as Amsterdammers onder mekaar: daar benne we dan weer mooi klaar mee, hè? Komt 'r alwéér een nieuwe uitgave van 't Groene Boekie! Benne ze nou helemáál mesjogge geworde?
En ook die Vette Van Dale kon natuurlek nie achterblijfe. Attenooie zeg, drie van die dikke pille en nog es een cd-rom schijfie. Allemaal met van die woorde die weer anders geschrefe moete worde. En daar moge we dan fijn 164 van die euri pegels voor neertelle zeker. Nou, mooi effe niet dus! amsterdamse taal bedreigd! Lees verder...

Colporteurs nemen gas terug

Vrijdag 14 Oktober 2005 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Veel energiebedrijven leuren te agressief langs de deuren met hun gas en stroom. Twee van hen zijn door de toezichthouder voor de energiesector, de DTe, op hun vestje gespuugd. Dit mag niet langer zo, dit loopt de spuitgaten uit. Daarom werden de bedrijven NEM en RWE onder verscherpt toezicht geplaatst en gewaarschuwd.

Colporteurs nemen gas terug Lees verder...

salomonsoordeel voor kalou

Donderdag 13 Oktober 2005 in categorie Sport

Minister Rita Verdonk zat gisteren naast Johan Cruyff op de voetbaltribune. Een laatste poging wellicht om haar over te halen stervoetballer Salomon Kalou versneld tot Nederlander te naturaliseren. Dan kan hij namelijk nog meedoen met het WK volgend jaar.
Maar zelfs Johan Cruyff kon de minister niet vermurwen. Zij laat zich alleen door vakministers adviseren, zegt ze.
Vakministers. Nou, dan weet u het wel. Als de besluitvorming zich op dát niveau van amateurisme voltrekt, kan ik me als voetbal-onbenul er net zo goed óók even mee bemoeien... salomonsoordeel voor kalou Lees verder...

de holland acht

Woensdag 12 Oktober 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Vier burgemeesters van grote steden en vier commissarissen van de koningin hebben een manifest geschreven, lees ik vandaag in de krant. Zij noemen zich 'de Holland Acht'. Zij willen dat de Randstad een sterk vereenvoudigd bestuur krijgt. Want dat is veel beter voor de economische slagkracht van dit gebied. Als gevolg van bureaucratie, regeltjes en inspraakprocedures is de Randstad behoorlijk achterop geraakt bij negentien andere grootstedelijke regio's in West-Europa. de holland acht Lees verder...

vier jaar verbal jam!

Maandag 10 Oktober 2005 in categorie Kort en Tussendoor

Verbal Jam bestaat vandaag vier jaar. Komt dat zien en blijft dat lezen!

vier jaar verbal jam!

de mevreer

Zondag 09 Oktober 2005 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Voor mij in de winkelrij stond een dame van middelbare leeftijd. Zij had lang donker stijl haar, droeg een helder oranje gebloemd rokje tot op de knie en glanzende zwarte lakschoenen met witte sokjes. Plotseling draaide zij zich om en ik keek pardoes in het gezicht van een vent met een volle, grijzige baard. Maar goed dat ik als jongetje nooit heb geleerd hoe je een onthutst gilletje slaakt, anders had ik me dáár weer over moeten generen.

De mevrouw was een meneer, maar vond dat zelf blijkbaar niet. Het was een mevreer. Daar ben je niet op verdacht wanneer je argeloos achter iemand staat te wachten tot je aan de beurt bent. Fascinerend verwarrend! Hier is het menselijk herkenningsmechanisme helemaal niet op ingesteld! de mevreer Lees verder...

verheugen op de toekomst

Vrijdag 07 Oktober 2005 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik krijg het idee dat sommige steden in Nederland steeds meer grote projecten ontwikkelen die tientallen jaren gaan duren. Neem bijvoorbeeld Utrecht, waar het stadshart op de schop genomen wordt in een project dat pas over twintig jaar af is.

Zijn ze daar niet goed bij hun hoofd? Dan zitten je burgers een kwart van hun gemiddeld mensenleven in de verbouwingsbende! Dat is toch regelrecht ontmoedigend voor de levensvreugde? Het roept allerlei gedachten op als "Nou, dat ga ik niet meer meemaken", of "Dan ben ik al..." met het bijbehorende gevoel van oud zijn. En denken aan het moment dat ze oud zijn willen de meeste mensen niet.
Psychologisch gesproken dus heel slecht, dat soort plannen. Projecten moeten overzienbaar zijn in de tijd, zodat een mens zich op het resultaat en dus de toekomst kan verheugen...
Dán maar wat minder ambitieus en megalomaan...
verheugen op de toekomst

Kinderboekenweek

Donderdag 06 Oktober 2005 in categorie Waargebeurde verzinsels

Het thema van de kinderboekenweek is 'Tovenarij en magie'. De meeste scholen besteden daar aandacht aan. Nogal wat streng gelovige ouders willen hun kinderen echter niet blootstellen aan dit soort dubieuze praktijken en houden ze thuis.
Ze hebben groot gelijk. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat de kleintjes helemaal tot in de godsdienstles worden geconfronteerd met allerlei wonderbaarlijke vertellingen, zoals over een man die over water loopt. Weliswaar is het allemaal al tweeduizend jaar geleden, maar zelfs diens volgelingen raakten indertijd behoorlijk van slag toen ze dat zagen. Stoere volwassen mannen nota bene! Ruige vissers die heus wel wat gewend waren. Zo schreef zijn vriend Markus: "En zij, ziende Hem wandelen op de zee, meenden, dat het een spooksel was, en schreeuwden zeer."
Kun je nagaan wat zo'n verhaal dan met kinderen doet... Kinderboekenweek Lees verder...

