Verkoopstunt

Maandag 19 Januari 2009 in categorie Lezen

Steeds meer mensen geven boeken uit in eigen beheer. Fuck de literaire kliek en de uitgeverswereld, moeten ze hebben gedacht. Een beetje met de pet in de hand gaan staan of ze alsjeblieft genegen zijn om je meesterwerk uit te geven!
En gelijk hebben ze. Het Nederlandse taalgebied is qua omvang dusdanig onbeduidend, dat in verhouding tot bijvoorbeeld de Amerikaanse markt alles hier feitelijk in eigen beheer wordt uitgegeven, zo kleinschalig is het allemaal.

Toch is uitgeven in eigen beheer niet zonder risico. Dat blijkt vandaag uit het bericht dat de Australische schrijver en docent Harry Nicolaides in Thailand is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, wegens belediging van de koning in zijn boek Verisimilitude. Dit had hij in eigen beheer uitgegeven en er maar liefst zeven exemplaren van verkocht. Er lag er ook nog eentje gratis ter inzage in de Thaise Nationale Bibliotheek. Die laatste zal hem de das hebben omgedaan.
Gevangenis hopelijk goed voor verkoopcijfers.
Het is voor Harry te hopen dat zijn veroordeling tenminste tot gevolg heeft dat de rest van de oplage de deur uit vliegt.
Sommige mensen doen werkelijk alles om hun boek te promoten. Ik zie het dan ook als een verkoopstunt.
Misschien is Harry Nicolaides in werkelijkheid wel Arnon Grunberg. Die deinst ook nergens voor terug.

Tags: