Archief: artikelen van December 2014.

| Home |

 

Bijdehante auto

Dinsdag 30 December 2014 in categorie Trivialiteiten

Het lijken onbetekenende zaken, maar ongemerkt sluipen ze ons leven binnen. En achteraf weten we dan niet of we er wel zo blij mee moeten zijn. Ik schenk daarom graag aandacht aan ogenschijnlijk onbetekenende dingen.

Zoals dit: elk jaar in december laat mijn auto weten dat hij naar de garage wil. Voor onderhoud. Er verschijnt dan een irritant symbool in het display. Het is vooral irritant omdat ik het elke keer weg moet klikken. Het symbool verdwijnt weer voor een jaartje als het onderhoud is gepleegd. Het doet denken aan het computervirus dat je computer in gijzeling houdt totdat je losgeld hebt betaald.

Bijdehante auto Lees verder...

Gif en groen in Amstelveen

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Vrijdag 19 December 2014 in categorie Amsterdam Centraal, Milieu, flora, fauna

Amstelveen won in Hongarije laatst een prijs: groenste stad van Europa. Daar waren ze natuurlijk erg verguld mee. Het gemeentebestuur klopte zichzelf ermee op de borst en ging vervolgens lekker door met het gebruik van Roundup om de stoepen onkruidvrij te maken. Roundup (van de beruchte fabrikant Monsanto) is een onkruidbestrijdingsmiddel dat giftig is voor bijen, maar ook schadelijk is voor kinderen. Amsterdam is er om die reden al mee gestopt.

Het product wordt volgend jaar sowieso verboden, maar de verantwoordelijke bestuurders en ambtenaren in Amstelveen gaan door tot het gaatje. Vorig jaar kreeg ik toevallig de gelegenheid om de wethouder erop aan te spreken. Hij kronkelde zich in wat moeilijke bochten om het gebruik te vergoelijken en vond het uiteindelijk allemaal zo erg niet. Roundup is tenslotte een relatief goedkope manier om de straten onkruidvrij te houden. En zo gaat geld weer boven gezondheid.

Gif en groen in Amstelveen Lees verder...

Schiphol heeft een hekel aan bezoek

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 09 December 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Schiphol geldt als de beste luchthaven van Europa. Althans, gezien vanuit het perspectief van de reizigers. Wereldwijd staat  het vliegveld in de top drie. Voor de andere particuliere gebruikers van Schiphol, zoals de halers en de brengers, is de luchthaven vooral een irritante, klantonvriendelijke, geldgraaiende lokatie waar je liever wegblijft.

Regelmatig kom ik op Schiphol om mensen op te halen of weg te brengen. Dat ophalen is het ergst, want dan moet ik verplicht parkeren in één van de dure parkeergarages. Alternatieven zijn er niet.
Daarbij heeft de bezoeker tegenwoordig ook nog eens te maken met het onsymphatieke verschijnsel Privium: frequent vliegende zakenmensen krijgen voor een paar honderd euro per jaar een voorkeursbehandeling. Alle parkeerplaatsen die het dichtst bij de hal zijn worden voor hen gereserveerd. En dat zijn er heel veel, waardoor het plebs vele honderden meters moet lopen (kost ook allemaal weer extra parkeertijd, dus dat tikt lekker aan).

Schiphol heeft een hekel aan bezoek Lees verder...

Gebroeders Winter failliet

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 03 December 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Kantoorartikelenketen (mooi woord) Gebroeders Winter is failliet. Er wordt gewerkt aan een doorstart. Maar het is altijd maar de vraag of zoiets lukt.
Het honderd jaar oude familiebedrijf is een begrip in de regio Amsterdam, maar de laatste jaren ondervond het veel concurrentie van internet. Dat hoeft op zichzelf geen probleem te zijn, maar de gebroeders hebben zich naar mijn idee te weinig aangepast aan de moderne tijd.

Overigens hebben ze daar altijd al een beetje moeite mee gehad. Het was allemaal toch wat ‘vlees noch vis’, het hinken op twee gedachten.
Altijd net wat te duur met alles, maar goed, er was zo gauw geen andere winkel in de buurt. Kantoorartikelen, maar van alles een beetje en dus net niet genoeg keus. Gaan we printers verkopen? Ja, maar niet teveel. In de winkel stonden dus een paar printers van goed lopende merken. Dat was te weinig keus en bovendien waren ze elders goedkoper. Het personeel wist meestal nog nét wat een printer was, maar een goed advies mocht je niet verwachten.

Gebroeders Winter failliet Lees verder...