Archief: artikelen van Januari 2013.

| Home |

 

De geheime adviseur

Donderdag 31 Januari 2013 in categorie Waargebeurde verzinsels, Royalty

Als geheim adviseur 'vanuit het volk' was ik natuurlijk al een tijdje op de hoogte, maar toch kwam de aankondiging van haar aftreden voor mij nog als een schok.
Het zal een maand of vier geleden zijn dat de majesteit mij ontbood en mij meedeelde dat zij een abdicatie overwoog. Ik dacht: waar heeft dat mens het over? Maar gelukkig verduidelijkte ze meteen dat het hier om haar aftreden ging. Weer een woord geleerd.
Ik zei: "Waarom? The Queen aan de overkant is al 85, dus uwe majesteit kan ook nog minstens tien jaar mee!"
Nee, weersprak zij mij, ze had vastgesteld dat er inmiddels een te grote discrepantie was ontstaan tussen haar beeld op de postzegel en dat in de spiegel. Als vorstin ben je tenslotte  het gezicht van Nederland en ze werd te oud.

De geheime adviseur Lees verder...

De gebruiksaanwijzing van de Fyra

Donderdag 24 Januari 2013 in categorie Technologie

De Nederlandse Spoorwegen hadden Italiaanse treinen gekocht. Hogesnelheidstreinen nog wel. Nu hebben ze daar ineens enorm veel problemen mee.
Iedere Nederlander had ze destijds kunnen vertellen dat zoiets te verwachten valt bij Italiaanse spullen. Sinds de Romeinse tijd bakken ze er niks meer van. Eten en mode uitgezonderd.
Maar ons is niets gevraagd natuurlijk. Dat gebeurt nooit, terwijl we er meestal wél voor moeten dokken of de gevolgen ervan moeten ondervinden. Als er dan tóch zo nodig in het kader van de vrije markt openbaar moet worden aanbesteed, vraag dan ook aan het volk welke trein het wil. Dat kan tegenwoordig makkelijk per sms-actie. Als men de Voice of Holland kan kiezen, kan men ook een trein kiezen. Maar ja, dat vraagt weer een hoop 'out of the box'-denken en mensen die altijd tussen de rails verkeren zijn wel de laatsten die dat kunnen.

De gebruiksaanwijzing van de Fyra Lees verder...

Strijkijzersnoer

Zondag 20 Januari 2013 in categorie Trivialiteiten, Persoonlijke notities

Weet u wat tegenwoordig weer helemaal hip is? Strijkijzersnoer. Strijkboutsnoer, zo u wilt. Kenden we het vroeger alleen in tamelijk saai zwart en wit, nu kun je het in allerlei kekke kleurtjes kopen.
Strijkijzersnoer zat in het verleden alleen aan apparaten die heet konden worden, zoals -inderdaad- strijkijzers, elektrische kacheltjes en broodroosters. Wanneer het snoer onverhoopt in aanraking kwam met hete delen, voorkwam de eromheen geweven stof dat de isolatie van het snoer doorsmolt.

Nu zult u wellicht denken: heeft meneer heden ten dag niets beters te doen dan zich bezig te houden met de trends op snoerengebied? Het antwoord luidt: nauwelijks.

Strijkijzersnoer Lees verder...

De sneltram en de slagbomen

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zaterdag 12 Januari 2013 in categorie Amsterdam Centraal

Op 12 december werd een veertienjarig meisje op de fiets aangereden door sneltram 51 en overleed. Het ongeval vond plaats voorbij de Parnassusweg, waar het fietspad de trambaan kruist.
Men is inmiddels weer overgegaan tot de orde van de dag. Toch wil ik er nog eens op terugkomen, want men gaat naar mijn indruk te gemakkelijk voorbij aan bepaalde verantwoordelijkheden.

Over de precieze toedracht kon slechts worden gespeculeerd en dat gebeurde dan ook. Uiteraard werd geopperd dat zij zoals zoveel fietsers onvoorzichtig de trambaan was overgestoken, niet had opgelet, had zitten dromen, naar haar iPod had geluisterd. We weten het niet.

De fatale oversteekplaats...

De sneltram en de slagbomen Lees verder...

Het krantje van Karwei

Maandag 07 Januari 2013 in categorie Knipsels

Bij bouwmarkt Karwei hebben ze een krantje. Eerbiediger gezegd: het ZieZo Magazine. Het is ook niet ziezomaar een magazine, het is een inspiratiemagazine.
In het jongste nummer (4/2012) is het thema 'Warmte in je woning'. Het is tenslotte winter (zeggen ze).
In een van de artikelen komt lichtdeskundige Paul Bas van Philips aan het woord die ons adviseert een lichtplan te maken. Daarmee wordt je huis gezelliger en schep je de juiste sfeer op de juiste plaats. Ik zou er zelf nooit op gekomen zijn, maar het schijnt dat je sterk licht moet gebruiken op plaatsen waar je wilt lezen en sfeerlicht op het dressoir. Ik zeg: een eye-opener.

Het krantje van Karwei Lees verder...