De koning is beklagenswaardig

Donderdag 09 Mei 2013 in categorie Amsterdam Centraal, Royalty

Ja, nog even over de koning. Sorry. Want ik heb mijn mening herzien. Tijdens dat Bevrijdingsconcert. Aanvankelijk dacht ik dat staatshoofd zijn een luizenbaan was, met vele privileges en grote rijkdom. Immers, je hoeft nooit ergens voor in de rij te staan, je zit altijd vooraan, je wordt gehaald en gebracht, je stoel is gereserveerd, het is steevast gratis, voor je natje en je droogje wordt gezorgd.
Nooit midden in de nacht op je fiets door wind en regen naar huis terug hoeven zwoegen, met je vrouw achterop. Of met de nachtbus moeten van het GVB, de ultieme gruwel in het Amsterdamse uitgaansleven. Je krijgt het allemaal erfelijk op een presenteerblad. Het bedje is gespreid, de tafel gedekt.

Naast je echtgenote zit weer een ander bestuurlijk fossiel uit de elite.

Maar dán! Het Bevrijdingsconcert. Je had gehoopt gezellig naast Ali B. te kunnen zitten. Of iemand anders uit het volk die gewoon je en jij tegen je zegt. Maar nee, je wordt geflankeerd door mevrouw Leemhuis (VVD), niet geheel toevallig de voorzitter van het Comité 4 en 5 mei. En naast je echtgenote zit weer een ander bestuurlijk fossiel uit de vaderlandse elite. Uit de club van de bekakte beroepsbaantjesjagers, het verstikkende old boys network (m/v) dat je voortdurend omringt.

Is dat fossiel trouwens niet Jan Franssen (VVD), de scheidend Commissaris van de Koning(in) in Zuid-Holland? Hij was vorige maand nog in opspraak vanwege zijn riante neveninkomsten uit bijbaantjes. En is het nu toeval dat die mevrouw Leemhuis (VVD) vroeger eveneens Commissaris van de koningin in Zuid-Holland was? Zij moest vertrekken vanwege de Ceteco-affaire (Provincie speelde bankier met belastingcenten), maar heeft zich sindsdien met grote vasthoudendheid weten te handhaven in de bestuurlijke bovenlaag van Nederland.

Jan Franssen gaat naast Máxima zitten.

En zo is waarschijnlijk de voorste tot de achterste rij helemaal gevuld met het regiment van zogenaamd verdienstelijke en belangrijke Nederlanders. Die kun je natuurlijk niet weigeren. Laat staan vervangen door Ali B. of bovenmeester Abbema van basisschool De Fuut, bakker Bartels of treinmachinist Heeresma. Het gewone volk blijft op grote afstand.

Vlnr: Leemhuis, koning, koningin, Franssen

Je hele werkzame leven breng je als koning door tussen die verstikkende kliek. Er valt nauwelijks aan te ontsnappen, hooguit op Koningsdag tijdens het koekhappen.
Nee, de koning is een beklagenswaardig man.

Tags: