Archief: artikelen van Juli 2005.

| Home |

 

lekker parkeren in de schaduw

Vrijdag 29 Juli 2005 in categorie Beeld en Geluid

lekker parkeren in de schaduw

een beruchte blokfluiter (audio)

Vrijdag 29 Juli 2005 in categorie Beeld en Geluid

In mijn tienerjaren was ik een berucht blokfluitspeler. Mijn jongere zusje had mij geleerd welke vingers ik op welke gaatjes moest zetten. Zij had het op school geleerd. Ik niet. In mijn tijd werden de kinderen nog niet zo verwend.
Het had weinig gescheeld of mijn loopbaan als blokfluitist was in de kiem gesmoord...

Luister verder bij de audioversie van <%media(Verbal_Jam_Een_beruchte_blokfluiter.mp3|Een beruchte blokfluiter)%>. Nu met vele extra's!

De oorspronkelijke tekst van deze column staat hier.

 Abonneer op Verbal Jam Podcasting. Nadere uitleg staat in dit artikel.
een beruchte blokfluiter (audio)

meteen aangifte doen!

Donderdag 28 Juli 2005 in categorie Criminaliteit en recht

Als klein kind zwaaide ik in mijn rol als Ivanhoe eens vervaarlijk in het rond met mijn zwaard, zijnde een dikke tak uit het plantsoen. Dat dreigend zwaaien deed ik in de richting van twee lelijke tweelingbroertjes bij ons in de straat. Maar die eikel van een schildknaap van me had niet op staan letten en bij verrassing verscheen hun vader dreigend achter me. Ik kreeg vervolgens een pak op m'n falie met mijn eigen eind hout. Ivanhoe heeft twee dagen niet kunnen zitten.

Op een ander moment sloeg ik mijn vriendje Jaap W. een bloedneus en een jankhoofd. Dat was de vergelding voor het blauwe oog dat hij mij twee weken eerder had bezorgd.

In alle gevallen keken wij wel beter uit om hier thuis over te reppen, want dan kregen we dáár ook nog eens flink op ons flikker. Dan hadden onze vaders bijvoorbeeld weer last met hun chef gehad en je ging ze natuurlijk geen excuus verschaffen om dat op ons af te reageren. meteen aangifte doen! Lees verder...

De straf van allah

Woensdag 27 Juli 2005 in categorie Criminaliteit en recht, Religie

Wat zullen de deskundigen in het Pieter Baan centrum hebben zitten balen dat Mohammed B. zich niet liet onderzoeken. Want zo'n religieus verknipte geest is natuurlijk het neusje van de zalm voor elke rechtgeaarde psychiater. Dat iemand gelooft in het bestaan van Allah en nauwgezet volgens zijn regels wil leven valt nog te bevatten. Maar dat hij zich vervolgens aanmatigt ook diens straffende hand te mogen uithangen is uitermate intrigerend.

B. zal hebben gemoord uit de overtuiging dat iemand die de profeet beledigt moet worden gedood. Maar hoe komt hij aan het idee dat juist hij dat zou moeten doen? En waarom is hierbij überhaupt de tussenkomst van de mens vereist? Je zou toch zeggen dat het voor de Almachtige een koud kunstje is om godslasteraars zélf uit de roulatie te nemen. Zeker bij iemand met een ongezonde levensstijl als Theo van Gogh. Als ik een opperwezen was zou ik uitermate vertoornd zijn over het feit dat er lieden zijn als Mohammed B., die denken het allemaal beter te kunnen dan ik!

De straf van allah Lees verder...

juridische steek onder water

Dinsdag 26 Juli 2005 in categorie Criminaliteit en recht

Vanmorgen veroordeelde de rechter moordenaar en terrorist Mohammed B. tot levenslang, maar dit nieuws heeft u ongetwijfeld al bereikt. Een opvallend detail was dat de eis van de officier om B. tevens het actief en passief kiesrecht te ontzeggen niet werd gehonoreerd.

