Archief: artikelen van Oktober 2007.

| Home |

 

Persconferenties

Dinsdag 30 Oktober 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Groenteman Jaap Wortel bij ons op het winkelplein houdt ermee op. Gisteren gaf hij op een paar klapstoeltjes voor zijn zaak een emotionele persconferentie.

"De motivatie is weg," aldus Wortel, "De drive waarmee ik zover ben gekomen, is er niet meer. Op sommige dagen was ik meer met mezelf bezig dan met mijn klanten. Het is niets voor mij om op 60, 70 of 80 procent te presteren. Ik moest het hebben van mijn kracht. Die was niet meer aanwezig."

Na een kwartiertje praten stond Jaap Wortel op. Een klaterend applaus van de pers begeleidde hem zijn winkel in. Deze stoerste man van ons winkelplein was even aangedaan.
(Bron: Volkskrant) Persconferenties

De privacy van de moordenaar

Zaterdag 27 Oktober 2007 in categorie Media

In Nederland is het de gewoonte om de privacy van een verdachte te beschermen door in de media alleen zijn initialen te vermelden. Of hooguit de voornaam plus de eerste letter van de achternaam. Van slachtoffers wordt doorgaans wél de naam voluit vermeld. Blijkbaar heeft een slachtoffer niet hetzelfde recht op privacy als een dader.
Bij onderstaand bericht van Nu.nl (19 oktober) pakt dit nog eens dubbel verkeerd uit: via het slachtoffer komen we de naam van de dader te weten.


Klik op de afbeelding voor het hele bericht op Nu.nl
De privacy van de moordenaar

Vingertje

Vrijdag 26 Oktober 2007 in categorie Schandelijke taferelen

Onze vorstin is op staatsbezoek in India. Een aantal ministers en een zware handelsdelegatie reisden met haar mee. Handenwrijvend had iedereen zich op het tripje verheugd: lekker centjes verdienen! Maar de Tweede Kamer moest de boel natuurlijk weer zo nodig verpesten. De vorstin en de ministers kregen de opdracht mee om in India de kinderarbeid aan de orde te stellen.
In menig directiekamer zal toen wat afgevloekt zijn. Typisch Nederland weer! Je kunt nou nooit eens lekker zaken doen zonder gezeur over die mensenrechten! Vingertje Lees verder...

Herinneringen aan Jan Wolkers

Donderdag 25 Oktober 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenEen aflevering van Het Radiolog van woensdag 24 oktober 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Aflevering: 'Herinneringen aan Jan Wolkers'.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Herinneringen aan Jan Wolkers

Een literaire fooi

Woensdag 24 Oktober 2007 in categorie Lezen

Jeroen Brouwers heeft de Nederlandse Prijs der Letteren geweigerd. Het daaraan verbonden geldbedrag van 16000 euro vond hij maar een fooi. Te weinig voor een volledige schrijversloopbaan, liet Brouwers weten.
Inderdaad steekt deze prijs wat magertjes af bij de AKO Literatuurprijs (50.000 euro), de Librisprijs (idem) en de Gouden Uil (25.000 euro). Aan de andere kant krijgt de winnaar van de Gouden Strop slechts 10.000 euro. Misdaad loont dus ook niet in de literatuur. Een literaire fooi Lees verder...

Slotervaart heeft het!

Maandag 22 Oktober 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Amsterdam-Slotervaart was de afgelopen weken behoorlijk negatief in het nieuws vanwege een paar hele nare incidenten. Jammer, want dergelijke berichten zijn slecht voor het toerisme. Slotervaart is namelijk het ideale vakantiestadsdeel. Het is mooi, rustiek, landelijk en vol natuur. De bevolking is er over het algemeen erg aardig en open. Daarnaast trekken dagelijks duizenden schoolkinderen massaal naar dit gebied om te profiteren van de rijke cultuur aan kennis en vaardigheden. De economie bloeit dankzij de vele forenzen, de uitmuntende verbindingen en het gratis parkeren.

Nergens in Nederland overwinteren zoveel senioren op een klein aantal vierkante kilometers als in Slotervaart. Zij genieten van een rustige levensavond in speciale vijfsterren-resorts als De Drie Hoven, De Schutse en de Riekerhof. De rollator- en rolstoeldichtheid is daardoor waarschijnlijk de hoogste ter wereld, mede dankzij het vlakke landschap.
Kortom, Slotervaart biedt vertier voor elke leeftijdscategorie! Slotervaart heeft het! Lees verder...

