Archief: artikelen van Januari 2009.

| Home |

 

Fries fatsoen

Donderdag 29 Januari 2009 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Een onderwijsinspecteur in Friesland had geconstateerd dat schoolkinderen zich 'onfatsoenlijk' gedroegen tegenover hun docenten. In Lemsterland krijgen de kinderen daarom vanaf vandaag een 'etiquetteboekje'. Ze schijnen namelijk geen idee te hebben hoe het wél moet. Dat boekje gaat ze dat vertellen.
Wanneer ze overhoord worden is niet bekend.
In Friesland kan zoiets nog. Daar zijn de kinderen zo fatsoenlijk dat ze dit überhaupt pikken. In onze grote steden zou je als inspecteur worden weggehoond met zo'n etiquetteboekje.

Eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig waaruit het onfatsoen van die kinderen dan bestaat. Zeggen ze jij in plaats van u tegen de leraar? Praten ze Nederlands in plaats van Fries? Wensen ze het onderwijzend personeel regelmatig de vreselijkste Friese ziektes toe? Slaan ze de juf op de kont zoals ze thuis de koeien doen (huu! haa! vort! doorlopen jij!)?
Mijn eigen ervaring met Friese kinderen in Lemsterland is, dat ze over het algemeen juist erg rustig en beleefd zijn. In elk geval tot ze de leeftijd hebben bereikt dat ze gaan comazuipen in de caravan achter de stal. Fries fatsoen Lees verder...

Mijn broeikasgas

Zaterdag 24 Januari 2009 in categorie Amsterdam Centraal

Ben ik mij wel bewust genoeg van mijn eigen CO2-uitstoot? Dat zijn zo van die levensvragen die mij wel eens overvallen, meestal wanneer ik nietsvermoedend op de wc zit. Een bezigheid die op zichzelf ook niet geheel klimaatneutraal zal zijn, want methaan is ook een broeikasgas.
Sommige mensen gaan heel ver in die bewustwording. Die vogelen precies uit in hoeverre ze de planeet tot last zijn qua uitstoot van broeikasgassen. Op de website van Sicirec kun je bijvoorbeeld precies berekenen hoeveel je CO2-voetafdruk (zo noemen ze dat) bedraagt. Je kunt opgeven hoeveel je reist en met welk vervoermiddel, of je vlees eet, hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt. Daaruit rolt dan het bedrag dat je kunt overmaken om CO2- of zelfs Klimaatneutraal te leven. Mocht de zee dan een keer over de duinen slaan, dan heeft het tenminste niet aan jou gelegen! Mijn broeikasgas Lees verder...

Laat ons bidden tot Obama!

Woensdag 21 Januari 2009 in categorie Religie

Bij ons in de kerk hebben ze Jezus vervangen door Obama. Ja, het werd tijd voor een upgrade. Zo'n hangjongere aan het kruis werd toch een beetje afgezaagd. Dus die ligt nu in de garage. Naast de ski-spullen van de koster.
Obama hebben we gewoon op een voetstuk gezet. En het helpt geweldig moet ik zeggen, de tent zit gelijk weer vol.
Ik hoorde gisteren iemand op de televisie zeggen dat Obama maar één letter verschilt met Osama. Treffend is dat toch, dat kan geen toeval zijn. Ik zie hierin de hand van God. Zo hebben wij toch weer een streepje voor op de Taliban, want Obama kan veel betere toespraken houden dan Osama met z'n lullige YouTube-videootjes.
En dan Obama's tweede man, Joe Biden. 'Biden' verschilt maar één letter met 'bidden'. Ik bedoel maar: dat kan geen toeval zijn! Hier heeft de Here een bedoeling mee!
Onze eigen kroonprins Willem Alexander speelt trouwens ook nog een rol in dit nieuwe kosmische plan. Hij wil Obama zo spoedig mogelijk ontmoeten. Waarschijnlijk in het kader van het watermanagement. Want: kán Obama over water lopen? Zo ja, dan is het natuurlijk belangrijk dat hij vanwege de zeespiegelstijging die kennis met ons deelt. Jezus is daar altijd veel minder open in geweest en dat is de mensheid niet ten goede gekomen.
Is je trouwens opgevallen dat de initialen WA van onze kroonprins de beginletters vormen van het woord 'water'? Dat kan opnieuw geen toeval zijn!
Obama gaat ook andere wonderen verrichten, zoals de economie en het klimaat redden, weer vrede sluiten met de rest van de wereld. Het Midden-Oostenconflict oplossen. Banen scheppen, de gezondheidszorg verbeteren, de belastingen verlagen.
Zeg nou zelf: dat zie ik Jezus allemaal nog niet doen! Laat ons voortaan bidden tot Obama!

En dan nog dit:
Op Amsterdam Centraal vandaag een stuk over terrasverwarmingsmilieubelasting. Laat ons bidden tot Obama!

Brits parlementslid noemt Israëli's 'Nazi's'

Maandag 19 Januari 2009 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Sir Gerald Kaufman is een Britse Labour-parlementariër. In het Lagerhuis maakte hij onlangs de Israëlische politieke en militaire leiders onomwonden uit voor oorlogsmisdadigers en Nazi's. In zijn eigen familiegeschiedenis heeft hij genoeg verschrikkelijke bagage om dit te kunnen en mogen zeggen. Hij heeft erg veel kennis van zaken en komt al tientallen jaren in Israël en de Palestijnse gebieden. Een man van gezag dus, zeg maar.

Jammer genoeg wist ik dat in 2002 nog niet. Toen ontmoette ik Gerald Kaufman namelijk een keer in kibboets Yagur. Hij was aanwezig bij het huwelijk van een Israëlische neef van mij. Hij werd vergezeld door een cameraploeg van de BBC.
Ik had toen geen flauw benul hoe belangrijk hij was als criticus van het Israëlische optreden tegen de Palestijnen. Niet dat het veel had uitgemaakt, want tijdens een joodse bruiloft kun je zo'n man toch niet even lekker gaan uithoren over de Palestijnse kwestie.
Maar inmiddels is zijn standpunt mij volkomen duidelijk. Hij zegt waar het op staat en laat zien dat gelukkig niet alle joden in de wereld klakkeloos aanlopen achter de Israëlische geweldsdoctrine. Zou ik toch niet hebben gezocht achter zo'n rustig en vriendelijk oud heertje...


Klik op afbeelding voor video van toespraak Brits parlementslid noemt Israëli's 'Nazi's'

Verkoopstunt

Maandag 19 Januari 2009 in categorie Lezen

Steeds meer mensen geven boeken uit in eigen beheer. Fuck de literaire kliek en de uitgeverswereld, moeten ze hebben gedacht. Een beetje met de pet in de hand gaan staan of ze alsjeblieft genegen zijn om je meesterwerk uit te geven!
En gelijk hebben ze. Het Nederlandse taalgebied is qua omvang dusdanig onbeduidend, dat in verhouding tot bijvoorbeeld de Amerikaanse markt alles hier feitelijk in eigen beheer wordt uitgegeven, zo kleinschalig is het allemaal.

Toch is uitgeven in eigen beheer niet zonder risico. Dat blijkt vandaag uit het bericht dat de Australische schrijver en docent Harry Nicolaides in Thailand is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, wegens belediging van de koning in zijn boek Verisimilitude. Dit had hij in eigen beheer uitgegeven en er maar liefst zeven exemplaren van verkocht. Er lag er ook nog eentje gratis ter inzage in de Thaise Nationale Bibliotheek. Die laatste zal hem de das hebben omgedaan. Verkoopstunt Lees verder...

