Gehersenspoeld door de Rijksvoorlichtingsdienst

Zaterdag 20 April 2013 in categorie Royalty

Ik zou wel eens iemand willen ontmoeten die het echt allemaal geweldig vindt. Iemand die toeleeft naar 30 april, iemand die de vlaggen al in huis heeft, net als de kroontjes, de shirtjes, de bekers en andere parafernalia. Iemand die het koningslied geweldig vindt en al uit z'n hoofd kan meezingen.

Ikzelf ken namelijk alleen maar mensen die doodziek worden van al die hysterie. En dat beperkt zich niet tot mijn directe omgeving, maar strekt zich uit tot al mijn Twitter- en Facebookvolgers.

Worden wij misschien gehersenspoeld door de Rijksvoorlichtingsdienst en 'de commercie'? Moeten wij geloven dat héél Nederland (met uitzondering van drie fossielen van het Republikeins Genootschap) enthousiast is over de komende troonswisseling?

Leven wij niet in een constitutionele monarchie, maar in een constitutionele hysterie?

In welk parallel oranje-universum ben ik terechtgekomen? Dit zijn toch bijkans Noord-Koreaanse toestanden? Is dát soms de reden dat Sacha de Boer bij het Journaal vertrekt? Omdat zij anders binnenkort gedwongen wordt om uitsluitend nieuws over het koningshuis op blaffende toon voor te lezen?

In de krantencolumns en op de internetfora lees ik uitsluitend kritische geluiden. Desondanks heerst er in dit land een hossannasfeer alsof op de 30 april De Verlosser Himself aantreedt.

Tot dusver heb ik altijd gedacht dat in ons land slechts een minderheid zo verstandelijk beperkt was om actief lid te zijn van een Oranjevereniging. Clubjes ter grootte van de ChristenUnie plus de SGP. Heb ik mij daarop dan verkeken? Leven wij niet in een constitutionele monarchie, maar in een constitutionele hysterie?

Toegegeven, een meerderheid tolereert de monarchie. Maar dat is meer uit gemakzucht. Dat is iets anders dan actief enthousiast zijn voor de komende 'festiviteiten'.

Hoe meer ik erover nadenk kom ik tot de conclusie dat het gewoon aan mij ligt. Immers, tv-programma's als 'Boer zoekt Vrouw', 'De Pelgrimscode' en 'Wie is de Mol' trekken óók een miljoenenpubliek. Dat niveau haal ik gewoon niet, vrees ik. Het Borsatoniveau. Het Jolingniveau. Het Jaspersniveau. Het Oranjeniveau. Zijn er op 30 april opvangcentra voor mensen als ik? Mensen die teveel vertrouwen hebben gehad in het gezond verstand van Nederland?

Tags: