Archief: artikelen van September 2006.

| Home |

 

de bajes is beter

Zaterdag 30 September 2006 in categorie Kort en Tussendoor

Het begrip 'penitentiaire inrichting' moet worden afgeschaft. Tijdens kamerdebatten is er maar een enkele politicus die het woord ongeschonden over z'n lippen krijgt. De rest strandt in gestotter met veel spuug. Ter camouflage nemen ze dan altijd even een slokje water. De rest van de kamer zie je gniffelend denken: ja, moeilijk woord, hè?

Minister, staatssecretaris, kamerlid, allemaal hebben ze het onderweg in de auto wel honderd keer geoefend: pe-ni-ten-ti-air! Pe-ni-ten-ti-air! Pe-ni-ten-ti-air! Eerst langzaam, dan steeds sneller. Tevergeefs.

Afschaffen dus. Aan de andere kant is het natuurlijk wél leuk om dikdoeners met hun eigen moeilijke woorden te zien stuntelen. de bajes is beter

een kop op een krukkie

Vrijdag 29 September 2006 in categorie Religie

Er was deze week gedoe over het niet doorgaan van de Mozartopera Idomeneo in Duitsland. In dit muziekdrama werden de afgehakte hoofden van Jezus, Mohammed, Boeddha en Poseidon getoond. Met name het hoofd van Mohammed was hier natuurlijk weer het struikelblok. Dat zou wel weer eens terroristische acties van beledigde moslims kunnen oproepen. En dus paste intendant Kirsten Harms zelfcensuur toe door het stuk voorlopig van het reportoire te halen.

Zelf vind ik het wel een geniaal initiatief van de oude Mozart om wat bobo's uit de verschillende wereldreligies een kopje kleiner te maken. Dat had eigenlijk al veel eerder moeten gebeuren. Misschien hadden de Twin Towers dan nog overeind gestaan. En al die uitzinnig gekwetste menigten in het nieuws worden zo langzamerhand ook wat vermoeiend. een kop op een krukkie Lees verder...

het messenblok

Woensdag 27 September 2006 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20060927.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 27 september 2006 - Het messenblok. Verder over: weblog Zeekomkommer.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. het messenblok

het messenblok

Woensdag 27 September 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Mijn lieve echtgenote wilde graag een messenblok voor in de keuken. Ik was hier geen voorstander van. Het kan immers altijd voorkomen dat ik eens een ondoordachte opmerking maak die mijn vrouw niet aanstaat. Ik zie mijzelf reeds vastgepind aan de deurpost, met een nog natrillend fileermes door mijn linker oorlel.

Vanwaar eigenlijk deze plotselinge behoefte aan een messenblok? Snel scande ik in gedachten mijn huwelijksleven, op zoek naar eventuele oneffenheden. Die waren er niet volgens mij, maar dat zegt niks. Juist het gebrek aan sensitiviteit voor het vrouwelijk ongenoegen, heeft menig brave huisvader de das omgedaan.
Ik wierp nog eventjes tegen, dat ik meestal degene was die kookte! En dat slachten van een bloemkool kon ik best af met dat ene fijne mesje van de Hema!
En dus stonden wij nog diezelfde zaterdag in een dure winkel voor huishoudelijke artikelen. Want zo gaat dat binnen de hedendaagse huwelijkse machtsverhoudingen. het messenblok Lees verder...

Oneerbiedig

Dinsdag 26 September 2006 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten, Politiek & Maatschappij

Tijdens een plotselinge opwelling van zelfkritiek stelde ik mijzelf de vraag of ik in mijn stukjes soms niet al te oneerbiedig over politieke hoogwaardigheidsbekleders schreef. Zo vergeleek ik onlangs heel baldadig het bonkige hoofd van een minister met dat van een eland.
Gelukkig kreeg ik mijzelf al spoedig weer in de hand. Ik riep mezelf tot de orde. Immers, in cartoons worden identieke methodes toegepast. Wat ik schrijf zijn eigenlijk verbale cartoons, redeneerde ik ter geruststelling van het geweten. En zolang een minister geen moslim is, kan dat weinig kwaad.

Oneerbiedig Lees verder...