Het begrijpen van geweld

Zaterdag 17 Januari 2009 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Als je iets begrijpt, betekent dat nog niet dat je er begrip voor hebt. Want dat laatste houdt een zekere goedkeuring in. Ik begrijp bijvoorbeeld dat Israël extreem geweld toepast in Gaza, ik keur het ten stelligste af. Als je iets begrijpt, weet je waarom het gebeurt en kun je er rekening mee houden bij het zoeken naar een oplossing.
De joden lijden onder een zeer lange historie van vervolging, discriminatie, racisme en massale uitmoording. Die beperkt zich niet tot de holocaust. In heel veel literaire boeken die we tegenwoordig lezen en die direct of zijdelings over joodse families gaan, worden we geconfronteerd met pogroms in allerleid uithoeken van de wereld, met racisme tegenover joden, met massamoord en vervolging. Zie bijvoorbeeld 'Het lot van de familie Meyer' van Charles Lewinsky en 'De dagen van Lazarus' van Aleksandar Hemon.

De jodenhaat bestaat tot op de dag van vandaag. Een ontluisterende bloemlezing komen we tegen in het artikel van historicus Bert de Bruin op zijn weblog, dat hij schreef naar aanleiding van de lezersreacties op een bericht in de Telegraaf. Het bericht ging over de verdwijning van Sonja Kohn, een belangrijke dame in de beleggingswereld. Ze wordt geassocieerd met de fraude van Madoff.
Maar louter het feit dat mevrouw ultra-orthodox joods was, gaf menige Telegraaflezer de kans om weer eens ongeremd zijn anti-semitische gevoelens te spuien. Het begrijpen van geweld Lees verder...

De Aanklacht

Donderdag 15 Januari 2009 in categorie Criminaliteit en recht

Meneer Moszkowicz (bij wie ik altijd weer moet opzoeken hoe je z'n naam schrijft) gaat Harry van Bommel en nog een andere SP'er (van wie ik nu niet óók nog eens ga opzoeken wat z'n naam is) aanklagen wegens haatzaaien. Omdat ze 'Intifada' hadden geroepen en zich niet hadden gedistantieerd van het hamasgas in het achtergrondkoortje. U weet wel, bij die demonstratie op het Museumplein.

Sommige mensen weten van geen ophouden, denk ik dan. Het is opvallend hoe onze Bekende Strafpleiters zich altijd weer in de kijkerd weten te spelen als het om nationale relletjes gaat. Zou Gerard Spong ook niet Geert Wilders aanklagen voor hetzelfde vergrijp of in elk geval iets in die richting? Ik kan iets gemist hebben, maar volgens mij ligt die aanklacht in het ronde archief.

Maar goed, Moszkowicz gaat Van Bommel dus helemaal kapotprocederen. Die man moet eens flink worden aangepakt. Ik zou zeggen: spreekverbod! Subsidiair: Museumpleinverbod! En om de zaak nog wat sappiger te maken moet hij meewerken aan een reconstructie van de demonstratie, maar die doen we dan op het Rabinplein in Tel-Aviv. Kijken of hij dan nóg 'Intifada, intifada' durft te roepen. De Aanklacht Lees verder...

Bericht van de dag

Donderdag 15 Januari 2009 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Dit is natuurlijk hét bericht van de dag:Zoals verwacht gaat het hier om een ontsnapte psychiatrisch patiënt. Een naakte man met een forel is namelijk niet normaal.
Wél normaal is uiteraard een schoenenverkoper met een klimmerstouw in zijn winkel (zie bericht).
En dan heb ik het nog niet eens over de andere krantenkoppen van vandaag... Bericht van de dag

Mobiliseren per mobiel

Dinsdag 13 Januari 2009 in categorie Religie

Moslims in Nederland kregen afgelopen zaterdag massaal een sms'je met een oproep tot boycot van de Aldi en de Lidl, lees ik in de krant. Vanwege Israëls optreden in Gaza.
Iedereen, behalve blijkbaar 'de moslim in de straat', krabt zich op de kop wat deze supermarkten in hemelsnaam met Gaza of Israël te maken hebben.