Voor de liefhebbers was dit een prachtige steek onder water van rechter Bentinck in de richting van de veroordeelde, want in zijn motivering overwoog hij dat Mohammed onze democratie toch niet erkent en dat het dus hoogst onwaarschijnlijk is dat hij ooit van dit recht gebruik zal maken. Een koekje van eigen deeg. juridische steek onder water

Het Zweedse keukenladekastje

Zondag 24 Juli 2005 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(Verbal_Jam_Het_Zweedse_keukenladekastje.mp3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: aflevering uit de serie Klein Proza.

<%media(Verbal_Jam_Het_Zweedse_keukenladekastje.mp3|het Zweedse keukenladekastje)%>Het Zweedse keukenladekastje

het zweedse keukenladekastje (audio)

Zondag 24 Juli 2005 in categorie Beeld en Geluid

Vandaag doen we in het kader van het onschuldig zondagvertier het verhaal van <%media(Verbal_Jam_Het_Zweedse_keukenladekastje.mp3|het Zweedse keukenladekastje)%> nog eens dunnetjes over, maar dan nu als audioaflevering (op lokatie!). De meeste mensen zijn nu toch op vakantie, dus des te meer valt er te genieten voor de thuisblijvers.
Overigens heb ik gelezen dat er in de uitgeverswereld een toenemende belangstelling is voor het voorleeswerk. Steeds meer boeken komen uit op cd of dvd. Ik heb mij dus net op tijd in deze groeimarkt begeven, dat blijkt maar weer.

De originele leestekst vindt u desgewenst hier.

 Abonneer op Verbal Jam Podcasting. Nadere uitleg staat in dit artikel.
het zweedse keukenladekastje (audio)

Het Zweedse keukenladekastje

Zondag 24 Juli 2005 in categorie Klein Proza, Beeld en Geluid

Het Zweedse keukenladekastje

postkantoren onder observatie

Vrijdag 22 Juli 2005 in categorie Paranoia

Anonieme bronnen bij TPG bevestigen dat de AIVD sinds enige tijd de grotere postkantoren in ons land nauwlettend in de gaten houdt. De kantoren blijken namelijk te fungeren als distributiepunt voor materiaal dat kan worden gebruikt bij bomaanslagen. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het materiaal onder een dekmantel wordt verspreidt door een organisatie die zich noemt 'OLA'. Volgens terreurdeskundigen staat deze afkorting voor het 'Ondergronds Leger van Allah'.

De organisatie zou als volgt te werk gaan: op alledaagse consumptieartikelen zoals ijsverpakkingen worden geheime codes afgedrukt. Deze codes worden verzameld op een kaart. In het geheim gerecruteerde koeriers leveren de kaart met codes in aan de balie van het postkantoor. Om geen argwaan te wekken betalen zij tevens een symbolisch bedrag van 3,95 euro. In ruil daarvoor krijgen zij een rugzak uitgereikt.
Deze rugzak kan in principe worden gebruikt voor het vervoer van explosieven.
Inmiddels is bekend dat de betreffende rugzakken zijn te herkennen aan een afbeelding van Sponge Bob op de achterkant.

Het in ontvangst nemen van een dergelijke rugzak wordt door juristen gekwalificeerd als 'het uitvoeren van voorbereidingshandelingen tot het plegen van een terroristische aanslag'. postkantoren onder observatie

ipod levensgevaarlijk

Vrijdag 22 Juli 2005 in categorie Paranoia

De Londense politie schoot vandaag bij metrostation Stockwell een terreurverdachte dood. De agenten waren hem gevolgd, spraken hem aan, maar hij reageerde niet. Je moet natuurlijk wél beleefd antwoord geven als de politie iets tegen je zegt. Maar dat deed hij niet en dus werd hij ter plekke standrechtelijk geëxecuteerd. Volgens getuigen droeg hij geen rugzak en geen wapen.
Mocht u nog van plan zijn naar Londen te gaan: geen muziekapparatuur in de oren en beter gewoon thuisblijven als u lijdt aan doofheid. Er is een gat in de markt voor T-shirts met het grote opschrift 'Deaf!'. ipod levensgevaarlijk

Losliggende voorwerpen

Donderdag 21 Juli 2005 in categorie Waargebeurde verzinsels

Ik vind dat de minister van Verkeer en Waterstaat groot gelijk heeft dat zij losliggende voorwerpen in de auto wil verbieden. Ik ben één van die mensen bij wie het een zootje in de auto is, dus voor mij is zo'n verbod wel eens goed.

Eigenlijk sta je er nooit bij stil wat een vuilnisbelt zo'n wagen in de loop der jaren kan worden. Een paar maanden geleden moest ik keihard remmen voor een opdoemende file. Toen kwam er in de auto plots het kadaver van een poedel naarvoren vliegen. Geen idee waar dat beest vandaan kwam. Ja, ergens van achter natuurlijk, maar ik bedoel: ik heb nooit een hond gehad. Ik heb die auto tweedehands, dus dat beest moet nog van de vorige eigenaar geweest zijn. Ik heb hem toen maar op de hoedenplank gezet. Zo kon hij met zijn inmiddels loshangend kopje leutig naar de achterliggers knikken. Zo'n geinig ding heb ik altijd willen hebben. Maar ja, dat mag dus straks niet meer van de minister. Misschien moet ik die dooie hond maar aanlijnen dan?

Losliggende voorwerpen Lees verder...

de platte batterij

Woensdag 20 Juli 2005 in categorie Flashback verhalen

Tussen wat oude spullen kwam ik een overjarige multimeter tegen van Russische makelij. Er zat een platte batterij in van 4,5 volt. Zo eentje met een lang en een kort koperen lipje aan de bovenkant. Zouden die dingen überhaupt nog geproduceerd worden? Bestaan ze nog? Ja, ze bestaan nog, al leiden ze volgens mij een kwijnend bestaan in de marge van de batterijensamenleving, onder typenummer 3R12P.

De platte batterij is een nostalgische batterij. Als kind liep ik op weg naar school langs de lampenwinkel. In de etalage hingen witte kartonnen kaarten waarop kleine elektrische onderdelen voor zwakstroom waren bevestigd. Een kleine deurbel, een plastic drukknopje, een lampje, een bijbehorend fittinkje, een bosje blauw elektriciteitsdraad ('schelledraad') én de platte batterij van Witte Kat (tegenwoodig eigendom van Varta). Op de achterkant van het karton stond een aansluitschema getekend. de platte batterij Lees verder...

The Verbal Jam Dance Experience

Dinsdag 19 Juli 2005 in categorie Beeld en Geluid

Inhoud: muziekproduktie van Verbal Jam.

The Verbal Jam Dance Experience

The Verbal Jam Dance Experience

Dinsdag 19 Juli 2005 in categorie Kunst en Cultuur

<%FlashMP3(The_Verbal_Jam_Dance_Experience.mp3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: muziekproduktie van Verbal Jam.

<%media(The_Verbal_Jam_Dance_Experience.mp3|The Verbal Jam Dance Experience)%>


The Verbal Jam Dance Experience

the verbal jam dance experience

Dinsdag 19 Juli 2005 in categorie Beeld en Geluid

Dingen die vroeger volkomen belachelijk werden gevonden zijn nu normaal. En andersom natuurlijk. Het zal ergens in de jaren tachtig zijn geweest dat een hippe jongeman (naam vergeten) het podium in de Amsterdamse Meervaart volstouwde met synthesizers, drummachines, computers en versterkers. Daarmee ging hij optreden. De computers bestuurden geheel op de automatische piloot de instrumenten.

Weliswaar was het geluid overweldigend, maar de man zag zelf wel in dat je met deze nogal statische batterij elektronica de menigte niet uit z'n dak kreeg. Laat staan dat de meisjes hem na afloop zwijmelend bij de artiestenuitgang zouden opwachten.
Daarom ging hij zélf ook nog iets doen. Terwijl de machines achter hem hun voorgeprogrammeerde stampende deunen afdraaiden, speelde hij geheel live de gitaarsolo's. Hij maakte stoere bewegingen en keek er moeilijk bij. Want dat moet je doen als je een solo speelt. De mensen moeten niet denken dat zoiets een eitje is. Kortom, het was een genante vertoning.

