Archief: artikelen van Januari 2007.

| Home |

 

het weblog voor buitenstaanders verklaard (2)

Woensdag 31 Januari 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.verbaljam.com/audio/RADIOLOG20070131.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 31 januari 2007 - Het weblog voor buitenstaanders verklaard, deel 2.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. het weblog voor buitenstaanders verklaard (2)

terugverdientijd

Woensdag 31 Januari 2007 in categorie Grijze Golfslag

Hij kon zich er maar moeilijk toe zetten weer eens bij zijn ouders langs te gaan. Dan moest hij weer een bejaard klaaglied van zijn moeder aanhoren dat het zo stil was in huis. Want vader zei nooit wat.
Ja, hij lééfde nog wél, was vervolgens het ietwat cynische grapje. "Hè pa?" riep ze de oude man toe, als om bevestiging te krijgen. Inderdaad, geen antwoord, slechts een lodderige oogopslag vanuit een middagdutje.

Ze vertelde verontwaardigd over het lawaai op de gang dat hen afgelopen maandagnacht uit hun slaap had gehouden. Dat was weer die taxichauffeur van hiernaast met z'n dronken vrienden. Z'n verloofde was blijkbaar ook nog even komen aanwippen, want vanuit haar bed had ze de buurman duidelijk 'hoerrrr!' horen roepen. Hierop was de verloofde weer scheldend vertrokken. terugverdientijd Lees verder...

Terugverdientijd

Woensdag 31 Januari 2007 in categorie Grijze Golfslag

TheezakjeHij kon zich er maar moeilijk toe zetten weer eens bij zijn ouders langs te gaan. Dan moest hij weer een bejaard klaaglied van zijn moeder aanhoren dat het zo stil was in huis. Want vader zei nooit wat.
Ja, hij lééfde nog wél, was vervolgens het ietwat cynische grapje. "Hè pa?" riep ze de oude man toe, als om bevestiging te krijgen. Inderdaad, geen antwoord, slechts een lodderige oogopslag vanuit een middagdutje.

Ze vertelde verontwaardigd over het lawaai op de gang dat hen afgelopen maandagnacht uit hun slaap had gehouden. Dat was weer die taxichauffeur van hiernaast met z'n dronken vrienden. Z'n verloofde was blijkbaar ook nog even komen aanwippen, want vanuit haar bed had ze de buurman duidelijk 'hoerrrr!' horen roepen. Hierop was de verloofde weer scheldend vertrokken.

Terugverdientijd Lees verder...

nominaties dutch bloggies bekend

Woensdag 31 Januari 2007 in categorie Incrowd: over webloggen

De nominaties voor de Dutch Bloggies 2007 zijn bekend. Vanaf 4 februari worden achtereenvolgens de stemrondes gehouden voor de categorieën waarin het publiek het voor het zeggen heeft. Andere categorieën worden verder afgehandeld door de vakjury.
Verbal Jam heeft gelukkig twee nominaties weten te verwerven: voor 'best geschreven weblog' en voor 'beste politieke weblog'. Niet slecht, gezien de moordende concurrentie. De eer is hoog gehouden.
Dank aan alle lezers dus die hebben gestemd! nominaties dutch bloggies bekend Lees verder...

De administratie van de holocaust

Dinsdag 30 Januari 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Afgelopen zaterdag werd de holocaust herdacht. Minder aandacht kreeg het feit dat vorige maand de holocaustarchieven werden opgengesteld. In de Duitse stad Bad Arolsen liggen namelijk al meer dan zestig jaar de dossiers opgeslagen van alle holocaustslachtoffers. De nazi's waren berucht om hun administratieve grondigheid.
De archieven bleven meer dan zestig jaar gesloten voor het publiek, behalve voor directe verwanten van de slachtoffers. Historici hadden bijvoorbeeld geen toegang.
In Bad Arolsen bevindt zich bijna 26 kilometer aan dossiers met samen zo'n zestig miljoen bladzijden. Ook het dossier van Anne Frank is er te vinden. De administratie van de holocaust Lees verder...

drankmisbruik

Maandag 29 Januari 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Elke fatsoenlijke baas zou een werknemer met een drankprobleem met ziekteverlof sturen en erop aandringen hulp te zoeken. Zo niet de vaderlandse omroep. Allereerst gaf de mollenzender Tien zangeres Bonnie St Clair nog een tijdje de gelegenheid om samen met Viola Holt eens lekker door te zakken in het programma 'Het Glas is Halfvol'.
Daarna mocht BNN het karwei afmaken door haar mee te laten doen aan de Nationale IQ-test 2006, waar zij een iq van 52 scoorde. Bonnie St Clair maakte vervolgens bekend de test te willen overdoen omdat volgens haar het stemkastje niet deugde.
Kortom, de afgelopen weken beleefde onze vaderlandse cultuur weer ongekende hoogtepunten! drankmisbruik Lees verder...

parkeeroverlast

Maandag 29 Januari 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart is van plan om begin 2008 betaald parkeren in te voeren in de buurten rondom het World Fashion Center, station Lelylaan, het Delflandplein, het Staalmanplein en in Overtoomse Veld. Dit als reactie op de toenemende overlast van zogeheten vreemd- en langparkeerders uit omliggende stadsdelen en andere steden. Sinds afgelopen donderdag mogen bewoners vertellen wat ze van deze plannen vinden.
Nu ben ik niet per definitie tegen maatregelen die parkeeroverlast beperken, maar opvallend is wel dat er telkens reflexmatig en weinig inventief wordt gegrepen naar het middel van de parkeerbelasting. Want inmiddels is wel aangetoond dat betaald parkeren de parkeeroverlast alleen maar verplaatst en niet oplost. En zo komt na enige tijd vanzelf weer de volgende zone in aanmerking voor de 'oplossing' van het betaald parkeren. parkeeroverlast Lees verder...

klaas komt terug!

Vrijdag 26 Januari 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Klaas de Vries (PvdA) trok zich terug als kandidaat voor de Eerste Kamer toen bleek dat de kandidatencommissie hem op een onverkiesbare 23ste plaats had gezet. Dit was het gevolg van het feit dat de commissie Van Nieuwenhoven de strikte opdracht had om het aantal mannen en vrouwen op de lijst gelijk te houden.
Na vele fanmails uit de achterban kwam De Vries echter op dit besluit terug. Hij stelt zich toch maar kandidaat en komt nu op de zogeheten 'alfabetische lijst', in de hoop dat de partijleden op het congres hem volgende maand alsnog aan een zetel helpen. klaas komt terug! Lees verder...

gedichtendag

Donderdag 25 Januari 2007 in categorie Lezen

Het is gedichtendag. Daarom plaats ik vandaag verplicht een gedicht.
De keus valt op enkele regels baldadige poëzie van Al Galidi. Gisteravond werd bekend dat zijn bundel 'De herfst van Zorro' één van de vijf genomineerden is voor de VSB-poëzieprijs. Zelf vindt hij dat eervol maar ietwat eigenaardig.
Al Galidi is namelijk een illegale vluchteling uit Irak, woont negen jaar in Nederland, leerde zichzelf de taal, publiceerde diverse dichtbundels en won ook andere prijzen.
Hij is genomineerd voor een prijs, maar niet voor een paspoort. gedichtendag Lees verder...

het weblog voor buitenstaanders verklaard (1)

Woensdag 24 Januari 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.verbaljam.com/audio/RADIOLOG20070124.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 24 januari 2007 - Het weblog voor buitenstaanders verklaard, deel 1.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. het weblog voor buitenstaanders verklaard (1)

Louis van Gaal

Woensdag 24 Januari 2007 in categorie Sport

Net als de meeste andere dictators schijnt Louis van Gaal een heel lieve man te zijn voor kinderen en huisdieren. Maar voor journalisten is hij zo te zien een autoritaire arrogante ellendeling. Volgens Louis hebben zij het er zelf naar gemaakt. Journalisten stellen namelijk altijd de verkeerde en dus domme vragen.
Hierbij ziet de trainer over het hoofd dat er over voetbal per definitie geen slimme vragen te stellen zijn. En zo maakt hij zich met zijn onbeschofte opstelling niet geliefd.

Deze week kreeg Louis van Gaal door Tros Radar de Loden Leeuw uitgereikt voor zijn irritante optreden in een Mediamarktreclame. Hij wilde dit huldeblijk niet aanpakken en reageerde op de gebruikelijke onsympathieke manier. De afgebekte Trosmedewerker scoorde in de laatste minuut met de briljante afmaker: "Het is misschien wel de enige prijs die u wint dit jaar!" Een verdiend applaus voor dit verbale goaltje, dat menig historisch doelpunt van Van Basten in de schaduw stelt.

Louis van Gaal Lees verder...

miskend talent

Dinsdag 23 Januari 2007 in categorie Gastcolumns

Er loopt in Nederland, maar ook daarbuiten, nogal wat miskend talent rond. Toen ik in de redactie van een literair tijdschrift zat moest ik het verschijnsel in al z'n pijnlijke gedaantes van dichtbij ervaren. De allerbelabberdste gedichten waren vaak vergezeld van snorkerige aanbevelingsbrieven. U hebt hier te maken met de nieuwe Roland Holst, las ik eens als bijsluiter bij een dik pak Sinterklaasversjes. We plaatsten ze niet en ontvingen hierna een omvangrijke scheldbrief.

Veel ernstiger waren de vele vervalsingen die de brievenbus vulden. Het plagiaat kende geen grenzen. Onder het motto beter-goed-overgeschreven-dan-slecht-zelf-verzonnen werden we regelmatig getrakteerd op gekopieerde verzen en overgepende verhalen. Meestal ontkenden de plagiators in alle toonaarden: hoe kwamen we erbij..!?!.
Adriaan van Dis werd ontmaskerd, maar ook Bernlef, Maarten Biesheuvel en Arnon Grunberg grabbelden in andermans literatuur. Zielig. miskend talent Lees verder...

quasimodo is terug!

Maandag 22 Januari 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

In het ochtendblad lees ik dat SBS6 gaat 'daten met ernstig verminkte mensen'. Dat is bijzonder menslievend, ware het niet dat zij hier op televisie verslag van doen. Het belangrijkste is dus kennelijk dat er weer een fijn programma uitgesleept wordt.
Ter voorkoming van misverstanden maakt SBS6 duidelijk dat het moet gaan om personen met zeer zware brandwonden in het gelaat of ontbrekende ogen.

Ik begrijp niet dat ze de lat zo hoog leggen. Ze hadden toch gewoon hun eigen bestuursvoorzitter Patrick Tillieux kunnen nemen? Die man lijkt me afzichtelijk genoeg!
Of wacht, kunnen ze Pim Fortuyn niet opgraven? Die heeft media-ervaring én een gaatje in z'n hoofd, net als degene die dit programma heeft verzonnen! Bovendien zal zijn staat van ontbinding inmiddels dusdanig zijn gevorderd dat hij naadloos in het programmaprofiel past. Smakeloos zult u zeggen, maar dan toch altijd nog minder smakeloos dan de ideeën van SBS6. quasimodo is terug! Lees verder...

Even dissen...

Zondag 21 Januari 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Al geruime tijd heerst er verontwaardiging over het belabberde taalniveau van instromers bij diverse soorten onderwijs. Vorige week waren de HBO-ers aan de beurt om een taalachterstand op hun bord te krijgen. De aspirant leraren van de Pabo hadden geloof ik al eerder op hun donder gehad.

Ja, dat krijg je als je decennia lang het proza van types als Ali B., Lange Frans en Def P ongelimiteerd blijft verheerlijken. Niemand heeft in de kwart eeuw dat de rapcultuur ons nu teistert het volslagen onbenul ervan aan de kaak durven stellen.