Belangrijker is echter de vraag: van wie kwam die oproep? Wie beschikt er zomaar over de mobiele telefoonnummers van bijna alle moslims in Nederland? Als ik moslim was zou ik me daar ernstig ongerust over gaan maken. Want dit is natuurlijk héél verdacht!
Ongetwijfeld zal de oproep leiden tot Kamervragen van de PVV. Want blijkbaar is het mogelijk om met één enkel sms'je de hele moslim-achterban te mobiliseren, met één enkel sms'je kunnen ze 'de boel hier overnemen'!

Mobiliseren per mobiel Lees verder...

Masterclasses manipuleren

Maandag 12 Januari 2009 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Geert Wilders is in Israël tamelijk populair, vooral natuurlijk in rechtse kringen. Er circuleert in dat land bijvoorbeeld een email waarin hij wordt geprezen als een van de weinigen in Europa die het opneemt tegen de verderfelijke ambities van de Islam. Het is bij de schrijvers van de mail echter niet overgekomen dat Wilders een parlementariër is. Hij wordt gepresenteerd als cineast, bekend van de film Fitna. In tegenstelling tot Theo van Gogh is hij er wél in geslaagd zijn anti-islamfilm te vertonen. Dat 'Submission' net zo goed als 'Fitna' wél is vertoond (in Zomergasten), hebben de schrijvers eveneens gemist.

In de email staat ook dat Europa stom bezig is. Wij graven ons eigen graf. We hebben tientallen miljoenen moslims binnengelaten en die gaan straks de boel hier overnemen. Want ze fokken maar door, die gasten.
Ik zie hier een gat in de markt voor de Hebreeuwse versie van een populairistisch Nederlands weblog, maar dit terzijde.

Vooral in tijden van oorlog -en dat is dus bijna altijd- is de Israëlische bevolking verzot op het maken van hun eigen home-made oorlogspropaganda. Wanneer de strijd weer eens opleeft, zoals nu in Gaza, loopt onze mailbox aardig vol met videofilmpjes en (eveneens bijzonder populaire) Powerpoint presentaties. Vooral de Powerpointpresentaties zijn dikwijls extreem belerend of van een tranentrekkende sentimentaliteit. Twintig dia's met 'bewijzen' van de gewetenloosheid van Hamas of Hezbollah.
De bottom line van al die huisvlijt: als wij daar als domme buitenlanders weet van zouden hebben, zouden we meer begrip kunnen opbrengen voor de acties van Israël.
Overigens laat de tegenpartij zich in dit genre ook niet onbetuigd. Masterclasses manipuleren Lees verder...

Ongemak

Vrijdag 09 Januari 2009 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Er was vandaag een grote storing op internet. Zelfs telefoneren lukte niet, want dat loopt bij ons eveneens via internet. Gelukkig deed mijn mobiele telefoon het nog wél.
Onze excuses voor het ongemak, zei het bandje bij de helpdesk.
Ongemak? Dat is wel héél zachtjes uitgedrukt! Dat is bijna zoiets als flyers boven Gaza droppen met de tekst 'onze excuses voor het ongemak!'

Toegegeven, die grap was ongepast, maar ik vond hem zelf te leuk om weg te laten.
Maar afgezien daarvan is de moderne westerling tegenwoordig toch zwaar de klos als zijn internetverbinding verbroken is.
Zijn hele sociale leven ligt direct plat. Want dat verloopt tegenwoordig voornamelijk via Hyves, Facebook, MSN en Twitter. En als je dan ook niet eens meer bellen kunt... Ongemak Lees verder...

Ongemak

Vrijdag 09 Januari 2009 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Technologie

The internet is brokenEr was vandaag een grote storing op internet. Zelfs telefoneren lukte niet, want dat loopt bij ons eveneens via internet. Gelukkig deed mijn mobiele telefoon het nog wél.