Ik kreeg onlangs een DVD van DJ Tiësto. Ik vond het leuk, maar als oudere jongere moest ik meteen aan de man in de Meervaart denken. In een zaal met hossende mensen was een rond podium gebouwd, met allerlei lichteffecten eromheen. Midden in deze taartvorm stond een mannetje ritmisch op en neer te springen. Dat moest DJ Tiësto zijn. Voor hem stonden twee pickupjes. Af en toe bladerde hij in z'n bak met grammofoonplaten, legde er eentje op de draaitafel en ging de plaat dan met zijn handen heen en weer bewegen. Dat had ik vroeger bij de accordeonplaten van mijn vader niet hoeven flikken! Waar het goed voor was kon ik niet één-twee-drie ontdekken, want merkbare invloed op de muziek had het niet.

Om toch nog wat te doen te hebben zette DJ Tiësto met een gewichtige uitdrukking op zijn gezicht zijn koptelefoon regelmatig op en af. Hij had een klein mixertje voor zich staan waar hij ook nog wat mee scharrelde. Ik kon niet ontdekken wát, want de dance-beat denderde onveranderd door. Sterker nog, als ik zelf op mijn afstandsbediening drukte had dat méér effect.

Dat kan ik zelf ook, dacht ik in een overmoedige bui. Natuurlijk niet op het niveau van DJ Tiësto, want hij zal niet voor niets zo rijk en beroemd zijn. Maar het was het proberen waard. Welgemoed sjorde ik mijn antieke Aristona pickup van zolder en sloot hem aan op de computer. Het was een avondje zwoegen, maar het resultaat mag er zijn, vind ik zelf toch wel. U heeft de primeur: de release van <%media(The_Verbal_Jam_Dance_Experience.mp3|The Verbal Jam Dance Experience)%>. Ik heb er moeilijk bij gekeken, dus dat hoeft u niet meer te doen. the verbal jam dance experience

niet kletsen maar kwetsen

Maandag 18 Juli 2005 in categorie Media

Onderweg van Friesland naar Amsterdam hoor ik op de radio het Radioatelier. Daarin zit een documentaire over drie jonge Turkse jongens in Nederland en over hun Islam. Ik word er niet vrolijk van.

De bekende machostereotypen vliegen onbekommerd door de ether: vrouwen zijn ondergeschikt aan de man, hun zuster moet dood als zij haar maagdelijkheid verliest buiten het huwelijk, Turkse meisjes moeten trouwen met Turkse mannen, een man die huilt is een mietje. Dat werk. Ondertussen doen zij triomfantelijk verslag van hun eigen frequente hoerenbezoek.
Op hun kamertje bij hun ouders hangen Turkse vlaggen aan de muur en zij flirten met het gedachtegoed van de Grijze Wolven. Hirschi Ali moet ook dood, al zijn ze eventjes kwijt of dat nou een man of een vrouw is. Het kamertje is keurig opgeruimd, dat dan weer wel. niet kletsen maar kwetsen Lees verder...

levenskort voor mohammed b.

Vrijdag 15 Juli 2005 in categorie Baanbrekende denkbeelden

De novelle 'De Oubliette' was in 1933 het prozadebuut van schrijver Simon Vestdijk. Best kans dat u het nog op uw boekenlijst heeft gehad, want het is een lekker dun boekje. De naam oubliette komt van het Franse woord 'oublier', dat 'vergeten' betekent. Een oubliette is een duistere kerker in een middeleeuws kasteel. Eerder een soort put. De onfortuinlijke gevangene wordt erin geworpen, het deksel gaat erop en hij wordt vervolgens 'vergeten'. Dik kans dat de gedetineerde op de bodem tussen de knekels van z'n voorgangers belandt.

U ziet, vroeger deed men niet zo ingewikkeld over de rechten van de mens en de humane behandeling van gevangenen. Hoewel het principe van de oubliette érgens toch ook wel iets humaans in zich draagt. Je geeft iemand niet de doodstraf, maar levenslang. In een oubliette duurt dat levenslang maar kort, dus dat is eigenlijk veel menselijker dan iemand decennia lang opsluiten in een extra beveiligde inrichting. levenskort voor mohammed b. Lees verder...