Noem mij gerust een ouwe lul die er niets van begrijpt, want betere tegenargumenten zijn er toch niet. Sinds schrijver Adriaan van Dis live op televisie rapper Ali B. qua rijmvaardigheid volkomen in de schaduw stelde, weet ik het gelijk aan mijn kant. Van Dis (what's in a name) kan zó een extra s achter z'n naam zetten.

Even dissen... Lees verder...

stormschade

Vrijdag 19 Januari 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Wij hadden eens een oud tuinhuisje. Dat was indertijd gebouwd door mijn vader. Mijn vader had weliswaar geen twee linkerhanden, maar zijn rechter gebruikte hij uitsluitend om te tekenen. Hij was namelijk tekenaar. Met zijn linkerhand deed hij dan de meeste andere dingen, zoals tuinhuisjes bouwen.
Het resultaat was er ook naar. Het was een tamelijk gekunsteld hok, voornamelijk opgetrokken uit bouwhout dat al een keertje eerder ergens was gebruikt. Toch heeft dat tuinhuisje er veertig jaar gestaan en heeft het schadevrij de meest verschrikkelijke stormen doorstaan. Zo moeilijk kan het dus niet zijn om iets te bouwen dat windvast is. stormschade Lees verder...

kink in de kabel

Donderdag 18 Januari 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Wat is het in deze moderne tijden toch een ongemak wanneer je ADSL-verbinding niet werkt. Het lijntje is zeker geknakt. Of er zit een kink in de kabel. Geen idee. Op dat gebied ben ik niet zo technisch onderlegd.
Maar ondertussen loop ik toch mooi de hele tijd met mijn ziel onder de arm. Dan merk je weer eens hoe weinig draagbaar zo'n ziel eigenlijk is. Normaal stuur ik hem lekker naarbuiten het internet op om daar speels te ravotten. Maar nu blijft hij noodgedwongen thuis, onder mijn arm. Lastig, want door die hele toestand zit ik ook nog eens met de handen in het haar. Kunt u nagaan in welke ongemakkelijke houding ik mij nu al een half etmaal bevind! Hoe moet ik nu mijn email lezen? Mijn stukjes online zetten?

Ik begin te piekeren of ik soms verslaafd ben aan internet. Waarschijnlijk niet, want tijdens de vakantie kreeg ik geen ontwenningsverschijnselen en taalde ik er ook niet naar. Maar het is gewoon irritant als iets niet werkt. Ik wil het probleem altijd subiet verholpen hebben. Maar met internetverbindingen ben ik afhankelijk van schimmige processen die zich ergens voltrekken in de diepe krochten van telefooncentrales en serverruimten. Ik heb er totaal geen greep op. Mijn lot ligt in handen van anonieme techneuten en hun al dan niet aanwezige werklust en daarin heb ik doorgaans weinig vertrouwen.

Ik weet net hoe dat gaat daar op de werkvloer: kink in de kabel Lees verder...

Het pre-Ikea tijdperk

Dinsdag 16 Januari 2007 in categorie Beeld en Geluid, Flashback verhalen, Beeld en Geluid

Héél lang geleden jongens en meisjes, had mijn oom Jacobus eens een stellingkast gekocht. Dat was een moderne, maar ook moedige aanschaf, want je moest hem namelijk helemaal zelf assembleren. En let wel, ik spreek hier over het pre-Ikea tijdperk!
Ik was toen nog een jongeling die de lamlendigheid van de puberteit nog maar nauwelijks was ontgroeid. Bij deze leeftijd horen zoals bekend de typische symptomen van algehele malaise, spierzwakte en chronische tegenzin. Maar mijn oom weigerde daar begrip voor te hebben. Hij gebood mij te komen helpen bij het monteren van de stellingkast.
Ik pakte mijn brommer en reed sloom naar zijn huis. Dat werd weer een middagje bekvechten tussen de generaties!

