Klassenjustitie voor beginners

Woensdag 24 Mei 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Was ik vandaag toch bijna onder arrest geplaatst zeg! Ik dacht: kom, ik ga eens onbekommerd proletarisch hamsteren bij de voormalige kruidenierszaak van Cees van der Hoeven! Want na de uitspraak in de Ahold-fraude kon mij natuurlijk niks meer gebeuren!
Maar toen ik met mijn volle boodschappenwagen om de hoek verdween werd ik achtervolgd door twee AH-medewerkers. Die dreigden mij af te tuigen als ik niet betaalde.
Ik maakte hen erop attent dat Prins Bernhard al anderhalf jaar dood was en dat ze dit keer zélf de boete moesten betalen als ze mij ook maar met één vinger aanraakten.
Dit maakte geen indruk.
"Wij doen dit niet voor eigen gewin! En dan mag het van de rechter! Hier die boodschappen!" bluften zij.

Ik haalde mijn boodschappenbriefje tevoorschijn.
"Zien jullie wat dit is?"
"Ja, een boodschappenbriefje..."
"Ho, ho, dat is niet zómaar een boodschappenbriefje, dat is een zogeheten 'side letter'! Oftewel het boodschappenbriefje van mijn bejaarde moeder! Ik streef dus óók geen persoonlijk gewin na: dit zijn háár boodschappen. En dan mág het van rechter Frans Bauduin."

Maar ik had natuurlijk weer de pech dat ik zo'n bovengemiddeld bijdehante vakkenvuller trof.
"Ja, maar Cees van der Hoeven heeft wél negen maanden voorwaardelijk gekregen en een boete van 225 duizend euro! Mogen wij dus even vangen?"
"Die 225 duizend euro is maar een half procent van zijn vermogen. Reken maar uit hoeveel miljoen dat is. En een half procent van mijn vermogen is min zevenenhalve euro! Mag ik dus even vangen?"

De discussie liep dermate hoog op dat wij niet in de gaten hadden dat een junk er ondertussen met de boodschappen vandoor ging. De Ahold-onderknuppels zetten opnieuw de achtervolging in. De junk ging direct op de grond liggen. Dan sta je namelijk juridisch sterker, volgens Gerard Spong.
Deze ontwikkeling gaf mij de gelegenheid er tussenuit te knijpen.
Ja, het was een louterende ochtend, om met Cees van der Hoeven te spreken.

Leesvoer:
De Volkskrant legt uit waarom Van der Hoeven geen celstraf krijgt.
De Volkskrant is het eigenlijk niet met zichzelf eens.
De topman van de concurrent heeft het minder snugger aangepakt.

Tags: