Archief: artikelen van Mei 2006.

| Home |

 

De burger is achterlijk

Woensdag 31 Mei 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Gerrit Zalm vond het wel een goeie mop, dat plan van wethouder Lodewijk Asscher om Amsterdam een meerderheidsbelang in Schiphol te laten verwerven. Politici van lagere overheden moet je natuurlijk nooit serieus nemen, nietwaar? Tenzij ze van de eigen partij zijn natuurlijk. VVD-ers zeggen tenslotte alleen maar zinnige dingen. Zoals de fractieleider van de Amsterdamse VVD, Eric van der Burg. Die is falikant tegen het plan om Amsterdam controle te laten houden over de luchthaven. Want de VVD is een privatiseringspartij. Schiphol moet dus geprivatiseerd worden.

De burger is achterlijk Lees verder...

vierkant achter oranje

Maandag 29 Mei 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Toen ik na een jaar de goudvissenkom maar weer eens verschoonde, kwam ik erachter dat de goudvis niet langer oranje was maar wit. Ik was ziedend. Schuimbekkend stond ik boven de kom te brullen dat dit bijna neerkwam op landverraad! Nét nu het erop aankomt de jongens van Van Basten alle steun te geven, laat uitgerekend mijn goudvis het afweten!
Er bleef mij niets anders over dan een scheut ranja limonadesiroop in het water te gieten. Maar u begrijpt dat voor mij de lol er al bij voorbaat af is. vierkant achter oranje Lees verder...

Klassenjustitie voor beginners

Woensdag 24 Mei 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Was ik vandaag toch bijna onder arrest geplaatst zeg! Ik dacht: kom, ik ga eens onbekommerd proletarisch hamsteren bij de voormalige kruidenierszaak van Cees van der Hoeven! Want na de uitspraak in de Ahold-fraude kon mij natuurlijk niks meer gebeuren!
Maar toen ik met mijn volle boodschappenwagen om de hoek verdween werd ik achtervolgd door twee AH-medewerkers. Die dreigden mij af te tuigen als ik niet betaalde.
Ik maakte hen erop attent dat Prins Bernhard al anderhalf jaar dood was en dat ze dit keer zélf de boete moesten betalen als ze mij ook maar met één vinger aanraakten.
Dit maakte geen indruk.
"Wij doen dit niet voor eigen gewin! En dan mag het van de rechter! Hier die boodschappen!" bluften zij.

Klassenjustitie voor beginners Lees verder...

Een bikkelharde strijd

Dinsdag 23 Mei 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

In mijn flatgebouw woedt al maandenlang een bikkelharde strijd. Een strijd om een briefje.
Dat zit zo. De glazen tussendeur bij de ingang sluit niet helemaal goed. Althans, niet automatisch goed. Je moet hem altijd eventjes aandrukken.
Nogal wat oudere mensen in deze torenflat zijn bang voor onguur volk. Zij vrezen in hun appartement bestolen, beroofd, gewurgd, opgelicht of anderszins gemaltraiteerd te worden. Vandaar een briefje op de tussendeur, met het vriendelijk verzoek aan iedereen om goed te controleren of de deur inderdaad gesloten is.

Een bikkelharde strijd Lees verder...

Thuis

Maandag 22 Mei 2006 in categorie Lezen

Jos Kool is een reiziger. Dat staat althans in zijn mooie boek. Zo werd hij bijna opgegeten door krokodillen. De Tamils stonden zijn travellerscheques al te verloten en mooie vrouwen probeerden hem te bestelen. Kannibalen hadden het vuurtje onder de kookpot hoog opgestookt om zijn door zware shag doorrookte vlees nog wat te kunnen koken.
Deze passage lijkt trouwens erg op de roemruchte 'Avonturen van Flip en Flap', twee honden die ook bijna gekookt zouden worden door dikke kannibalen. Het dieet was in die tijd nog niet uitgevonden en vegetarisme werd in één naam genoemd met pacifisme, altruïsme en geitenwolkisme.
Verder werd Kool door woedende scheepslieden bijna voor de haaien gegooid omdat hij niet kon koken. Allemaal te lezen in zijn boek Op aarde.
Een kruising tussen Jan Cremer en Livingstone dus. "Jos Kool I presume?"

