twee vliegen in één klap!

Donderdag 21 September 2006 in categorie Schandelijke taferelen

Ik ben nog wat confuus door het plotselinge aftreden van Donner en Dekker (vandaag is de letter D aan de beurt) vanwege het rapport over de Schipholbrand. Let wel: vanwege het rapport. Niet vanwege die brand, want dan hadden ze al een jaar eerder weg moeten zijn.
Twee ministers op één dag zomaar opgestapt! Het vertrek van Donner is een slag voor de hiphop-scene. Het vertrek van Dekker is een slag voor de huisjesmelkers-scene!

De ministers hebben hun 'verantwoordelijkheid genomen', zoals dat altijd zo mooi heet. Of beter: de kuierlatten genomen. Want gek genoeg hoeft een minister die zijn verantwoordelijkheid heeft genomen deze nooit meer af te léggen. Einde discussie, de kamer gaat over tot de orde van de dag.

Ik heb daar toch altijd wat moeite mee. Het is een manco in ons staatsbestel. Beter zou zijn om een afgetreden minister te kunnen dwingen achteraf alsnog verantwoording in de kamer af te leggen. Dat zou toch veel 'zuiverder' zijn, zoals dat heet.
Het liefst zie ik natuurlijk strafvervolging, veroordeling, eenzame opsluiting in een brandgevaarlijke bajes zonder rookverbod.
Verdonk blijft zitten. En verroert zich niet.

Tags: