Archief: artikelen van Maart 2006.

| Home |

 

staatsbezoek

Vrijdag 31 Maart 2006 in categorie Royalty

"Nou zeg, ik zal nóg eens op staatsbezoek gaan hierzo! Ik word hier compleet genegeerd! Geen enkel gevoel voor royalty. 't Is dat m'n schoondochter zo'n hoop fun heeft, maar anders was ik allang weer vertrokken. Die president -hoe heet die man-, Kirchner ja, die heeft geeneens tijd voor me. Voor de vorm kreeg ik een cadeautje van meneer. Een zilveren tulp. Gut, gut, origineel hoor! Echt zo'n ordinaire bloembollenkwekersprijs. Later kwamen de ondernemers daar met nóg zo'n ding aanzetten. Wisten ze niet van elkaar, haha! Stonden ze daar bedremmeld voor schut met hun tulpje." staatsbezoek Lees verder...

Staatsbezoek

Vrijdag 31 Maart 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels, Verhelderende Gesprekken

Néstor Kirchner: gaap...Nou zeg, ik zal nóg eens op staatsbezoek gaan hierzo! Ik word hier compleet genegeerd! Geen enkel gevoel voor royalty. 't Is dat m'n schoondochter zo'n hoop fun heeft, maar anders was ik allang weer vertrokken.
Die president -hoe heet die man-, Kirchner ja, die heeft geeneens tijd voor me. Voor de vorm kreeg ik een cadeautje van meneer. Een zilveren tulp. Gut, gut, origineel hoor! Echt zo'n ordinaire bloembollenkwekersprijs. Later kwamen de ondernemers daar met nóg zo'n ding aanzetten. Wisten ze niet van elkaar, haha! Stonden ze daar bedremmeld voor schut met hun tulpje.

Staatsbezoek Lees verder...

Weblog Jan Marijnissen

Donderdag 30 Maart 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Jan Marijnissen won laatst een Dutch Bloggie voor het Beste Politieke weblog. Daar was hij erg opgetogen over.
Nu was ik indertijd lichtelijk verbaasd dat hij überhaupt op dit onderdeel kon meedingen, want voor Bekende Nederlanders was er een aparte categorie gereserveerd. Maar vooruit, de man heeft er genoeg z'n best voor gedaan, dus daar zal ik niet flauw over doen. Hij had er bovendien niet om gevraagd.

Gisteren nam Marijnissen nam op z'n weblog integraal (met keurige bronvermelding) een stuk over van Amsterdam Centraal. Dat had hij beter niet kunnen doen.

Weblog Jan Marijnissen Lees verder...

Kwestie van hygiëne

Woensdag 29 Maart 2006 in categorie Beeld en GeluidLees de achtergronden bij Tweakers.net
.

In de serie 'VideoSniper'. Kwestie van hygiëne

kwestie van hygiëne

Woensdag 29 Maart 2006 in categorie Beeld en GeluidLees de achtergronden bij Tweakers.net
. kwestie van hygiëne

Een kwestie van hygiëne

Woensdag 29 Maart 2006 in categorie Beeld en Geluid, Technologie

ToetsenbordAflevering uit de reeks 'VideoSniper'. Klik 'lees verder' om de video te bekijken.

Een kwestie van hygiëne Lees verder...

sluikreclame in aquarium

Dinsdag 28 Maart 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Gisteren kreeg ik een berichtje van collega Bert de Bruin, van Dutchblog Israël. Hij wees mij op een artikel bij Sky News en schreef: Twee vissen in Liverpool zijn uitgeroepen tot 'een boodschap van God' (d.w.z. Allah), omdat de kleuren op hun rug de Arabische woorden voor Allah en Muhammad zouden vormen. God zij dank staan er geen cartoons op hun rug.
Inderdaad, wanneer je als religie verlangt dat je respectvol wordt behandeld, moet je niet met dit soort dingen komen. Dat is vragen om cartoonkwesties. Of doet de moslimwereld tegenwoordig óók aan 1 aprilgrappen? sluikreclame in aquarium Lees verder...