Onze excuses voor het ongemak, zei het bandje bij de helpdesk.
Ongemak? Dat is wel héél zachtjes uitgedrukt! Dat is bijna zoiets als flyers boven Gaza droppen met de tekst 'onze excuses voor het ongemak!'

Toegegeven, die grap was ongepast, maar ik vond hem zelf te leuk om weg te laten.
Maar afgezien daarvan is de moderne westerling tegenwoordig toch zwaar de klos als zijn internetverbinding verbroken is.
Zijn hele sociale leven ligt direct plat. Want dat verloopt tegenwoordig voornamelijk via Hyves, Facebook, MSN en Twitter. En als je dan ook niet eens meer bellen kunt...

Ongemak Lees verder...

Van Bommel afgestraft

Donderdag 08 Januari 2009 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Heb je nu je zin Van Bommel? Zie je: dat komt er nou van! Nu mag je van rabbijn Evers niet op de Auschwitz-herdenking komen! Je hebt daar niets te zoeken volgens hem. Want Auschwitz was een explosie van haat tegen onschuldige mensen en dat begrijp jij kennelijk niet. Israël verdedigt zijn inwoners. Tijdens die demonstratie was er zoveel haat tegen Israël, dat het niet verstandig zou zijn als je bij die herdenking je gezicht laat zien.
Ik citeer (ietwat vrij) nog steeds de rabbijn.

Het kronkelig denktraject van sommige mensen kan ik niet volgen. Waarschijnlijk is de rabbijn in de veronderstelling dat Harry van Bommel zich al het hele jaar heeft verheugd op die Auschwitz-herdenking. Dat hij hem hiermee straft.
Of Evers is bang dat het SP-kamerlid daar keihard 'Intifada, intifada' gaat roepen. Terwijl Harry dat toch altijd volkomen geweldloos bedoelt!
Harry zit nu uit te huilen bij Gretta en Anja. De straf is ook wel buitenproportioneel zwaar. Maar dat had hij kunnen weten. Zo doen ze dat nu eenmaal binnen de cultuur van rabbijn Evers. Hij mag nog blij zijn dat hij geen fosforgranaat door z'n brievenbus heeft gekregen. Van Bommel afgestraft Lees verder...

Altijd lastig te zien in zo'n wak...

Woensdag 07 Januari 2009 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen
De Amsterdamse televisiezender AT5 twijfelt over het geslacht van de drenkeling.

Update: Ze lezen mee hier en hebben het verbeterd. Altijd lastig te zien in zo'n wak...

Doorverwijzing

Dinsdag 06 Januari 2009 in categorie Elders gepubliceerd

Ik ben nog steeds wat ziekjes en zielig. Daarom doe ik er volgens mij verstandig aan vandaag te verwijzen naar stukjes die recent elders verschenen. Daar heb ik tenslotte ook m'n best op gedaan en het zou zonde zijn als u die mist.
Hier zijn ze:
Zo, hiermee bent u wel weer even zoet. En dan ga ik nu weer bijkomen van alle inspanningen. Doorverwijzing

Gigantisch voor schut gaan

Zondag 04 Januari 2009 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Partij kiezen, het lijkt zo makkelijk, maar het is nog knap lastig om het goed te doen. Anders kun je gigantisch voor schut en op de bek gaan.
Neem de Socialistisch Partij. Over het algemeen toch best een sympathieke club die het beste voorheeft met de zwakkeren in de samenleving en daarin ook daadkracht toont. Je zou er zó op stemmen.
Maar op het vlak van de internationale politiek krijgen ze toch al gauw iets betweterigs en gelijkhebberigs. Dat is dan weer jammer.