Schaamte voor Nederland

Donderdag 18 Oktober 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Hoe kan ik nou trots zijn op Nederland wanneer daar een politieke beweging bestaat die 'Trots op Nederland' heet? Dat is een paradox, een innerlijke tegenstrijdigheid.
Rita Verdonk wil de kiezers voor zich winnen met haar simpele gedachtegoed. Zij trekt het land in om te horen wat de 'gewone mensen' voor ideeën hebben over files, integratie, veiligheid, ouderenzorg en onderwijs.
Ik krijg daarbij sterk het gevoel dat die 'gewone mensen' dezelfde zijn als de 'hardwerkende mensen' van Geert Wilders. Schaamte voor Nederland Lees verder...

Hysterie in het bankwezen

Woensdag 17 Oktober 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenEen aflevering van Het Radiolog van woensdag 17 oktober 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Aflevering: 'Hysterie in het bankwezen'.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Hysterie in het bankwezen

Alles is hier erger

Dinsdag 16 Oktober 2007 in categorie Criminaliteit en recht

In de wijk waar ik woon is alles erger. Vooral de misdaad. Ik woon namelijk in Amsterdam Slotervaart. Daar werden dit weekend twee mensen neergestoken door een psychisch gestoorde man. En hij was óók nog Marokkaan, hetgeen in de ogen van vele autochtonen extra strafpunten oplevert. De slachtoffers waren politieagenten. Op hun beurt kennen Marokkaanse jongeren daarvoor ook weer strafpunten toe. Zij gooiden de ruiten van het politiebureau in.
In datzelfde Slotervaart werd vorige week een scholier op een technische school doodgestoken door een medeleerling. Het slachtoffer was een Marokkaan, de dader een Turk. De ruiten van de school zijn nog heel. Alles is hier erger Lees verder...

Overheid ruimt senioren

Maandag 15 Oktober 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Regering en gemeentelijke overheden zijn effectief bezig met het ruimen van senioren. U merkt, ik zet de zaak meteen eventjes grof op scherp, want daar is aanleiding toe.
Sinds begin dit jaar is de thuiszorg aan ouderen door de landelijke overheid overgedragen aan de gemeenten. Die gemeenten besteden de thuiszorg openbaar aan in het kader van de alom geprezen marktwerking. Daarbij zou niet alleen moeten worden geselecteerd op kostprijs, maar ook op geboden kwaliteit. Het element kwaliteit blijft zo te zien slechts theorie.
Er woedt een concurrentieslag tussen de thuiszorginstellingen. Wie niet goedkoop genoeg is ziet de klus aan z'n neus voorbij gaan. Resultaat: faillissementen, massa-ontslagen en lager gekwalificeerde en dus goedkopere hulpverleners. Daarnaast ook juist weer personeelstekorten, want wie wil er werken in een sector die in chaos verkeert? Overheid ruimt senioren Lees verder...

Vragen aan de lezers...

Vrijdag 12 Oktober 2007 in categorie Incrowd: over webloggen

Vandaag maar eens even als webloggers onder elkaar. Want veel mensen die hier lezen hebben immers zelf ook een weblog. Twee dagen geleden bestond Verbal Jam zes jaar. Een mooie aanleiding voor enige bezinning, want een verstandig mens evalueert op z'n tijd waar hij nou eigenlijk mee bezig is. Dan ga je jezelf een paar vragen stellen.

De eerste vraag voor een weblogger is natuurlijk: zijn er voldoende lezers? Die vraag is simpel te beantwoorden: nee, een weblogger heeft per definitie nooit voldoende lezers.
Daar zou ik het bij kunnen laten, ware het niet dat mij één ding opviel: hoe komt het dat het jubileum van 2 jaar Verbal Jam niet minder dan 73 reacties opleverde en het zesjarig jubileum tot dusver een stuk of tien?

Uiteraard gaat het in dit verband niet om de hartverwarmende felicitaties, maar of dit feit maatgevend is voor de hoeveelheid mensen die geniet van dit weblog. Als eenmanszaakje moet je immers zuinig zijn op je klanten. Wat is er veranderd in die jaren? Ben ik ergens in de fout gegaan en zo ja: waar? Heb ik mij wellicht gehaat gemaakt (hetgeen niet ondenkbaar is)? Is de leesbereidheid kleiner? Vragen aan de lezers... Lees verder...