Kinderboekenweek

Donderdag 06 Oktober 2005 in categorie Waargebeurde verzinsels

Juan de Flandes: De opwekking van LazarusHet thema van de Kinderboekenweek is 'Tovenarij en magie'. De meeste scholen besteden daar aandacht aan.
Nogal wat streng gelovige ouders willen hun kinderen echter niet blootstellen aan dit soort dubieuze praktijken en houden ze thuis.

Ze hebben groot gelijk. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat de kleintjes helemaal tot in de godsdienstles worden geconfronteerd met allerlei wonderbaarlijke vertellingen, zoals over een man die over water loopt.

Weliswaar is het allemaal al tweeduizend jaar geleden, maar zelfs diens volgelingen raakten indertijd behoorlijk van slag toen ze dat zagen. Stoere volwassen mannen nota bene! Ruige vissers die heus wel wat gewend waren.
Zo schreef zijn vriend Markus: "En zij, ziende Hem wandelen op de zee, meenden, dat het een spooksel was, en schreeuwden zeer."
Kun je nagaan wat zo'n verhaal dan met kinderen doet...

Kinderboekenweek Lees verder...

local hero

Woensdag 05 Oktober 2005 in categorie Media

Time Magazine heeft de Amsterdamse burgemeester uitgeroepen tot held. Die heldenstatus gun ik hem van harte. Ieder mens heeft tenslotte af en toe een blijk van waardering nodig om z'n ego een beetje overeind te houden in deze moeilijke tijden. Maar is het in dit geval ook wat waard? Op de procedure valt namelijk nog wel iets af te dingen. Time vroeg aan haar Nederlandse correspondent: "Weet jij nog een held?" De dame in kwestie overwoog eerst nog Ayaan Hirsi Ali voor te dragen, maar die was reeds uitgeroepen tot invloedrijk intellectueel. En dus noemde ze Job Cohen. local hero Lees verder...

Zorgtoeslagveld

Dinsdag 04 Oktober 2005 in categorie Grijze Golfslag, Geldkwesties

Ik heb al genoeg zorgen, dus ik zit niet te wachten op een toeslag op die zorgen. Maar ik ontkom er niet aan het formulier 'Aanvragen Zorgtoeslag' voor mijn bejaarde ouders in te vullen. De Heilige Hoogervorst heeft het zo beschikt en dus stort ik mij in de ellende van het invulformulier. Dat kost weer de nodige hoofdbrekens. Vallen hoofdbrekens trouwens onder de dekking van het basispakket?

Zorgtoeslagveld Lees verder...

De olifantjes van Bernard

Maandag 03 Oktober 2005 in categorie Royalty, Waargebeurde verzinsels

In de stallen van paleis Het Loo werd zoals u weet gisteren de olifantenverzameling van wijlen Prins Bernhard geveild. Voor de gewone man is zo'n olifantje natuurlijk niet weggelegd, want die moet zijn zuurverdiende centjes apart houden voor het nieuwe ziektenkostenstelsel en de hogere energierekening. Waarom moeten die dingen trouwens zo nodig worden verkocht? Hij heeft ze merendeels toch zelf ook voor niks gekregen? Ik zou zeggen: verdeel ze willekeurig onder het volk. Of stuur de kleine Amalia ermee naar de koninginnedagvrijmarkt.

Zelf had ik trouwens nog een mazzeltje. Ik hád al een olifantje van Bernhard. Een week na zijn overlijden reed ik langs Soestdijk en wat lag daar bij het vorstelijke vuilnis? Precies, een olifantje! Het was het koninklijke knuffeldier! Het beest was vast en zeker nog door 'mammie' Juliana voor hem gebreid.
De prins-gemaal had er zo te zien decennia lang mee geslapen, want het olifantje was danig verfomfaaid. Het zat bovendien vol vlekken van pijptabakssap en kwijl. Ik kon mij niet aan de indruk onttrekken dat Bernard de gewoonte had om met het slurfje in z'n mond te slapen.

Maar goed, na vier keer in de wasmachine en de nodige liters Robijntje (dat schijnt speciaal voor knuffeldieren te zijn) was het olifantje weer aardig toonbaar. Voorwaar een uniek collector's item en helemaal gratis voor niets. Zoals het hoort natuurlijk...

De olifantjes van Bernard