Het 'Brave Hendrik Syndroom'

Maandag 25 September 2006 in categorie Politiek & Maatschappij, Politieke Portretten

Waar hebben wij als volk toch misdaan, dat wij telkens van die eigenaardige types als minister krijgen? Ze selecteren ze erop, dat kán niet anders! Ernst Hirsch Ballin is de enig denkbare opvolger van Donner. Beiden zijn juridisch briljant, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Want dan hadden ze bijvoorbeeld ook professor Tak kunnen nemen. Maar dat is een normale man en daarmee kan men het volk niet kwellen.

Nee, de opvolger van Donner moest minstens net zo'n mottenballenfiguur met uitgestreken kreukherstellend karakter zijn als Donner zelf. En dan kom je vanzelf uit bij Hirsch Ballin. Hij is zo mogelijk nog erger dan Donner, want in zijn stoffige stijfheid zie ik hém de rap niet aanheffen.

Het 'Brave Hendrik Syndroom' Lees verder...

de slimste woning van nederland

Maandag 25 September 2006 in categorie Amsterdam Centraal

Het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart heeft de intellectuele Grote Sprong Voorwaarts gemaakt. Jarenlang had men hiervoor zijn hoop gevestigd op de jeugd. Maar door het hoge percentage spijbelaars en vroegtijdige schoolverlaters wilde dit niet erg vlotten. Daarom werd het roer radicaal omgegooid. Binnenkort zal de kenniseconomie in Slotervaart worden getrokken door woningen. En wel slimme woningen!
Een voorbeeldfunctie moet uitgaan van de Slimste Woning van Nederland, die op 7 september naar Slotervaart verhuisde.

Lees verder op
Amsterdam Centraal. de slimste woning van nederland

twee vliegen in één klap!

Donderdag 21 September 2006 in categorie Schandelijke taferelen

Ik ben nog wat confuus door het plotselinge aftreden van Donner en Dekker (vandaag is de letter D aan de beurt) vanwege het rapport over de Schipholbrand. Let wel: vanwege het rapport. Niet vanwege die brand, want dan hadden ze al een jaar eerder weg moeten zijn.
Twee ministers op één dag zomaar opgestapt! Het vertrek van Donner is een slag voor de hiphop-scene. Het vertrek van Dekker is een slag voor de huisjesmelkers-scene!

De ministers hebben hun 'verantwoordelijkheid genomen', zoals dat altijd zo mooi heet. Of beter: de kuierlatten genomen. Want gek genoeg hoeft een minister die zijn verantwoordelijkheid heeft genomen deze nooit meer af te léggen. Einde discussie, de kamer gaat over tot de orde van de dag.

Ik heb daar toch altijd wat moeite mee. Het is een manco in ons staatsbestel. Beter zou zijn om een afgetreden minister te kunnen dwingen achteraf alsnog verantwoording in de kamer af te leggen. Dat zou toch veel 'zuiverder' zijn, zoals dat heet.
Het liefst zie ik natuurlijk strafvervolging, veroordeling, eenzame opsluiting in een brandgevaarlijke bajes zonder rookverbod.
Verdonk blijft zitten. En verroert zich niet.
twee vliegen in één klap!

het spannende boek

Woensdag 20 September 2006 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20060920.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 20 september 2006 - Het spannende boek. Verder: Tirza weblog van Arnon Grunberg.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. het spannende boek

het spannende boek

Woensdag 20 September 2006 in categorie Lezen

In de boekhandel verkende ik verwachtingsvol het vak met spannende boeken. Ik ben namelijk bij vlagen een groot liefhebber van het spannende boek. Ik zeg met opzet 'bij vlagen', want ik heb bijzonder erudiete vrienden, die gepokt en gemazeld zijn in de Nederlandse literatuur. Zij vinden al die pageturners maar bagger. Hun minachting moet ik dus zien te ontwijken.

