strafblad geen bezwaar
Maandag 15 Januari 2007 in categorie Amsterdam Centraal
Stel u heeft een groot dienstverlenend bedrijf en u zoekt daarvoor een nieuwe directeur. Er solliciteert iemand met de volgende kwalificaties en achtergronden: Mavo, propedeuse HBO en een strafblad met veroordelingen wegens uitkeringsfraude, belastingontduiking en het arrangeren van schijnhuwelijken. De sollicitant meldt echter enthousiast een streep onder dit verleden te hebben gezet en met een schone lei te gaan beginnen.
De meeste personeelsfunctionarissen voelen zich geen reclasseringsambtenaar en dus volgt er waarschijnlijk een honende afwijzingsbrief. De sollicitant wordt veel succes gewenst met de verdere pogingen en krijgt terloops het advies om de ambities enigszins bij te stellen naar een wat lager instroomniveau.
Toch is dit precies het profiel van de nieuwe bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak. Zij redde het ziekenhuis van het faillissement door met haar investeringsmaatschappij Meromi Holding meer dan tien miljoen euro in het ziekenhuis te steken. Hiertoe werd zij in staat gesteld door zakenpartner en miljonair Jan Schram, zo heb ik uit mijn avondblad mogen vernemen. Het Slotervaart ziekenhuis werd daarmee het eerste hospitaal in Nederland dat functioneert als private onderneming. Inmiddels heeft het Slotervaartziekenhuis alweer het nieuws gehaald met plannen om de aloude klassenverpleging nieuw leven in te blazen. Wie meer betaalt krijgt een luxere behandeling. Die bestaat uit een éénpersoonskamer, vast personeel, een diner dat beter te eten is, internet en kabeltelevisie op de kamer en naar mijn inschatting dagelijks bezoek van de specialist zélf in plaats van een co-assistent met babyface.
Het leidde tot enige commotie, want als het gaat om gezondheidszorg is Nederland graag voor gelijke behandeling.
Ik gun mevrouw Erbudak graag een nieuwe ronde met nieuwe kansen en het voordeel van de twijfel. Zij mag zich wat mij betreft ten volle bewijzen, zolang er maar geen dooien vallen door mismanagement.
Toch viel mij iets eigenaardigs op. In Amsterdam woedt al geruime tijd een heftige discussie over het sluiten van sekshuizen op de wallen. Op grond van de wet Bibop (Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur) heeft de overheid de mogelijkheid om lieden met een criminele reputatie te weren uit het ondernemerscircuit. Vanwege haar strafblad valt dus aan te nemen dat mevrouw Erbydak geen schijn van kans heeft om ooit een bordeel te runnen als zij dit zou willen. Maar dus kennelijk wél een ziekenhuis!
Dit biedt ongekende mogelijkheden! Ik zie de krantenkoppen al voor me: 'Dikke Charles Geerts neemt AMC over!'.
Ik ben benieuwd wat er dan allemaal nog méér onder die 'klassenverpleging' gaat vallen...
Tweet |