Het pre-Ikea tijdperk Lees verder...

strafblad geen bezwaar

Maandag 15 Januari 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Stel u heeft een groot dienstverlenend bedrijf en u zoekt daarvoor een nieuwe directeur. Er solliciteert iemand met de volgende kwalificaties en achtergronden: Mavo, propedeuse HBO en een strafblad met veroordelingen wegens uitkeringsfraude, belastingontduiking en het arrangeren van schijnhuwelijken. De sollicitant meldt echter enthousiast een streep onder dit verleden te hebben gezet en met een schone lei te gaan beginnen.
De meeste personeelsfunctionarissen voelen zich geen reclasseringsambtenaar en dus volgt er waarschijnlijk een honende afwijzingsbrief. De sollicitant wordt veel succes gewenst met de verdere pogingen en krijgt terloops het advies om de ambities enigszins bij te stellen naar een wat lager instroomniveau.

Toch is dit precies het profiel van de nieuwe bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak. Zij redde het ziekenhuis van het faillissement door met haar investeringsmaatschappij Meromi Holding meer dan tien miljoen euro in het ziekenhuis te steken. Hiertoe werd zij in staat gesteld door zakenpartner en miljonair Jan Schram, zo heb ik uit mijn avondblad mogen vernemen. Het Slotervaart ziekenhuis werd daarmee het eerste hospitaal in Nederland dat functioneert als private onderneming. strafblad geen bezwaar Lees verder...

Windkracht 10

Vrijdag 12 Januari 2007 in categorie Waargebeurde verzinsels

Het KNMI gaf deze week een weeralarm. Vanwege de storm. Er konden rukwinden zijn van wel 120 kilometer per uur! Wat zijn het toch een stelletje softies tegenwoordig.
In mijn kindertijd had je geen weeralarm en ze wisten ook nog niet hoe hard die winden vlogen. Wij werden dus gewoon bij windkracht tien de straat opgeschopt en moesten ons een half uur door de storm naar school vechten. De kindertjes van tegenwoordig worden voor de deur afgeleverd met een vadsige terreinwagen.
Nee, wij moesten maar zien hoe wij de elementen trotseerden, zo klein als we waren. En de allerkleinsten van de kleuterklas zagen we onderweg langsvliegen terwijl ze over het trottoir stuiterden als tumbleweed. Ze riepen om hun moeder, maar verder hoorde je ze niet klagen.

Windkracht 10 Lees verder...

de Prijzenslag

Woensdag 10 Januari 2007 in categorie Beeld en Geluid, Het vaderlandsch cultuurgoed, Beeld en Geluid

In Nederland hebben wij een onmetelijk prijzencircuit. In mijn beleving is het aantal Nederlanders mét prijs groter dan het aantal Nederlanders zónder. Het aanbod varieert van prestigieus tot pretentieus. Zo mag Maarten Biesheuvel binnenkort de P.C. Hooftprijs in ontvangst nemen en is mevrouw Pien Ritt al een tijdje de Secretaresse van het Jaar 2006. Kortom, wij vinden altijd wel een excuus om iemand te lauweren. Of al die prijzen verdiend zijn laat ik maar in het midden, want over de uitslag kan toch nooit worden gecorrespondeerd.

de Prijzenslag Lees verder...

server heeft het zwaar

Dinsdag 09 Januari 2007 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

De server heeft het zo te zien weer erg zwaar door spamaanvallen. Elke dag staan er honderden pogingen in het logboek van het spamfilter, met reacties die uitpuilen van de tientallen links naar pillen, porno en beltonen.
Hierdoor is de site af en toe niet of moeilijk bereikbaar. Ik hoop dus maar dat u in een later stadium weer eens terugkomt
server heeft het zwaar