Gegarandeerd Lamlendig en Slecht

Donderdag 11 Oktober 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Het mooie van internet is, dat je er zo mooi je gram kunt halen. Al het dagelijks ongenoegen zet je gewoon online. Zo lag er vorige week bij mij een briefje in de bus van General Logistics Systems Netherlands BV, kortweg GLS. Daarop werd mij verweten dat ik niet thuis was geweest en dat de bezorger een voor mij bestemd pakje weer mee terug had moeten nemen.
Op hun website kon ik invullen wanneer ik wél thuis was. Dan zouden zij proberen het nogmaals te bezorgen.

Ik vulde de dinsdag in en wachtte die dag tevergeefs en nieuwsgierig. Tevergeefs omdat de bezorger niet kwam en nieuwsgierig omdat het briefje dusdanig onduidelijk was ingevuld dat ik mij nog steeds afvroeg wie mij een pakketje had gestuurd.
Wat zou het zijn? Gegarandeerd Lamlendig en Slecht Lees verder...

Menno Nicolai, cabaretier

Donderdag 11 Oktober 2007 in categorie Beeld en Geluid

Een aflevering van Het Radiolog van woensdag 10 oktober 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Het Radiolog ging op bezoek bij de bijzondere cabaretier Menno Nicolai.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Menno Nicolai, cabaretier

Verbal Jam bestaat zes jaar!

Woensdag 10 Oktober 2007 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Vanmorgen werd ik wakker met een onrustig, maar tegelijk onbestemd trots en blij gevoel. Ik kon het eerst niet goed thuisbrengen. Had ik soms een fijne droom gehad waarin de mooiste vrouwen voor mij vielen? Had ik in mijn halfslaap op de wekkerradio een gunstig nieuwsbericht gehoord? Was Geert Wilders naar Pakistan geëmigreerd? Was de wereldvrede uitgebroken? Had ik iets gewonnen?
Nadat ik mijn ogen had uitgewreven zag ik op mijn horloge dat het 10 oktober was. Verbal Jam bestaat vandaag zes jaar, realiseerde ik mij met een innerlijke juichkreet. Ach ja, het zijn de kleine dingen die het doen... Verbal Jam bestaat zes jaar!

Antigeluid

Dinsdag 09 Oktober 2007 in categorie Milieu, flora, fauna

Schiphol wil met piramides en antigeluid de overlast zo ver terugdringen dat de luchthaven de komende jaren weer twintig procent kan groeien. Ja hoor eens, daar trappen wij niet in natuurlijk! Dat is allemaal volksverlakkerij!
Wij horen al jarenlang een antigeluid van de milieubeweging en de omwonenden. En dat heeft ook geen barst geholpen!

Maar serieus nu. Het toeval wil dat uit de media de laatste tijd allerlei geluiden opklinken die de optimistische berichten van Schiphol weer onderuit halen. Antigeluiden, zo u wilt, want antigeluid is een geluid in tegenfase dat het oorspronkelijke geluid opheft. Ik ga het u demonstreren.

In Oranjewoud (Friesland) tekenden de ministers Cramer en Verhoeven gisteren een convenant dat Noord-Nederland in 2011 een superschone regio moet maken. De CO2 uitstoot moet worden verminderd met een hoeveelheid die gelijk is aan de hoeveel uitstoot van anderhalf miljoen auto's.
Dat klinkt goed, dat is een mooi geluid. Antigeluid Lees verder...

Science fiction in de supermarkt

Maandag 08 Oktober 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Ruim twee weken geleden ging ik eens kijken bij de geheel vernieuwde Albert Heijn in Osdorp. Want ook dit filiaal is nu volledig digitaal, om het zo maar te noemen. De klant kan met een handscanner zelf zijn boodschappen scannen en vervolgens afrekenen bij een betaalautomaat. Daar komt geen caissière meer aan te pas. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, afhankelijk van haar humeur.
Ik wilde wel eens zien hoe de veranderde indeling van de winkel was geworden. Ik kan u melden: totaal anders en het was dan ook een chaos.