Bevrijdende leugens

Een gastcolumn van Mariana Oud-Caso

Maandag 27 Maart 2006 in categorie Gastcolumns

Vorige week besteedde de NRC een pagina aan het verhaal van een Argentijns meisje dat net had ontdekt dat haar vader en moeder eigenlijk niet haar échte vader en moeder waren, maar min of meer de moordenaars van haar biologische ouders. 'Waarheid maakt vrij' was de kop boven het artikel van Marcel Haenen, over de veelvuldige babyroof tijdens de junta.

Gisteren las ik in de Volkskrant dat de Moeders stoppen met hun jaarlijkse verzetsmars op de Plaza de Mayo, het plein voor het Argentijnse presidentiële paleis. De verzetsmars is niet meer nodig, aldus de woordvoerster van de Madres, want: de vijand huist niet meer in dat paleis. De huidige (linkse) president, Nestor Kirchner, heeft hun vertrouwen gewonnen door de daad te voegen bij zijn verkiezingsbeloften, en veel te doen voor de mensenrechten in Argentinië. Zo heeft hij de amnestiewet afgeschaft die Videla en consorten tegen vervolging beschermde, en heeft hij de voormalige marineschool ESMA, het meest beruchte foltercentrum van de dictatuur, tot permanent museum gemaakt.

Bevrijdende leugens Lees verder...

Mail van de minister

Zaterdag 25 Maart 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Helemaal vergeten te vertellen! Een paar weken geleden kreeg ik een uitgebreide email van een minister. Ja, u leest het goed! De minister had een stukje dat ik destijds schreef met aandacht gelezen en bedankte mij voor de bemoedigende woorden daarin.

Tjonge, zomaar een persoonlijke email van de minister! En niet een paar plichtmatige regeltjes, nee, de brief bevatte een uitvoerige uitleg van de ministeriële positie inzake de kwestie die in mijn stukje aan de orde was gesteld.

Mail van de minister Lees verder...

het domste jongetje

Vrijdag 24 Maart 2006 in categorie Media

De regering blijft oostindisch doof voor de klacht van universiteiten dat de toestroom van buitenlandse studenten ernstig wordt belemmerd door de trage en dure toelatingsprocedures van Nederland. Ons land heeft op dat gebied een zeer slecht imago, zeggen de belangenorganisaties van universiteiten en studenten in de Volkskrant.

Staatssecretaris Mark Rutte vindt dat het allemaal wel meevalt. Hij komt met een flauw verhaal dat zich in het verleden veel Chinese studenten aanmeldden die slecht Engels spraken. Ach, gut! Konden ze soms de 'r' niet zeggen?
Nee, Rutte wil alleen de besten. Dat criterium zouden ze voor staatssecretarissen ook eens moeten hanteren. het domste jongetje Lees verder...

Het domste jongetje

Vrijdag 24 Maart 2006 in categorie Opinie, Politiek & Maatschappij

Alfred NobelDe regering blijft oostindisch doof voor de klacht van universiteiten dat de toestroom van buitenlandse studenten ernstig wordt belemmerd door de trage en dure toelatingsprocedures van Nederland. Ons land heeft op dat gebied een zeer slecht imago, zeggen de belangenorganisaties van universiteiten en studenten in de Volkskrant.

Staatssecretaris Mark Rutte vindt dat het allemaal wel meevalt. Hij komt met een flauw verhaal dat zich in het verleden veel Chinese studenten aanmeldden die slecht Engels spraken. Ach, gut! Konden ze soms de 'r' niet zeggen?
Nee, Rutte wil alleen de besten. Dat criterium zouden ze voor staatssecretarissen ook eens moeten hanteren.

Het domste jongetje Lees verder...

Nieuwe server

Vrijdag 24 Maart 2006 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Gisteravond is deze website overgezet naar een betere server, die volgens de hostingprovider 'toch maar voor 98% van de tijd uit z'n neus stond te vreten'. Kijk, zo communiceer je tenminste een beetje beeldend naar je klanten toe, nietwaar? En je overtuigt ze meteen dat de nieuwe server een heleboel tijd over heeft om zich voortaan speciaal aan hun website te wijden. Als het ding tenminste van die smerige gewoonte afkomt...
In elk geval: Verbal Jam is nu wat vlotter bereikbaar.