dubbel parkeren

Donderdag 14 Juli 2005 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

dubbel parkeren

mevrouw hoogtepunt

Woensdag 13 Juli 2005 in categorie Technologie

Sommige bedrijven geven blijk van een verbijsterende vrijgevigheid. Softwareontwikkelaar Pinnacle is er zo eentje. Werkelijk een witte raaf onder de winstgrissers van tegenwoordig. Ook de kwaliteit van hun gebruikersondersteuning staat op eenzame hoogte.
Laatst kocht ik het programma InstantCD/DVD van deze fabrikant. Dat dient ondermeer om CD's en DVD's te branden en te kopiëren.Toen ik de doos opendeed was ik blij verrast en oneindig opgetogen. Behalve het aangekochte programma kreeg ik zomaar gratis het videobewerkingsprogramma Studio 9 SE, enkele blanco CD's en een labelkit waarvan ik er al vier heb. Maar dat laatste konden zij niet weten. Werkelijk héél genereus! Hulde! mevrouw hoogtepunt Lees verder...

het proces

Dinsdag 12 Juli 2005 in categorie Criminaliteit en recht

Vandaag is de tweede dag van het proces tegen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De NOS zendt de aanklacht van de officier van justitie live uit. Ondanks het vrij statische karakter levert dit boeiende televisie op en kunnen we ons verbijsteren over de verknipte waanzin van het extreem islamitische gedachtegoed.
Ook taalkundige trivialiteiten vallen op. Zo spreekt men in de kringen van de rechtbank niet van een 'requisitoir', maar van een 'requisitoor'. En de officier van justitie is steevast 'ofcier'. Maar dit terzijde.

Gisteren schreef ik voor Amsterdam Centraal al een stuk over Mohammed B. Ik hoop dat u mij toestaat daarnaar te verwijzen, dan kan ik tenminste straks na het requisitoir nog even naarbuiten waar de vogeltjes fluiten. Vogels hebben geen godsdiensten nodig om de hemel te bereiken. het proces

poema vlucht noordwaarts

Maandag 11 Juli 2005 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Door de dramatische gebeurtenissen van de afgelopen week vergeet iedereen verdorie op die loslopende poema te letten! Gelukkig had ik hem dit weekend in de gaten en ik kan u meedelen dat hij nu in Friesland zit. Op de Veluwe werd de grond hem te heet onder de voeten en veiligheidshalve heeft hij kennelijk besloten om zich dan maar zélf vrijwillig te gaan melden bij het opvangcentrum van de stichting Pantera. Dat zit namelijk in Nijeberkoop.
De Friezen willen het trouwens stilhouden, op poematoerisme zit men hier niet te wachten. Daarom beweren ze bij hoog en bij laag dat het de kat van pake en beppe op nummer zeventien is.
Daar trappen wij natuurlijk niet in. Dit is duidelijk een poema en volgens pake en beppe ligt hún kat gewoon voor de televisie naar de Tour de France te kijken.poema vlucht noordwaarts

Poema vlucht noordwaarts

Maandag 11 Juli 2005 in categorie Waargebeurde verzinsels

Door de dramatische gebeurtenissen van de afgelopen week vergeet iedereen verdorie op die loslopende poema te letten!

Poema in Friesland

Gelukkig had ik hem dit weekend in de gaten en ik kan u meedelen dat hij nu in Friesland zit.
Op de Veluwe werd de grond hem te heet onder de voeten en veiligheidshalve heeft hij kennelijk besloten om zich dan maar zélf vrijwillig te gaan melden bij het opvangcentrum van de stichting Pantera.
Dat zit namelijk in Nijeberkoop.

Poema vlucht noordwaarts Lees verder...

puzzelt u mee?

Vrijdag 08 Juli 2005 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Regelmatig publiceert de overheid gewichtige advertenties in de krant onder de kop 'Bekendmaking'. Dat gaat dan meestal over dingen waar wij geen hol van snappen, maar die we toch behoren te weten. Althans volgens onze bestuurders, opdat we niet achteraf bij ze komen zaniken dat ons niks verteld is.
Vandaag stond er eentje in de krant van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Puzzelt u even lekker mee? puzzelt u mee? Lees verder...

bombommertijd

Donderdag 07 Juli 2005 in categorie Media

Door de bomaanslagen in Londen zijn alle nieuwsredacties opgeschrikt uit hun zomerslaap. De komkommertijd is 'bombommertijd' geworden. We moeten het de komende dagen dus even zonder nieuws stellen over de op een vechtpartij uitgelopen diamanten bruiloft van het echtpaar Veentrechter en de wandluizenplaag in het hondenhok van paleis Noordeinde.