Zo heeft de SP, waarschijnlijk op bevel van eeuwig en onwrikbaar van zichzelf overtuigde mensen als Anja Meulenbelt, Gretta Duisenberg en Harry van Bommel, al lang geleden besloten partij te kiezen voor de door Israël onderdrukte Palestijnen.
Op zichzelf is daar niets mis mee, het is zelfs een loffelijk streven om het op te nemen voor geknechte volkeren. Probleem is alleen dat je, zoals in het geval van de Palestijnen, je tevens vereenzelvigd wordt met de minder aanvaardbare opvattingen en praktijken van die groep. Voor je het weet sta je qua imago aan de kant van de Hamas, die toch internationaal wordt gezien als een terreurorganisatie. Je komt dan in een bijzonder lastig parket te zitten. Gigantisch voor schut gaan Lees verder...

Niet verbieden maar handhaven

Zaterdag 03 Januari 2009 in categorie Opinie

Het overkomt mij niet vaak, maar soms word je wel eens geconfronteerd met dingen waarvan je niet weet of je er nu voor of tegen moet zijn.
Zo is er momenteel die digitale petitie over een vuurwerkverbod. Het moet particulieren verboden worden om in de nieuwjaarsnacht nog vuurwerk af te steken.
Het is een traditie waar je veel plezier, maar ook veel last van kunt hebben.

Die overlast komt vooral door de uitwassen. Illegale lawinepijlen, autobranden, molotovcocktails, carbidschieten, brandstichting in scholen, rellen, bedreiging van hulpdiensten.
Maar eigenlijk hebben die dingen niets met vuurwerk te maken. Ook als je vuurwerk verbiedt zullen ze doorgaan.
Ook hebben we last van het knallen buiten de toegestane tijden. Met een beetje pech worden buurten de hele maand december geteisterd door illegaal geknal. Ook veel dieren raken daarvan in de stress.
Maar blijkbaar slaagt men er nu al niet in om hierop te handhaven, dus dat maakt ook dat algehele verbod wat dubieus. Niet verbieden maar handhaven Lees verder...

Misverstandje

Donderdag 01 Januari 2009 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen- Ja, die dochter wilde eerst helemaal niet mee! Iedereen op haar inpraten, soebatten en smeken, maar ze wou niet. Ze vond de beenruimte te klein. Transavia natuurlijk. Maar uiteindelijk kreeg die vrouw haar dochter toch in het vliegtuig. Er was nog plaats in de bussiness class, dus dat was mazzel.
- Volgens mij bedoelen ze dat die vrouw van een dochter is bevallen aan boord van een vliegtuig.
- Is dat zo?
- Ja, je moet het hele artikel lezen.
- Ik lees altijd alleen de koppen. Ik heb aan een enkel woord genoeg.
- Dat merk ik.
- Zo kun je de wereld tenminste naar eigen believen invullen. Mooi toch? Misverstandje

Een provocerende nieuwjaarswens voor 2009

Donderdag 01 Januari 2009 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Ik wens iedereen een geweldig en gezond 2009. Verder ga ik niet allerlei aanvullende dingen wensen zoals vorig jaar, want dat heeft allemaal toch niks uitgehaald. Laat ik me die moeite dus besparen.

Misschien zijn we met z'n allen ook veel te aardig in dat opzicht. We moeten niet wensen, maar gewoon eisen. Geheel in overeenstemming met de tijdgeest. Tenslotte doen topmanagers van grote bedrijven dat ook.
Jeroen van der Veer (Shell) is heus niet zo'n watje dat hij voor zichzelf tien miljoen salaris wenst, hij zal het doodleuk eisen.

Zo'n nieuw jaar moet je dus blijkbaar gewoon afdwingen. Geluk is een keuze, zeggen ze in die kringen geloof ik.
Reserveer dus gerust vast een dag in uw agenda dat u die jackpot van de Staatsloterij gaat incasseren. De rest van uw wensen komen daarna meestal vanzelf uit. Want met een berg geld hoef je niets meer te wensen, je koopt het gewoon.

Een provocerende nieuwjaarswens voor 2009 Lees verder...