Nieuwe server

negers stoppen met zoenen

Donderdag 23 Maart 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Het inkoppertje van vandaag is de negerzoen. De 'Stichting Eer en Herstel Betaling Slachtoffers van Slavernij in Suriname' vond de naam een belediging voor alle zwarte mensen, aldus de Volkskrant. En dus veranderde koekfabrikant Van der Breggen de naam in 'Buys zoenen'.
"Wil jij nog een Buys zoen?"
Iedereen kijkt je aan of je zojuist een oneerbaar voorstel hebt gedaan.

En nu de werkelijke reden om de negerzoen af te schaffen. De naam 'Stichting Eer en Herstel Betaling Slachtoffers van Slavernij in Suriname' is op zich al een mond vol. Als je daar nog een negerzoen bij propt wordt het een gigantische kledderpartij.
De volgende actie is tegen de antisemitische Jodenkoek. En het Mariakaakje mag ook wel oppassen... negers stoppen met zoenen

Videosnipper: telefoonfilmpje

Woensdag 22 Maart 2006 in categorie Beeld en Geluid

Update augustus 2011: Er stond een filmpje op GeenStijl over een meisje dat op een middelbare school in elkaar geschopt werd. Dat was toen mode: filmpjes maken met je telefoon over vechtpartijen.
In het AD werd daar kritiek op geleverd. Dat artikel is inmiddels verdwenen, want sommige kranten zijn blijkbaar niet erg zorgvuldig in hun archivering. Kommapuntlog schreef ook een stukje over dat filmpje. Dat staat nog wél online (waarvoor hulde).
Naar aanleiding daarvan maakte ik op mijn beurt een baldadig telefoonfilmpje, niks belangrijks, maar ach: het archief moet nu eenmaal op orde zijn.

Download this video.

Video "videosnipper20060322"

Videosnipper: telefoonfilmpje

Wilders spreekt de kiezer aan

Dinsdag 21 Maart 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Beste meneer Wilders,

Geweldig, dat nieuwe verkiezingsprogramma van u! Eindelijk iemand die dat linkse tuig van CDA, VVD en PvdA eens een poepie laat ruiken! En wát voor poepie! Het moet nou maar eens afgelopen zijn met die terreur uit Den Haag. U durft tenminste te zeggen waar het op staat. Nederland moet weer fatsoenlijk worden! Ook mijn vrouw is het daar helemaal mee eens. Al vindt zij het laten ruiken van poepies nog niet echt fatsoenlijk. Maar dat zijn kinderziekten zullen we maar zeggen.

Uw Partij voor de Vrijheid wordt vast en zeker populair bij een heleboel mensen. Mijn enige bezwaar is dat u de taal van uw kiezers nog niet echt goed spreekt. Want daar moet u natuurlijk wél rekening mee houden. Ik heb uw verkiezingsprogramma nou drie keer doorgelezen, maar als ik eerlijk ben snap ik er geen reet van. Mijn vrouw ook niet. Moest ik godverdomme nota bene aan die teringturk van drie hoog om uitleg gaan vragen! Die is slim in die dingen, want hij heeft een inburgeringscursus gedaan.

Wilders spreekt de kiezer aan Lees verder...

Wilders spreekt de kiezer aan

Dinsdag 21 Maart 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels, Politiek & Maatschappij

Geert WildersBeste meneer Wilders,

Geweldig, dat nieuwe verkiezingsprogramma van u! Eindelijk iemand die dat linkse tuig van CDA, VVD en PvdA eens een poepie laat ruiken! En wát voor poepie! Het moet nou maar eens afgelopen zijn met die terreur uit Den Haag. U durft tenminste te zeggen waar het op staat. Nederland moet weer fatsoenlijk worden! Ook mijn vrouw is het daar helemaal mee eens. Al vindt zij het laten ruiken van poepies nog niet echt fatsoenlijk. Maar dat zijn kinderziekten zullen we maar zeggen.