een standbeeld voor bill gates

Maandag 08 Januari 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Er moet een standbeeld voor Bill Gates komen. Beter nog: in élk land waar Microsoft actief is moet een standbeeld voor Bill Gates komen. Zo'n standbeeld zetten we dan in een grote open vlakte. Daar kunnen de massa's samenstromen om hun ongenoegen tegen de softwareproducent te uiten. Inderdaad, zoiets als de jamrah, het ritueel stenigen van de duivel tijdens de hadj door de moslims.
Alle frustraties over veiligheidslekken, bugs en vastlopers kunnen daar worden afgereageerd. We zetten het dan wat breder op: niet alleen maar gooien met stenen, maar met alles dat voor het grijpen ligt.
Flessen, bierkratten, fiets- en autowrakken, helpdeskmedewerkers, varkenskadavers, taarten, bankstellen, puincontainers, stoeptegels, corrupte kamerleden, basaltblokken, beeldbuizen, ijsbergen, diesellocomotieven, hijskranen, hefbruggen en mammoettankers. Smijt het allemaal maar in zijn richting. Hij heeft het verdiend! een standbeeld voor bill gates Lees verder...

biechten bij de brievenbus

Zondag 07 Januari 2007 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Loopt u rond met een vreselijk geheim dat u nog nooit aan iemand durfde te vertellen? Dan is nu uw kans! Wim Brands (bekend als dichter en als radiomaker bij de VPRO) is namelijk een kaartenproject begonnen, waarbij mensen via een briefkaart anoniem hun geheimen wereldkundig kunnen maken. Ga naar de website www.briefgeheimen.nl en daar leest u hoe het werkt.
Het project is een samenwerkingsverband tussen Uitgeverij Nieuw Amsterdam en NRC Next. Dagelijks komt er een geheim op de site en in NRC-Next te staan. Iedere week bespreekt Wim Brands het 'weekgeheim'. biechten bij de brievenbus Lees verder...

kloppen

Zaterdag 06 Januari 2007 in categorie Gastcolumns

De helft van de Nederlanders bestaat uit schoolmeesters en juffen. Je hoeft de ingezonden brieven in kranten maar te bekijken of de mails naar weblogs en -sites en ze gaan over foutjes, die de inzenders ontdekten, komma's die verkeerd staan en verhaspelde namen of jaartallen.
Je vraagt je af wat het voor zin heeft om te kijken of iets klopt of niet, maar veel Nederlanders scheppen er kennelijk genoegen in. De andere helft van onze inwoners interesseert het eigenlijk niet, niets lijkt hen te interesseren, dus spelfouten al helemaal niet. kloppen Lees verder...

de verraderscultuur

Vrijdag 05 Januari 2007 in categorie Schandelijke taferelen

Wat zijn wij toch een volk van verraders! Nou ja, niet het hele volk natuurlijk, maar toch wel een verontrustend groot deel. Het is mazzel dat wij het tegenwoordig zo goed kunnen vinden met onze oosterburen, anders was je hier je leven niet zeker. Maar het blijft een onfrisse mentaliteit.
Bos, Balkenende en Rouvoet wilden vergaderen op een geheime plek. Een dag later stond de lokatie al in de Telegraaf, welke krant natuurlijk een historische reputatie heeft hoog te houden op het gebied van verraad en collaboratie.

Eén van de inwoners van het anders zo rustieke Beetsterzwaag merkte waarschijnlijk een geringe toename van de activiteit in het dorp. Dat was meteen verdacht! Het valt in die contreien al op wanneer je de hond een keertje extra uitlaat. Misschien was de aangever wel de bakker, die ineens zomaar zes witbroden extra had verkocht. Of de dominee, die aan zijn water had gevoeld dat het christelijk gehalte van zijn gemeente licht was gestegen.
Hoe het ook zij, deze plaatselijke Judas dacht niet: laat ik in het landsbelang deze heren even ongestoord laten broeden! Nee, hij belde meteen de Telegraaf. Dus mocht het ooit nog eens noodzakelijk zijn, ga niet onderduiken in Beetsterzwaag! de verraderscultuur Lees verder...

