Archief: artikelen van April 2013.

| Home |

 

Het moreel kompas in de thuiszorg

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zondag 28 April 2013 in categorie Amsterdam Centraal

Zorgorganisatie Cordaan pakt het weer niet handig aan. Enerzijds zijn er onlangs 332 thuiszorgmedewerkers ontslagen, anderzijds kreeg Karel Verwey (lid van de Raad van Bestuur) vorig jaar bij zijn vertrek een royale vertrekpremie mee: 300.000 euro. Dat was nu eenmaal bij zijn aantreden al contractueel vastgelegd, is de tegenwerping. PvdA-kamerlid Pierre Heijnen is boos en vindt dat 'Verweij geen moreel kompas heeft' (BNR).

Wat mij betreft heeft Heijnen boter op zijn hoofd, want zijn eigen kabinet zorgt ervoor dat er per 1 januari 2014 geen nieuwe indicaties voor Hulp bij het Huishouden worden verstrekt. Dat is de directe reden dat Cordaan de tijdelijke contracten van thuiszorgmedewerkers niet verlengt. Dus bij het 'moreel kompas' van de PvdA kunnen we óók nog wel wat kanttekeningen plaatsen. Welke partij heeft nu het opkomen voor de zwakken en hulpbehoevenden in z'n programma?

Het moreel kompas in de thuiszorg Lees verder...

De Koningswup

Donderdag 25 April 2013 in categorie Milieu, flora, fauna

Ik heb er eindelijk een te pakken: een Koningswup. Dat wordt absoluut een collector's item, volgens de Metro.
Zoals mijn moeder munten en theelepeltjes spaarde van Wilhelmina en Juliana, zo heb ik de Koningswup. Mijn erfgenamen zullen die later terugvinden in mijn nalatenschap en zich afvragen wat voor ding het ook alweer was. En dan zal iemand zeggen: dat was die zooi van Albert Heijn, doe maar weg.

Eén ding bevreemdt mij. Aanvankelijk zouden er 150.000 ballonnen worden opgelaten ter ere van onze nieuwe koning. Daar ontstond commotie over, dus dat feest ging niet door. Na veel pressie vanuit de milieubeweging en de Partij voor de Dieren zag burgemeester Van der Laan in dat het inderdaad niet milieu- en diervriendelijk was om zoveel latex in het landschap te dumpen. Zeker niet voor zoiets futiels als de inhuldiging van Willem-Alexander.

De Koningswup Lees verder...

Gehersenspoeld door de Rijksvoorlichtingsdienst

Zaterdag 20 April 2013 in categorie Royalty

Ik zou wel eens iemand willen ontmoeten die het echt allemaal geweldig vindt. Iemand die toeleeft naar 30 april, iemand die de vlaggen al in huis heeft, net als de kroontjes, de shirtjes, de bekers en andere parafernalia. Iemand die het koningslied geweldig vindt en al uit z'n hoofd kan meezingen.

Ikzelf ken namelijk alleen maar mensen die doodziek worden van al die hysterie. En dat beperkt zich niet tot mijn directe omgeving, maar strekt zich uit tot al mijn Twitter- en Facebookvolgers.

Worden wij misschien gehersenspoeld door de Rijksvoorlichtingsdienst en 'de commercie'? Moeten wij geloven dat héél Nederland (met uitzondering van drie fossielen van het Republikeins Genootschap) enthousiast is over de komende troonswisseling?

Gehersenspoeld door de Rijksvoorlichtingsdienst Lees verder...

Mariëlle Tweebeeke als koningin

Donderdag 18 April 2013 in categorie Royalty

Gisteravond keek ik naar 'het' interview. Niet naar het geleuter daarna, want Femke Halsema trek ik niet langer dan twee zinnen. Het aanstaand koningspaar werd geïnterviewd door Mariëlle Tweebeeke en Rick Nieman.
Om misverstanden te voorkomen: Ik ben tegen de monarchie. Vooral omdat het een staatsvorm is die in een moderne democratie niet meer past. Het is een archaïsche elite die alleen nog maar in operettes hoort voor te komen. Helaas schijnt de meerderheid van ons volk nogal gecharmeerd te zijn van operette als staatsvorm. Het zij zo.

Maar als we dan toch de operette in stand willen houden, laat de acteurs dan tenminste auditie doen. Want die erfopvolging zadelt ons op met redelijk eigenaardige figuren. Het is nog een meevaller voor ons dat Willem-Alexander Máxima heeft weten te strikken voor de rol van koningin, maar hijzelf trekt met zijn babyface bepaald geen volle zalen.

Mariëlle Tweebeeke als koningin Lees verder...

Kassameisjes en logica

Woensdag 17 April 2013 in categorie Trivialiteiten

Vele jaren geleden werd er in de blogwereld op zeker moment dusdanig veel geschreven over 'de rij bij de kassa' of 'het kassameisje', dat het onderwerp taboe werd verklaard.
Door wie is onbekend. Waarschijnlijk weer door de een of andere controlfreak die een nieuwe wereld direct moet ordenen in zwart en wit. Regels maken waar ze helemaal niet hoeven te zijn.
Inderdaad, het lijkt onze overheid wel. Laat ik me er dus niets van aantrekken.

Want de rij bij de kassa is uiteindelijk de plek waar 'het' allemaal gebeurt. Althans, de kleine dingen waar de elite in dit land geen weet van heeft. Daar zie je bijvoorbeeld wie er klaar staat om die 30-april vlaggenstok van de Gamma af te rekenen. Niemand dus eigenlijk.

Kassameisjes en logica Lees verder...

De emigratie van een kaaskop

Dinsdag 09 April 2013 in categorie Persoonlijke notities

Ik ben geëmigreerd van Amsterdam Nieuw-West naar Amstelveen. Ik vermijd het woord 'verhuizen', want het is meer dan dat. Het is een cultuurshock, ik moet inburgeren. Amstelveen is het tegendeel van Nieuw-West.

Als ik mij een totaal politiek incorrecte opmerkingen mag veroorloven: Nieuw-West is toch echt een beetje klein Casablanca. Ik was daardoor steeds meer het referentiekader kwijt van kaaskoppen onder elkaar, zoals dat in grote delen van Nederland nog heel gewoon is. Bijvoorbeeld dus in Amstelveen.

Ik ben een voorstander van de multiculturele samenleving, zolang er dan ook maar 'samen geleefd' wordt. Maar de praktijk in veel Amsterdamse buurten is, dat elke groep bij elkaar klit en z'n eigen cultuur vastgeroest blijft. De getalsmatige verhoudingen en de diversiteit in sociale niveaus is in sommige wijken volkomen zoek.
Niettemin kan ik de mensen geen ongelijk geven: de eigen groep voelt veilig en vertrouwd, dus het is heel logisch. Ik dacht alleen: laat ik dan maar eens hetzelfde doen.

De emigratie van een kaaskop Lees verder...