Wilders spreekt de kiezer aan Lees verder...

rekenen aan de toekomst

Zondag 19 Maart 2006 in categorie Baanbrekende denkbeelden

De ene toekomst is de andere niet. Met zekere regelmaat verschijnt er weer een andere toekomst. Zo maakten we de afgelopen week kennis met de toekomst van het Centraal Plan Bureau. Die zag er niet best uit. Vanwege de vergrijzing moet er hard worden ingegrepen. Structureel moet er vanaf 2011 minstens vijftien miljard euro aan financieringsoverschot zijn. Anders explodeert de staatsschuld, zegt CPB-onderdirecteur Casper van Ewijk in de Volkskrant.

En dat is dan nog maar de onderdirecteur! Kun je nagaan welke rampen ons land te wachten staan als de directeur himself straks z'n mond opentrekt!
De onderdirecteur legt de samenleving een aantal mogelijke oplossingen voor, zoals doorwerken tot je 67ste of belasting gaan betalen over je AOW. Niks doen kan ook, maar dan verviervoudigt de staatsschuld. Dan zijn de volgende generaties de pineut. Ik denk dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking die laatste optie stiekem wel een aantrekkelijke gedachte vindt. Après nous le déluge! rekenen aan de toekomst Lees verder...

Rekenen aan de toekomst

Zondag 19 Maart 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

CalculatorDe ene toekomst is de andere niet. Met zekere regelmaat verschijnt er weer een andere toekomst. Zo maakten we de afgelopen week kennis met de toekomst van het Centraal Plan Bureau.
Die zag er niet best uit.
Vanwege de vergrijzing moet er hard worden ingegrepen. Structureel moet er vanaf 2011 minstens vijftien miljard euro aan financieringsoverschot zijn. Anders explodeert de staatsschuld, zegt CPB-onderdirecteur Casper van Ewijk in de Volkskrant.

Rekenen aan de toekomst Lees verder...

beide keren in carré

Zaterdag 18 Maart 2006 in categorie Lezen

Rutger Verhoog blikt terug op zijn bezoek aan beide afleveringen van Poëzie in Carré...

In 1966 organiseerde de dichter Simon Vinkenoog spontaan een bijeenkomst in het Amsterdamse theater Carré. Eerder had hij een Engelse poëziemanifestatie in the Royal Albert Hall meegemaakt. In Nederland traden de veelal deftige poëten toen nog op in driedelige pakken achter katheders met een glaasje water binnen handbereik.

In Londen daarentegen was het er al heftig aan toe gegaan, Vinkenoog had tijdens het optreden 'Love, love' gescandeerd, waarmee hij de voorpagina's van de Londense tabloids had gehaald. Hij zocht naar een mogelijkheid om een grote manifestatie met dichters in Amsterdam te organiseren, liep de directeur van Carré tegen het lijf, die hem de zaalgratis ter beschikking wilde stellen. Vinkenoog schreef een groot aantal dichters aan en 28 februari 1966 traden 25 heren, er waren geen dichteressen van de partij, op in een stampvol Carré. beide keren in carré Lees verder...

niets past

Donderdag 16 Maart 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

De mensheid klopt zichzelf op de borst om haar technische vooruitgang. Wat zijn we slim. Kijk maar naar de nieuwe versies van de Tomtom-navigator: het schermpje is ietsje breder. Het Pentagon gaat insecten maken die kunnen spioneren. Sla dus nooit meer twee vliegen in één klap: haal eerst de batterijen eruit en breng die bij het klein chemisch afval. Met Eyepilot kan de kleurenblinde kleuren zien. Vooralsnog alleen op het computerscherm, maar eindelijk hoef ik de zee niet meer paars te kleuren. niets past Lees verder...