Thuis Lees verder...

return of the griffith

Vrijdag 19 Mei 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Het was een briljant plan. Jammer dat ze het niet in het openbaar konden toegeven. Dan had vriend en vijand beaamd: inderdaad, een briljant plan.

Het was begonnen bij Laetitia. Die kwijnde weg in de Amsterdamse gemeenteraad, terwijl ze eigenlijk wethouder had moeten zijn. Woedend zat ze daar nu haar ambities te verbijten.
Maar hoe kreeg je haar weer met goed fatsoen naar Den Haag? Wanneer ze na het verlies van de hoofdstedelijke verkiezingen meteen weer haar biezen pakte, zou haar opportunisme teveel opvallen.
Nee, er moest een dusdanige constructie worden verzonnen dat het logisch was dat Laetitia weer naar Den Haag ging... return of the griffith Lees verder...

verdonkverbod

Vrijdag 19 Mei 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Na zo'n week Verdonk uitgebreid op de beeldbuis moet ik eerlijkheidshalve toegeven: er zit toch wél wat in hoor, dat hele idee van zo'n boerka. Ik zeg het maar precies zoals het is, gewoon recht door zee. Sommige politici zouden eigenlijk een verschijningsverbod moeten krijgen. Of op z'n minst een vertoningsquotum. Dat ze niet langer dan zoveel minuten op de beeldbuis mogen, inclusief herhalingen. Want er zit natuurlijk een limiet aan wat een mens kan verdragen, kan incasseren. verdonkverbod Lees verder...

Uit de spambox

Donderdag 18 Mei 2006 in categorie Tragische misverstanden

Sinds gisteren begrijp ik waarom het Nederlands maar zo'n klein taalgebied bestrijkt. Het is een misverstand! Er zijn waarschijnlijk miljarden mensen die graag Nederlands hadden willen leren. Maar zij zijn door James op het verkeerde spoor gezet en spreken nu allemaal Chinees...

Uit de spambox Lees verder...

denktank

Woensdag 17 Mei 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Ik sluit mij maar enige dagen op in mijn eigen denktank. Want tegenwoordig tel je intellectueel niet meer mee als je niet in een denktank zit. Zelfs een lulletje rozenwater als Hilbrand Nawijn heeft een denktank, daar heb ik u indertijd nog uitgebreid verslag van gedaan. Denktanks zijn net zo trendy tegenwoordig als de thuistap. Want denktanks zijn niet alleen geschikt om in te denken, maar vooral ook bruikbaar als schuilplaats tegen de hysterische politieke stormen die momenteel over ons land trekken. denktank Lees verder...

De leugen regeert

Zaterdag 13 Mei 2006 in categorie Schandelijke taferelen

De leugen regeert nu in de meest letterlijke zin. Ayaan Hirsi Ali loog om bestwil, anders was zij dit land nooit binnengekomen. Vele asielzoekers liegen hun vluchtverhaal bij elkaar om toegang te krijgen. Daar kunnen wij ons nog iets bij voorstellen.

Véél en véél erger is de opstelling van de VVD-top!
"O, dit verhaal is al jaaaaren bekend, ik snap niet waarom Zembla daar nu zo'n verhaal van maakt. Niks nieuws aan," zegt VVD-staatssecretaris Atzo Nicolaï in het Tros-programma Kamerbreed.
O ja? Dat het verhaal van Ayaan niet waar was, wist ik al. Maar dat de hele VVD het spelletje meespeelde wist ik niet! Dom van mij.

De leugen regeert Lees verder...

Tippelzone Tine

Serie: de Videosniper

Vrijdag 12 Mei 2006 in categorie Beeld en Geluid

Tippelzone Tine door Arnoud de Jong op Vimeo.

