Archief: artikelen van Augustus 2012.

| Home |

 

Strijd tegen onkruidbestrijdingsmiddel

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 29 Augustus 2012 in categorie Milieu, flora, fauna, Amsterdam Centraal

Een aantal stadsdelen gebruikt het bestrijdingsmiddel Roundup voor het onkruidvrij houden van stoepen en kinderspeelplaatsen.
De Partij voor de Dieren maakt ons erop attent dat dit middel (glyfosaat) giftig is. Vooral voor kinderen vormt het een bedreiging. De partij wil dat het middel niet meer wordt gebruikt. Dat wordt dus weer intensief krabben tussen de steentjes. Maar dan hebben onze taakgestraften ook weer wat omhanden, moet je maar denken.

Wat mij nog het meest verbaast is dat je als burger door de overheid niet wordt ingelicht over het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen in de publieke ruimte. Kinderen spelen immers overal. Ook onze uitlaatbare huisdieren banjeren onbekommerd over straat. En dan spreken we nog niet eens over wat er verder nog losloopt in onze stadsnatuur.

Strijd tegen onkruidbestrijdingsmiddel Lees verder...

Ebooks zijn mooi, maar ook gedoe

Maandag 27 Augustus 2012 in categorie Technologie, Lezen, E-books

Op zich ben ik wel een liefhebber van boeken in elektronische vorm, de zogeheten ebooks. Je leest ze op een e-reader.
Ebooks hebben het voordeel dat je ze zonder noemenswaardig sjouwen in grote aantallen kunt meenemen op reis.
De populariteit van ebooks en e-readers neemt daardoor snel toe. Ook op tablets kunnen ebooks worden gelezen. Een mooie ontwikkeling.

Toch zijn er ook behoorlijk wat nadelen. Dat komt vooral door de lamlendigheid van de uitgevers. Die schijnen te denken dat het geld vanzelf wel binnenstroomt en dat ze met een minimum aan inspanning de maximale winst kunnen genereren.

Ebooks zijn mooi, maar ook gedoe Lees verder...

Hij gaat de geitjes voeren

Donderdag 23 Augustus 2012 in categorie Persoonlijke notities, Op reis

Wij zitten op het terras voor onze vakantiebungalow. Wij wilden namelijk ook wel eens een weekje burgerlijk doen. Altijd dat abseilen, paragliden, wildwatervaren, bergbeklimmen of vingerverven in de Provence wordt ook zo'n sleur op laatst.

Voor ons terras langs loopt een paadje.
Met lange passen passeert een jongen van een jaar of zestien.
Onderwijl zingt hij met ruige stem het lied 'Schipper mag ik overvaren? Já.. óf... néé?' (met extra veel nadruk).
In zijn hand heeft hij een flinke bos gras.
Als hij ons ziet onderbreekt hij zijn gezang, schakelt zijn stem in een hoger octaaf en roept ons vrolijk toe: "Dag meneer, dag mevrouw, ik ga de geitjes voeren! De geitjes voeren!"
Op het bungalowpark is een kinderboerderij.

Hij gaat de geitjes voeren Lees verder...

Een weekje weg uit Amsterdam

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 21 Augustus 2012 in categorie Amsterdam Centraal, Milieu, flora, fauna

Ik was een weekje weg uit Amsterdam. Uit Nederland zelfs. Ik ben dat uiteraard wel vaker en telkens valt mij op dat ze in het buitenland veel meer natuur hebben dan in Nederland.

Dit keer was ik in Duitsland. Als je daar een stad uit rijdt, ben je meteen in de natuur. Heuvels en bossen op z'n minst en die zijn ook nog eens rijkelijk voorzien van wilde dieren.

Vanuit het centrum van Amsterdam moet je toch al gauw vijftien kilometer fietsen om een béétje natuur tegen te komen. Althans, wanneer je het begrip natuur niet te strikt neemt. Zo mag het Amsterdamse Bos ook meetellen.

Een weekje weg uit Amsterdam Lees verder...

Bedenkelijke Olympische terminologie

Dinsdag 07 Augustus 2012 in categorie Sport

In het voorbijgaan neem ik kennis van de gebeurtenissen op de Olympische Spelen. En hoewel ik er dus niet eens zo heel veel tijd in steek, wordt mijn woordenschat sportkijkenderwijs uitgebreid met interessante uitdrukkingen.

Het eerst viel mij op dat met name de Nederlandse sporters 'goud pakken'. Niet winnen, maar pakken. Daar ligt iets in besloten van er recht op hebben: geen gezeur, hier met die plak!

Zilver en brons worden veel minder 'gepakt'. Dat is meer een kwestie van 'halen'.

Het meest geïntrigeerd werd ik door de soms regelrecht aanstootgevende terminologie bij het turnen.
Zo hoorde ik herhaaldelijk complimenten van de commentator voorbij komen over de 'uitstekende beenspreiding'.
Ongelooflijk dat zo'n man dat zonder dirtyminded gniffelen uit z'n bek kan krijgen. Het begrip lijkt rechtstreeks afkomstig uit de porno-industrie of de prostitutie.

Bedenkelijke Olympische terminologie Lees verder...

De terreur van Schiphol

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Donderdag 02 Augustus 2012 in categorie Amsterdam Centraal

Schiphol is van zeer groot belang voor de economie van Nederland en ook voor de werkgelegenheid in de regio. De meeste andere belangen worden daaraan ondergeschikt gemaakt, zoals leefbaarheid, gezondheid en milieu. 

Om de drie minuten laag over de stad.

[Klik voor hele afbeelding]

Wie bijvoorbeeld op zoek gaat naar een huis in Groot Amsterdam en maar enigszins verschoond wil blijven van vliegtuiglawaai, zal heel veel moeite moeten doen. Tot in de verre omtrek worden steden en dorpen geteisterd door de herrie die elk gesprek onmogelijk maakt. Dan zie je ook pas goed de omvang van het probleem, want je raadpleegt natuurlijk eerst de website BAS (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol).

Uiteindelijk vraag je je af welke gebieden tot in de verre omtrek van Amsterdam géén last hebben van Schiphol.

De terreur van Schiphol Lees verder...