Niets past

Donderdag 16 Maart 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Technologie

De mensheid klopt zichzelf op de borst om haar technische vooruitgang. Wat zijn we slim.
Kijk maar naar de nieuwe versies van de Tomtom-navigator: het schermpje is ietsje breder.
Het Pentagon gaat insecten maken die kunnen spioneren. Sla dus nooit meer twee vliegen in één klap: haal eerst de batterijen eruit en breng die bij het klein chemisch afval.
Met Eyepilot kan de kleurenblinde kleuren zien. Vooralsnog alleen op het computerscherm, maar eindelijk hoef ik de zee niet meer paars te kleuren.

Niets past Lees verder...

De SP overboord

Woensdag 15 Maart 2006 in categorie Amsterdam Centraal

De Partij van de Arbeid in Amsterdam heeft de SP al in een vroeg stadium overboord gegooid als mogelijke deelnemer aan het nieuwe college. Dat is een goede indicatie welke kant het uit gaat als de sociaal-democraten volgend jaar ook landelijk winnen.
Wat is dat toch met die angst van de PvdA om te kiezen voor een uitgesproken links bestuur? In hun plaats zouden liberale en christelijke partijen bij een klinkende verkiezingsoverwinning geen enkele schroom hebben om volledig 'over rechts' te gaan. Of is de roos toch wat minder rood dan men doet voorkomen?

De SP overboord Lees verder...

een cyclaam onder de oksel

Dinsdag 14 Maart 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Om enigszins bij te komen van de loftuitingen ben ik maar een paar dagen afgereisd naar mijn datcha in Friesland. Daar hangt in de vrieskou de rust vastgevroren aan de stilte. Die stilte kan ik wel gebruiken, want het lijkt misschien fijn om een winnaar te zijn, maar het is tevens een psychische belasting. Zeker voor mij, die dit gelauwer niet gewend is. Ik win nooit iets. Wacht, bijna nooit. Eén keer, toen ik zestien was, viel mij bij een verloting een cyclaam ten deel.

Een cyclaam. Voor een onzekere puber is dat geen fijne start, laten we eerlijk zijn. Op weg naar de volwassenheid zijn er betere aanmoedigingsprijzen denkbaar.
Aan het slot van de avond moest ik met die ellendige grafplant onder mijn oksel geklemd nog het hele eind naar huis. Op de brommer. Het was gelukkig donker, zodat mij het honend commentaar van medeweggebruikers bespaard bleef. Op één uitzondering na. een cyclaam onder de oksel Lees verder...

Verbal Jam wint Dutch Bloggie

Zaterdag 11 Maart 2006 in categorie Incrowd: over webloggen

Verbal Jam won vandaag een Dutch Bloggie. Een vakjury oordeelde dat het stukje 'Christelijk boekverbod' de Dutch Bloggie voor 'beste post' verdiende.
Op weg naar het podium pijnigde ik mijn hersens. Christelijk boekverbod? Ik schrijf over bijna alles, maar een christelijk boekverbod had ik nog niet in mijn collectie. De jury had zich vast en zeker vergist! Ze hadden natuurlijk een stukje bekroond van een onbekende. En omdat het zo goed geschreven was hadden ze als vanzelfsprekend aangenomen dat het van Verbal Jam was! Een begrijpelijke vergissing, daar niet van, maar toch...

Uiteindelijk werd het mysterie opgelost. Het bleek te gaan om het stukje 'kinderboekenweek'. Hè, gelukkig, deze tekst was dus tóch van mij. En daarmee ook die Dutch Bloggie.
Dat moest mij weer overkomen...

Links:
Hartelijke felicitaties voor de winnaars in de andere categorieën.
Verbal Jam wint Dutch Bloggie

Verbal Jam wint Dutch Bloggie

Zaterdag 11 Maart 2006 in categorie Persoonlijke notities

Verbal Jam won vandaag een Dutch Bloggie. Een vakjury oordeelde dat het stukje 'Christelijk boekverbod' de Dutch Bloggie voor 'beste post' verdiende.