Niet dat ik daar nu per se negatief over wil doen, want alles moet tenslotte wennen. Dat was de winkelende mensenmassa aan te zien. Menigeen staarde verdwaasd en verloren om zich heen en volkomen verblufte peuters vergaten te jengelen. Bijna zonder uitzondering had het hamsterend publiek een blik in de ogen die sprak: hoe kom ik hier zo snel mogelijk weer uit?
Het roept de vraag op of de consument wel toe is aan noviteiten als handscannen.

Science fiction in de supermarkt Lees verder...

De onderkant van Nederland

Zondag 07 Oktober 2007 in categorie Waargebeurde verzinsels

Alexander Rinnooy Kan is de invloedrijkste Nederlander. De Erasmus Universiteit heeft een 'netwerkanalyse' gemaakt waaruit dat blijkt. En de Volkskrant maakte er meteen een 'Top 200' van. Want wij kunnen in dit land niet meer zonder lijstjes.
Daaruit blijkt onze nationale pikorde op velerlei gebied.
Zelf zou ik het veel interessanter vinden om nu eens te weten wie de minst invloedrijke Nederlander is. De ultieme loser, zeg maar. De personificatie van de onderkant van de samenleving. Dan weten wij tenminste eindelijk wie het absolute dieptepunt van Nederland vormt.

De onderkant van Nederland Lees verder...

Te laat en te koop

Vrijdag 05 Oktober 2007 in categorie Media

Soms ben ik even druk met iets anders. Dan zeurt het dagen in mijn hoofd dat ik nog over dit of dat wil schrijven. Maar tegen de tijd dat ik eraan toekom, is het onderwerp alweer uit de actualiteit verdwenen. Alsof het probleem dan ineens weer weg is. Zo gaat dat veel te vaak. Drie dagen ophef, daarna weer over naar de volgende commotie.

Ik had bijvoorbeeld eens diep willen ingaan op de Emancipatienota van minister Plasterk, over de seksualisering van de samenleving. En de reactie van Femke Halsema daarop.

Maar ja, te laat. Het probleem is al opgelost blijkbaar. Je hoort er bijna niets meer over. En niemand zit op mijn mening te wachten. Letterlijk. Ze gaan gewoon weer door met andere dingen. Zoals de huizenprijzen. Die stijgen zo onrustbarend, dat de roep om overheidsingrijpen toeneemt. Wanneer het over seks gaat mag de overheid niet betuttelen en moraliseren, bij de huizenprijzen mag dat kennelijk wél.
Nou, dát probleem lossen ze dan óók maar zonder mij op! Ik zeg er niks over!

Te laat en te koop

Wij zijn de baas

Woensdag 03 Oktober 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenEen aflevering van Het Radiolog van woensdag 3 oktober 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Van 5 tot 12 oktober wordt de themaweek van de democratie gehouden onder het motto 'Wij zijn de baas'. Het Radiolog haakt daarop in en pakt democratie en het tuinonderhoud tegelijk eventjes aan.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Wij zijn de baas

De voyeur van Hulst

Dinsdag 02 Oktober 2007 in categorie Altijd handig

Kent u nog die producten van knullige kwaliteit zoals ze vroeger bij massa's aangeboden stonden in de Avro-bode en de Anwb-Kampioen? Tegenwoordig zie je ze vooral bij TelSell, maar ze zijn nog niet helemáál uit de bladen verdwenen. Klassiekers zijn de röntgenbril, de vibrerende slankheidsgordel, de wonderwax waarmee de auto weer showroomnieuw leek en de dubieuze geldleningen met woekerrente.

Ze werden altijd aangeboden door ietwat obscure postorderbedrijfjes in de zuidelijke grensstreek, met postbusnummers in plaatsjes als Baarle-Nassau, Sas van Gent, Hulst of Valkenswaard. Want tot op de dag van vandaag is het nog altijd handig om direct door de achterdeur België in te kunnen vluchten wanneer Tros Opgelicht in de voortuin staat.

Onlangs zag ik zowaar nog een paginagrote advertentie van de firma Tecnica in een computerblad staan, waarin men mij vanuit Hulst een 'buitengewone scope' voor slechts ¤ 49,63 trachtte aan te smeren. Met die 'scope' werd zo te zien een telescoop bedoeld. Ik moest snel reageren, want 'de productie was beperkt tot enkele exemplaren'.
Ik zie nu voor mijn geestesoog een postorderklusser in zijn tuinschuur te Hulst met een productielijn van vijf van die 'scopes' op z'n werkbankje. De voyeur van Hulst Lees verder...