Ik ben daarin uiteraard niet de enige. Niet voor niets sleept menigeen koffers vol avontuur en spanning naar het vakantiebuitenland om daar in de veilige beslotenheid van tent of caravan stiekem de nieuwste romans van John Grisham of Dan Brown te verslinden. Thuis leggen we dan wel weer netjes Jan Siebelink en Renate Dorrestein op het nachtkastje, met aan weerszijden een pil van A.F.Th. als boekensteun. het spannende boek Lees verder...

mister zuur en mister zoet

Dinsdag 19 September 2006 in categorie Politiek & Maatschappij


Prinsjesdag 2006
mister zuur en mister zoet

Natrappen door de Belastingdienst

Dinsdag 19 September 2006 in categorie Geldkwesties, Schandelijke taferelen

De afgelopen twee jaar hoefde ik geen belastingaangifte te doen. Bij mij is namelijk al sinds tijden niets te halen. Ik gaf de rijkstollenaars groot gelijk. Waarom zouden ze hun tijd verspillen aan armoedzaaiers zoals ik?
Maar de Belastingdienst heeft zich bedacht. Blijkbaar zijn er toch nog niet genoeg centjes binnen. En daarom kregen 300.000 Nederlanders in september alsnog een aangifteformulier voor 2005 in de bus. Waaronder ik.

Natrappen door de Belastingdienst Lees verder...

bericht voor de lezers

Dinsdag 19 September 2006 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Net als uw mailbox liggen ook weblogs altijd zwaar onder vuur van spammers. Op Verbal Jam is daarom een extra spamfilter geïnstalleerd. Dat filter is echter nog in z'n leerperiode om goed van slecht te kunnen onderscheiden. Daardoor is het mogelijk dat u bij het geven van een reactie vaker dan gewoonlijk op de spampagina belandt. Niet uw fout, het ligt ook niet aan uw tekst. Stuur s.v.p. in dat geval een email met de tekst van uw reactie. Die wordt dan ingevoerd in het spamfilter om dat te vertellen dat u goed volk bent. Daarna probeert u hopelijk nogmaals te reageren, want reacties zijn een toegevoegde waarde bij een weblog. Bij voorbaat dank voor de medewerking. bericht voor de lezers

een vreedzame dialoog

Maandag 18 September 2006 in categorie Religie

Het houden van toespraken is een riskante aangelegenheid. Invloedrijke leiders zouden dat niet moeten doen. Daar komt altijd gedonder van. Minstens tachtig procent van de wereldbevolking is namelijk dom en niet in staat tot zelfstandig denken. Dat blijkt al uit het feit dat ze achter die leiders aanlopen. Een béétje leider zou dus beter moeten weten.
Maar nee, de heilige vader uit het Vaticaan ging een toespraak houden in Regensburg. Daarin citeerde hij de middeleeuwse keizer Manuel II Palaeologus, die beweerde dat de Islam een gewelddadige religie is. een vreedzame dialoog Lees verder...

breaking news!

Vrijdag 15 September 2006 in categorie Media

Fox News in de Verenigde Staten laat de wereld via RSS het volgende weten:


Juffrouw Saartje is blijkbaar geëmigreerd...

breaking news!

De sharia als natte droom

Donderdag 14 September 2006 in categorie Politiek & Maatschappij, Religie

Vandaag debatteert het parlement over de sharia-uitspraken die minister Donner deed in het boek 'Land van haat en nijd' van Max van Weezel en Margalith Kleijwegt. Hij zegt daarin: "Voor mij staat vast: als tweederde van alle Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren, dan moet die mogelijkheid toch bestaan? Zo iets kun je wettelijk toch niet tegenhouden? Het zou ook schande zijn om te zeggen: dat mag niet! De meerderheid telt. Dat is nou juist de essentie van democratie." (bron: NOS).
Daar raken heel wat kamerleden danig van in de war. Er barst een gekakel los alsof je een vos een kippenhok in slingert.

De sharia als natte droom Lees verder...

Misverstand...

Donderdag 14 September 2006 in categorie Cartoons

Misverstand...

De verschrikkingen van de safari

Dinsdag 12 September 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Ik snap de mensen niet die op hun vakantieadres de krant nagezonden willen krijgen. Of een schotelantenne op hun caravan zetten. Als er één ding is dat vakantie tot vakantie maakt, is het wel het ontbreken van de Nederlandse politiek. Ik weet niet hoe het ú vergaat, maar met bijvoorbeeld de tronie van Johan Remkes op mijn netvlies ontspant een mens toch niet lekker. Bij een goed glas rosé op een zonnig Frans terras ruïneert de geringste gedachte aan Hilbrand Nawijn de subtiele afdronk. Het eerste de beste Beierse bierfeest is beter te verdragen dan die gipsen grijns van Wouter Bos.