Dit is 'm

Op weg naar het podium pijnigde ik mijn hersens. Christelijk boekverbod? Ik schrijf over bijna alles, maar een christelijk boekverbod had ik nog niet in mijn collectie. De jury had zich vast en zeker vergist! Ze hadden natuurlijk een stukje bekroond van een onbekende. En omdat het zo goed geschreven was hadden ze als vanzelfsprekend aangenomen dat het van Verbal Jam was! Een begrijpelijke vergissing, daar niet van, maar toch...

Verbal Jam wint Dutch Bloggie Lees verder...

Rutte is kansloos

Vrijdag 10 Maart 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Het was een week vol VVD. Te vol. Je krijgt er de neiging van om over begraafplaatsen te gaan schrijven. Waarom weet ik niet. Dat voelt zo.
Na het overhaaste vertrek van Jozias van Aartsen werd de jonge Mark Rutte naarvoren geschoven om de nieuwe lijsttrekker en misschien wel leider van de VVD te worden. Althans, dat mag hij gaan proberen. De VVD wil z'n eigen Wouter Bos. Het wachten is op een taxatie van Mark z'n kontje.

Die jongen gaat het nog moeilijk krijgen aan de top van de VVD. Want anders dan bij de Partij van de Arbeid hebben de oude dinosaurussen binnen de VVD veel meer de neiging om zich met de koers van de partij te bemoeien en publiekelijk de fractievoorzitter voor de voeten te lopen. En anders hebben ze wel gezorgd voor een kloon in de fractie om de jonge hond strak aan de lijn te houden. Zoals Hans van Baalen, de herziene stripuitgave van Hans Wiegel. Hij ging voor Mark direct een brave stropdas kopen. Want zo'n links decolleté, dat kon natuurlijk niet.

Mark Rutte, die past gewoon niet werkelijk bij de VVD. Hij is veeleer D66, maar dat weet hij zelf nog niet. Hans van Baalen wacht af. Hij laat eerst Mark zijn tanden stukbijten op de fossiele achterban en grijpt dan zijn kans. En rechts-liberaal Nederland zal opgelucht verklaren: zó kennen we de VVD tenminste weer!

Rutte is kansloos

het kerkhof van de kibboets

Donderdag 09 Maart 2006 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Ik dwaal naar de stilte van de begraafplaats, onderaan de berg, aan de rand van de kibboets. Want ondanks zijn zwijgzaamheid heeft een begraafplaats veel te vertellen. Zeker in dit land. Hier ligt het verleden van de kleine gemeenschap, niet veel ouder dan een halve eeuw. Vrijwel iedereen die hier in de ruige grond rust heeft elkaar nog gekend.
Ik ga er binnen via het pad aan de achterkant. Onder de vele bomen liggen de graven in rechthoekige vakken gerangschikt. Ze zijn eenvoudig, met een betonnen zerk. Ze onderscheiden zich slechts door namen, data, foto's en bakjes met bloemen. Verder is iedereen gelijk.

De oorlog en de vrede, ze hebben hier allebei uiteindelijk hun rust gevonden, soms zelfs tezamen in één graf. Zoals bij grootvader Ben-Zion. Tegen zijn zerk leunt nog een extra steen met een tekst over het leed van lang geleden: 'Ter nagedachtenis aan zijn ouders en zijn broers Salomon en Mordechai, die door de Litouwers zijn vermoord in de Holocaust.' het kerkhof van de kibboets Lees verder...

out of office

Woensdag 08 Maart 2006 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

De tragiek van de verkiezingen:

Onderwerp: Out of Office AutoReply

Dag mailer,
Vanaf dinsdag 7 maart 2006 maak ik geen deel meer uit van de Amsterdamse Gemeenteraad. U kunt uw mail ook sturen aan de CDA fractie. Het e-mail adres is cda@raad.amsterdam.nl, of ter telefoon 020-5523xxx. Uw mail kan ik helaas niet meer beantwoorden.
Met vriendelijk groet,
(naam bij redactie bekend)
out of office

de crash van jozias

Woensdag 08 Maart 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Dát is snel! Gisteren vermoedde ik dat Van Aartsen het niet ging redden als lijsttrekker van de VVD, luttele uren later trad hij af als fractievoorzitter. Volgens eigen zeggen vanwege het verlies van de VVD in de gemeenteraadsverkiezingen. Daar trap ik natuurlijk niet in. Zo groot was dat verlies naar verhouding niet. Nee, binnen de VVD stond zijn positie al enige tijd ter discussie en zijn zwakke optreden in de campagne was een mooie aanleiding om de bijl te laten vallen.