Proefballon

Donderdag 04 Januari 2007 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Afgelopen weekend viel het mij op dat alle kassameisjes standaard tegen elke klant zeiden: "Fijne jaarwisseling!"
Hier moet over nagedacht zijn, want een jaar eerder zeiden ze nog: "Prettige jaarwisseling!"
Er zal toch niet een nieuwe regiomanager aan het bewind zijn die heeft bedacht dat het verschil tussen 'fijne' en 'prettige' één lettergreep is? En dat hij daarmee wellicht de efficiency kon verhogen?
Ik kijk nergens meer van op.

Proefballon Lees verder...

Beroemde Barbie

Woensdag 03 Januari 2007 in categorie Beeld en Geluid, Verhelderende Gesprekken, Beeld en Geluid

Voor de radio-versie, klik hier.

"Ik wil later beroemd worden!" verklaarde het kleine nichtje naast mij op de bank vastbesloten.
Dat leek mij een ambitieus plan en nieuwsgierig informeerde ik hoe ze dat ging aanpakken.
"Oh, ik blijf gewoon altijd glimlachen," antwoordde ze en krulde onderwijl een koket lonkend lachje om haar lippen. Dat kon best eens gaan lukken met die beroemdheid.

"En hoe beroemd wil je dan worden?" vroeg ik. "Wéreldberoemd of alleen in Nederland?"
Haar ogen dwaalden een moment nadenkend diagonaal naar het plafond.
"Alleen in Nederland lijkt me wel genoeg," besloot ze.
"Dus zoiets als Sonja?"
"Nee. Want die ken ik niet."
"Ken je Sonja Barend niet? Dat is de televisievrouw die zaterdagavond afscheid heeft genomen! Ze heeft zelfs een hoge onderscheiding gekregen van de koningin!"
"Nou, nóóit van gehoord!" hield mijn nichtje vol.
"Ach, natuurlijk wel! De burgemeester was erbij. En Paul de Leeuw!" draafde ik door. "En Martin Bril hield een feestrede voor haar waarin hij zei dat hij altijd zo verliefd op haar was geweest. En dat geloofde ik wel, want de geilheid in zijn ogen was na al die jaren nog maar nauwelijks uitgedoofd!"

Beroemde Barbie Lees verder...

Beroemde Barbie

Woensdag 03 Januari 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenHet Radiolog van woensdag 3 januari 2007 - Beroemde Barbie.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

De tekst van dit verhaal is hier te lezen.

© Verbal Jam - All rights reserved.

Beroemde Barbie

Dutch Bloggies 2007 stemwijzer

Dinsdag 02 Januari 2007 in categorie Incrowd: over webloggen

Tegelijk met het nieuwe jaar is ook weer het spektakel rond de Dutch Bloggies begonnen. Dat zijn de jaarlijkse weblog-oscars. De nominatieronde is geopend en duurt tot 21 januari. Zelf ben ik nooit zo gecharmeerd van prijzenfestivals (behalve als ik win), want ze schijnen een hoop emotionele schade te kunnen veroorzaken bij de verliezers. Maar ach, voor wie het allemaal niet té serieus neemt is het een leuke happening.

Het kwalitatief vergelijken van weblogs is sowieso een vrijwel ondoenlijke zaak, zelfs wanneer dat vergelijken deels gebeurt door vakjuryleden. Want wat is kwaliteit? Wie indertijd 'Zen and the Art of Motorcycle Maintenance' van Robert Pirsig heeft gelezen, weet dat het een lange filosofische zoektocht vergt om ook maar enigszins in de buurt te komen van een definitie. Daarnaast zijn er zoveel verschillende sóórten weblogs, dat een beoordeling alleen nog maar ingewikkelder wordt. De eventuele kwaliteit van het ene is nog niet vergelijkbaar met die van het andere.

Hooguit zou je een aantal basiscriteria kunnen formuleren, waaraan een goed weblog voldoet. Laat ik daarom zo aanmatigend zijn op dit punt een voorzetje te geven. Als een soort stemwijzer, zeg maar, want tegenwoordig schijnt men niet zonder te kunnen...

Dutch Bloggies 2007 stemwijzer Lees verder...