De verschrikkingen van de safari Lees verder...

niet lachen

Maandag 11 September 2006 in categorie Amsterdam Centraal

Tachtig procent van de pasfoto's in Amsterdam Slotervaart wordt afgekeurd, lees ik in lokale weekkrant De Echo. Ik had al eerder gehoord dat er problemen waren met de foto's voor het nieuwe paspoort, maar dat het percentage in mijn eigen stadsdeel zó hoog zou liggen had ik niet verwacht. Eigenlijk is het een compliment voor de inwoners van Slotervaart, want op de pasfoto's mag niet meer worden gelachen en dat hebben ze dus blijkbaar tóch gedaan! Vrolijke boel hier! Hulde voor het Slotervaartse volk. Maar ja, wél afgekeurd...

Lees verder op Amsterdam Centraal niet lachen

één handtekening minder

Vrijdag 08 September 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Ik twijfelde of ik op dit late uur nog wel bij iemand kon aanbellen. Ik deed het toch. Het was voor de goede zaak. Het was belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen aan de actie meededen en hun handtekening zouden zetten.
Na enkele ogenblikken hoorde ik hoe aan de binnenkant van de deur enkele sloten moeizaam werden ontgrendeld. Hij zwaaide open en er scheen een felle lichtbundel recht in mijn gezicht.
Mijn ogen afschermend vroeg ik: "Kunt u het licht uitdoen?"
"Neem mij niet kwalijk!" Het licht klikte uit.
Toen mijn ogen de verblinding te boven waren zag ik in het halfduistere gangetje een rimpelige oude man met afhangend buikje en weelderig grijs schaamhaar. Dat laatste kenmerk was waarneembaar omdat hij frank en vrij geheel naakt voor mij stond. Op zijn voorhoofd zat een band met een moderne versie van een mijnlamp. Zijn armen hingen ontspannen langs zijn lichaam. In zijn linkerhand hield hij tussen duim en wijsvinger een opengeslagen paperback geklemd. Ik kon de titel niet zien.
Had hij niet op z'n minst dat boek voor zijn lubberend geslacht kunnen houden?

Ik had moeite mijn ogen te geloven. Daarom resumeerde ik voor mijzelf: ik zie nu een blote ouwe lul met een mijnlamp op z'n kop en een boek in z'n linkerhand. Opdat ik later niet zou gaan twijfelen aan mijn eigen geestesgesteldheid.
"Wat kom je doen?" informeerde de man ietwat ongeduldig.
Mijn standaarduitleg over de actie lag ineens wat in de war. De beginzin was me ontschoten.
Om tijd te rekken informeerde ik daarom maar vrijpostig: "Waarom loopt u er zo bij?"
Demonstratief hield hij zijn boek omhoog en sprak: "Ik zit te lezen, dat zie je toch?"
Ik had hier ineens geen zin meer in. Dit was te zeer in strijd met mijn verfijnde smaak.
Abrupt keerde ik de man de rug toe. "Dan zal ik u niet langer storen! Goedenavond!"
Dan maar één handtekening minder... één handtekening minder

de avonden in zweden

Donderdag 07 September 2006 in categorie Kunst en Cultuur

Nog geen anderhalve week geleden zat ik op een zachte avond aan de beboste oever van een meer. De wind was kennelijk ergens anders aan het uitblazen, want tot in de verre omtrek bewoog er geen tak en rimpelde er geen golfje. Bewonderend staarde ik over het strak gepolitoerde wateroppervlak.
"Vakwerk," dacht ik hardop en onderbrak daarmee omzichtig het zwijgen van de natuur.
"Absoluut vakwerk! Wat zijn die Zweden toch knap in dat soort dingen..."
Want ik keek hier naar kunst met de grote K. Het is een kunst om de verleiding te weerstaan de uitgestrekte bossen niet gretig te vervangen door ronkend asfalt en spiegelende bedrijfsterreinen. Het is een kunst om bijna ongemerkt tóch zoveel hout te kappen dat je er stinkend rijk van wordt. Het is een kunst om telkens met eindeloos geduld veertig jaar te wachten tot een omgezaagd perceel weer bos is.
De Ivar-stellingen van Ikea zijn dus eigenlijk kunst. Die Zweedse lucifers met dat zwaluwtje uit Uddevalla zijn kunst. de avonden in zweden Lees verder...