Ook Wiegel neemt de gelegenheid te baat om te laten weten niet naar Den Haag te willen terugkeren. Dat zal voor het partijkader een hele opluchting zijn. Al jarenlang zitten de speculaties over zijn mogelijke rentree de VVD-leiding in het vaarwater en belemmeren zij de doorstroom in de hoogste regionen.
Zijn besluit zal als een opluchting worden ervaren. Eindelijk duidelijkheid. de crash van jozias Lees verder...

stembriefjes

Dinsdag 07 Maart 2006 in categorie Amsterdam Centraal

Het aanraakscherm van de stemcomputer reageert dermate licht dat een krachtige kuch waarschijnlijk voldoende is om per ongeluk op de verkeerde partij te stemmen. Het apparaat is nieuw voor mij, want in Amsterdam werd voorheen nog met potlood gestemd.

De hele stemprocedure gaat trouwens ietwat anders. Mijn stemkaart wordt op de lijst gecheckt en ik krijg na goedkeuring twee bonnetjes met een nummer erop. Eentje voor stemmen op de gemeenteraad en eentje voor de deelraad.
Waartoe dienen die bonnetjes?
"Gaat u mij afroepen als ik aan de beurt ben?"
"Nee, die moet u direct afgeven aan die meneer..."
Die meneer zit pal naast hem.
"Krijg ik dan een plakje worst of zo?" stembriefjes Lees verder...

de neergang van jozias

Dinsdag 07 Maart 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Volgens mij gaat Jozias van Aartsen het volgend jaar niet redden als lijsttrekker van de VVD. Feitelijk is de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen een generale repetitie voor de kamerverkiezingen geweest en hierin is Van Aartsen toch een maatje te klein gebleken. En niet alleen fysiek.

Dit werd bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk in een debat met Wouter Bos tijdens de uitzending van Buitenhof op 26 februari. De PvdA-leider liet hem alle hoeken van de studio zien, want Van Aartsen had zijn feiten niet op een rijtje. Dit in tegenstelling tot Bos, die zijn huiswerk prima voor elkaar had. de neergang van jozias Lees verder...

zwaargewichten in ons nek

Maandag 06 Maart 2006 in categorie Amsterdam Centraal

(geschreven voor Amsterdam Centraal)

Dat moet natuurlijk geen gewoonte worden, het droppen van zwaargewichten uit de landelijke politiek in de Amsterdamse gemeenteraad. Eerst werd mevrouw Griffith door de VVD geholpen aan een wethoudersbaantje dat ze nog moest leren, nu komt ook mevrouw Vos van GroenLinks hier de dienst uitmaken. Maar alleen als ze wethouder wordt. Toe maar, bescheidenheid kent geen tijd!

Zo wordt het onderscheid tussen landelijke en gemeentelijke politiek steeds vager en de kloof tussen politiek en burger misschien wel weer een stukje groter. Want dit type politici brengt natuurlijk ook de Haagse bestuursstijl met zich mee. De gebruikte woorden worden nóg moeilijker, het gaat nóg meer over partijpolitiek in plaats van het plaatselijk belang en de ambities zullen nóg hoger zijn. Wat zit hier achter?
zwaargewichten in ons nek Lees verder...

administratief autisme

Vrijdag 03 Maart 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Autisme is een ontwikkelingsstoornis in de hersenen, waardoor mensen moeilijk contact maken met hun omgeving. De ziekte is niet alleen belastend voor de patiënt, maar zeker ook voor de mensen die met hem of haar te maken hebben.