Gedurende de ontwikkelingen van het drama wordt in elke studio eindeloos geborrelpraat over oorzaken, gevolgen en aspecten. bombommertijd

Het neuken van de mier

Donderdag 07 Juli 2005 in categorie Criminaliteit en recht

Ga de straat op, zoek een parkeerwachter en scheld hem uit voor mierenneuker. Toe maar, niet bang zijn, het mag namelijk! Dat heeft een rechter bepaald in een strafzaak tegen een gebelgde chauffeur die zo'n parkeermeneer als zodanig had betiteld. De rechter sloot veroordeling voor eenvoudige belediging uit omdat de term 'mierenneuker' ook als positief kan worden uitgelegd en dus het oogmerk van de verdachte om de arme ambtenaar in zijn 'eer en goede naam aan te tasten' niet kon worden bewezen. Ik heb daar zo mijn twijfels over...

Het neuken van de mier Lees verder...

Olympisch kakken

Gastcolumn van Bert de Bruin

Woensdag 06 Juli 2005 in categorie Gastcolumns

De Franse president Chirac heeft een week na de herdenking van de slag bij Trafalgar een poging gedaan om nog weer eens wraak te nemen op Engeland, deze keer door de Britse keuken aan te vallen. In een ontmoeting met president Poetin en bondskanselier Schroeder gaf hij af op de Engelse landbouw en het Engelse eten, dat hij na het Finse het slechtste eten van Europa vindt. Zou het kunnen dat hij het jammer vindt dat door die vervelende Tommies en hun Yankee-vrienden de Fransen de geneugten van de Duitse keuken niet beter hebben leren kennen?

Olympisch kakken Lees verder...

hoogervorst heeft gelijk

Dinsdag 05 Juli 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

De afgelopen dagen heb ik uitgebreid de tijd genomen om het kabinetsbeleid te begrijpen en te accepteren. Dat moest namelijk van minister Hoogervorst. En ach, het was tóch rotweer en dus doodde ik de tijd met deze Hoogervorstvariant van het spelletje "Mens erger je niet'.

Na een heleboel diep denkwerk moet ik tot de conclusie komen dat Hoogervorst gelijk heeft. Ik geef het ruiterlijk toe: ik ben altijd veel te negatief geweest over dit kabinet. En Balkenende is een echte staatsman. Dat laatste krijg ik nog wat moeilijk uit de bek, maar op den duur went het wel.
Want zeg nu zelf: deze regering heeft toch al enorm veel bereikt in een paar jaar? Neem de vuilnisbakken! Die worden tegenwoordig netjes tot op de bodem leeggegeten door uitgeprocedeerde asielzoekers, goedgekeurde WAO-wrakken en bejaarden met een AOW'tje. Die mensen hebben tenminste eindelijk begrepen dat het om de inhoud gaat. Onder Kok had je die niet, schoongelikte vuilnisbakken. hoogervorst heeft gelijk Lees verder...

Zomerkunstjes van het kabinet

Vrijdag 01 Juli 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

De kamer is met reces. Dat is lekker rustig voor onze democratie. De stofwolken van de ravage die het kabinet het afgelopen parlementair jaar heeft aangericht kunnen neerdalen. Toch blijft het oppassen in deze zomerperiode, want uitgerekend in de komkommertijd heeft de boevenbende van Balkenende de gewoonte de burgers stiekem een kunstje te flikken. Zo schrapten zij twee jaar geleden tijdens de vakantie de vervolguitkering op de WW en de pensioenopbouw van ambtenaren in de WAO.

U kunt zich dus het beste mentaal voorbereiden, want er is een dikke kans dat Nederland geheel is verbouwd wanneer u nietsvermoedend terugkeert van uw vakantieadres. Dan zijn die lastige geluidsnormen voor Schiphol geheel afgeschaft, is de luchthaven geprivatiseerd en twee keer zo groot als bij uw vertrek. In het voorbijgaan ziet u bij de incheckbalie nog het laatste restje van de 25.000 asielzoekers die tijdens uw afwezigheid het land zijn uitgeschopt.

Zomerkunstjes van het kabinet Lees verder...