Zijn het geesten die daar zuchten?

Woensdag 06 September 2006 in categorie Lijf en ledematen

Aan de eerste zucht had hij geen aandacht geschonken. Hij was in de ban van zijn computerspelletje. Toen klonk dichtbij zijn linkeroor een tweede lange, diepe zucht en was het alsof er iemand achter hem stond, daarna iets vreemds via zijn rug zijn lichaam binnenging. Spelden prikten in z'n ledematen. Zijn blikveld vernauwde tot een tunnel. Hij greep met beide handen naar zijn hoofd en in radeloze angst stormde hij zijn kamertje uit, naar de woonkamer.
"Ik word gek! Ik word gek!" krijste hij almaar en vluchtte in de beschermende armen van een verbijsterde moeder.

Het zou een jochie van twaalf niet mogen overkomen. Sindsdien durft hij zijn kamer niet meer in, voelt eigenlijk het hele huis onprettig en onveilig. Hij weet niet wat hem overkomt.
De Surinaamse buurvrouw weet zeker dat het geesten zijn. Niet voor niets heeft zij in alle vertrekken van haar woning flessen water in de hoeken staan. Dat schijnt de geesten rustig en tevreden te houden. Maar hij is niet Surinaams, dus die flessen gaan voor hem niet werken.

Zijn het geesten die daar zuchten? Lees verder...

madonna gemist

Maandag 04 September 2006 in categorie Religie

Dit weekend ontstond commotie over het concert van Madonna in de ArenA. Gelovigen voelden zich diep gekwetst over haar scene aan het kruis.
Onthullend in dit verband is een fragment uit het dagboek van Paus Benedictus XVI, opgetekend begin augustus 2006, toen Madonna in Rome optrad.


Mistroostig keerde ik terug uit de mis. De mis had mij namelijk helemáál niet getroost! Had ik verdorie twee gratis kaarten voor Madonna gekregen, kan ik er voor m'n goeie fatsoen niet heen! Een stelletje fanatieke gelovigen had weer eens moeilijk lopen doen over die scene aan het kruis. Ze moesten zich zo nodig gekwetst voelen omdat Madonna bij één liedje met een doornenkroon op d'r kop aan het kruis gaat hangen. Big deal zeg! Er gaan tegenwoordig zovéél mensen aan het kruis bungelen. Met Pasen heb je elk jaar wel weer een paar types in de Filippijnen -of waar is het- die zich in een vlaag van religieuze verstandsverbijstering aan 't houtje laten spijkeren. Of wat te denken van Monthy Pythons 'Life of Brian'? En 'Jesus Christ Superstar'? Maar dáár hoor je niemand meer over.

Welbeschouwd heeft Jezus er toch zélf óók een behoorlijke show van gemaakt destijds! Dat éénmalig optreden op Golgotha is zó'n succes geweest dat de mensen er tweeduizend jaar later nóg van uit hun dak gaan! Sterker nog, ik als kerkvorst heb m'n baantje eraan te danken! Af en toe iemand lekker aan het kruis is dus best goed voor de werkgelegenheid. Anders liep ik nu ongetwijfeld ergens asperges te steken of met pizzadeeg te jongleren.

Ik veroorloofde mij een paar diepe binnensmondse vloeken. Die biecht ik later dan wel weer. Voor de buitenwacht kan ik het nu niet maken naar dat Madonnaconcert te gaan. En het is nog wel zo'n lekker geil wijf die Madonna, veel opwindender dan die tuttige Maria. Het liefst zou ik Madonna al bij leven zalig verklaren. Maar nee, ik moet weer thuisblijven, allemaal door die paar schijnheilige zeur-eikels! Het liefst nagelde ik ze persoonlijk aan het kruis! Dat zal ze leren! Want nu wordt het weer behelpen, nu moet ik m'n wijwaterkwastje in zielige eenzaamheid zitten afrukken bij de DVD. Ze worden weer bedankt!
Zuchtend sla ik nu de blik ten hemel, tast mij in het heilige kruis en kreun: 'Eli, Eli, lama sabachthani?' *) Dat lijkt mij namelijk wel toepasselijk voor deze gelegenheid...

*) Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten? [Mattheus (27:45-7)]
madonna gemist