Een vorm van autisme die de maatschappij sluipend in zijn greep krijgt, is het zogeheten administratief autisme. Kenmerkend voor deze variant is dat met name de omgeving van de patiënt hier in ernstige mate onder te lijden heeft. Naar schatting gaat het daarbij dagelijks om honderdduizenden mensen. Het aantal patiënten dat een ernstige vorm van administratief autisme vertoont neemt namelijk hand over hand toe. En daarmee tevens het aantal mensen in de omgeving dat daar last van heeft. administratief autisme Lees verder...

De Verblijfwijzer

Donderdag 02 Maart 2006 in categorie Schandelijke taferelen

Wanneer Taida Pasic uit Kosovo onverhoopt uiteindelijk tóch Nederland moet verlaten, kan ze gewoon weer terugkomen om haar studie af te maken. Dat heb ik voor haar opgezocht op de website van de IND. Daar hebben ze een handige 'Verblijfwijzer'. Die gaat zo:

 • Hoe lang wilt u naar Nederland komen?
  Ik kies: korter dan drie maanden. Meer tijd heeft Taida denk ik niet nodig om haar diploma te halen.
 • Welke nationaliteit?
  Ik kies: Servië en Montenegro, want officieel valt Kosovo daar nog onder.
 • Wat is de reden van het verblijf?
  Ik kies: studie.
  Goed, volgende bladzij, ga verder.
  Hmm, de Verblijfwijzer zegt nu wat ik hem net heb verteld: dat ik uit Servië en Montenegro kom en dat ik in Nederland wil studeren.
  Ik blader voort.
 • Dan komt de vraag of ik wel zeker weet dat ik korter dan drie maanden in Nederland wil studeren. Ja, inderdaad, dat is wel kort hè? Waar hebben we het eigenlijk over, zou je zeggen. Dat vindt de IND dus kennelijk óók! Maar goed, Taida heeft niet langer nodig, dus doordrammen maar.
 • De Verblijfwijzer zegt nu dat ik maar gewoon op vakantie moet gaan in Nederland.
 • Servië Montenegro is een visumplichtig land. Dat wordt dus een toeristenvisum aanvragen. Daar doen ze al moeilijk genoeg over, maar het moet te doen zijn.
De Verblijfwijzer Lees verder...

de afkeurstem

Woensdag 01 Maart 2006 in categorie Schandelijke taferelen

Nog vóór de parlementsverkiezingen in 2007 moeten we de kieswet verbeteren. Naast het fenomeen van de voorkeurstem moet de afkeurstem worden geïntroduceerd. Kiezers kunnen daarmee het beleid afkeuren dat een bepaalde kandidaat heeft gevoerd.
Tevens kan men met de afkeurstem zijn afkeer en walging kenbaar maken. Ik denk hiervoor aan een vijfpuntsschaal van stemvakjes naast elkaar: van licht afkeurend tot ronduit verwerpelijk.
De afkeurstemmen worden uiteraard afgetrokken van de voorkeurstemmen. Of bij gebrek aan voorkeurstemmen, van de stemmen op de bijbehorende partij. de afkeurstem Lees verder...

de stad, de verhuizing en de dood

Woensdag 01 Maart 2006 in categorie Gastcolumns

Op 23 februari maakten Wil Hassink, Dennis Rijstenberg en ik een gesmeerde uitzending van De Avonden voor die (donder-)dag. Vertrouwd werk. Maar het voelde anders dan anders. We werkten voor het laatst op de zolder van de Desmet-studio's in Amsterdam. Op loopafstand van universiteitsgebouwen en op fietsafstand van 99% van 's lands literaire uitgevershuizen en ook nog es vlakbij Schouwburg, Stopera, Paradiso, Muziekgebouw aan het IJ, Concertgebouw, Melkweg, Athenaeum. You name it.
Op vrijdag zou de boel ontmanteld worden. De hoofdstedelijke lokatie is wegbezuinigd. En - zet u schrap voor de onverwachte wending -, de vraag is of dat erg is... de stad, de verhuizing en de dood Lees verder...