Tippelzone Tine

koloniale fooi aan suriname

Donderdag 11 Mei 2006 in categorie Schandelijke taferelen

In Suriname staan grote gebieden langs de rivieren onder water en onze minister Van Ardenne geeft 1 miljoen euro om de eerste nood te lenigen. U ziet, de goedgevigheid van de Nederlands overheid kent nauwelijks grenzen. Tjonge zeg, 1 miljoen euro! Dat slaat weer een flink gat in de begroting! Voor dat bedrag koop je bij mij aan de overkant welgeteld één vrijstaand dokstershuisje.
President Venetiaan put zich nu ongetwijfeld uit in dankbetuigingen werpt zich ontroerd ter aarde. Terwijl hij de klei van z'n knieën schraapt kunnen wij hem vertellen dat de schade bij de Limburgse overstromingen in 1993 ongeveer vijfig miljoen euro schijnt te zijn geweest. De overheid heeft die voor een belangrijk deel vergoed en tevens voor dijkverhogingen en -verzwaring gezorgd.
En als we bedenken hoeveel rijkdommen door Nederland in de loop der koloniale eeuwen uit Suriname zijn geroofd, worden die 1 miljoen eurootjes helemáál gênant... koloniale fooi aan suriname

de huilebalken van ahold

Dinsdag 09 Mei 2006 in categorie Criminaliteit en recht

Ze zijn tot op het bot vernederd en hebben publiekelijk diep door het stof moeten gaan, citeert de Volkskrant drie voormalige Ahold-toplieden. Zij staan voor de rechter wegens boekhoudfraude. Nauwelijks weten zij te verhinderen dat alle opgekropte emoties de waterlanders naar buiten persen. Het scheelt maar weinig of zij werpen zich kermend om genade aan de voeten van de rechters. Want op 22 mei is de uitspraak en gisteren was hun laatste kans om een meelijkwekkend melodrama op te voeren.

Ik heb geen medelijden. De rechtbank ook niet, hoop ik. Want dit is nu verantwoordelijkheid dragen. U weet wel, die zware verantwoordelijkheid waarmee altijd wordt geschermd wanneer waanzinnig hoge salarissen, bonussen en aandelenopties van topmanagers moeten worden goedgepraat. Dus áls er dan een keertje wordt afgerekend moet je niet janken. de huilebalken van ahold Lees verder...

politiek alcoholisme

Zondag 07 Mei 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Je hebt politici en normale mensen. Die conclusie zal niet nieuw zijn, maar het kan nooit kwaad hem weer eens onder de aandacht te brengen.
Mevrouw de burgemeester van Blaricum werd op weg naar een raadsvergadering tipsy van de weg gehaald. Commissaris der Koningin Borghouts vond daarom dat politici zich beter konden láten rijden. Dat mevrouw de burgemeester van Blaricum blijkbaar van plan was geweest om half bezopen de raadsvergadering voor te zitten, vond de commissaris kennelijk minder een probleem. Waarschijnlijk is dat usance in die kringen, gezien de nogal eens bezopen besluitvorming in ons land.
Normále mensen worden gewoon ontslagen als ze dronken op hun werk verschijnen. politiek alcoholisme

stem op de hanggans!

Donderdag 04 Mei 2006 in categorie Kort en Tussendoor

Wilt u allemaal zo vriendelijk zijn om even op het woord 'hanggans' te stemmen?
Bij het Parool hebben ze namelijk de zoveelste nutteloze verkiezing, maar een van de redacteuren van Amsterdam Centraal doet u een groot plezier met een keuze voor de hanggans. Zij heeft het woord namelijk uitgevonden. U moet het wel vandaag nog doen, anders kan het niet meer.
Bij voorbaat dank!

Update: het woord 'hanggans' heeft de negende ronde gewonnen (categorie Nieuw Amsterdams). Dank u voor de medewerking!
Hieronder nog een foto van het hanggansfenomeen. stem op de hanggans! Lees verder...

Ongebluste kalk

Dinsdag 02 Mei 2006 in categorie Flashback verhalen

Ik houd niet zo van wedstrijden, zeker niet als het gaat om creatieve uitingen. Dat zijn meestal onvergelijkbare dingen. Maar op aandringen van mederedacteur Shirley Brandeis van Amsterdam Centraal stuurde ik op de valreep toch maar een verhaaltje naar de verhalenwedstrijd over herinneringen aan Amsterdam Nieuw-West. In de jaren vijftig werd hier aan de hand van het plan van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren een immense stadsuitbreiding gerealiseerd. Zo'n spectaculair project is altijd goed voor talloze anekdotes uit het geheugen van de eerste bewoners. En ziedaar: afgelopen vrijdag won ik zowaar de eerste prijs met onderstaand verhaal.

Ongebluste kalk Lees verder...