Een weekje weg uit Amsterdam

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 21 Augustus 2012 in categorie Amsterdam Centraal, Milieu, flora, fauna

Ik was een weekje weg uit Amsterdam. Uit Nederland zelfs. Ik ben dat uiteraard wel vaker en telkens valt mij op dat ze in het buitenland veel meer natuur hebben dan in Nederland.

Dit keer was ik in Duitsland. Als je daar een stad uit rijdt, ben je meteen in de natuur. Heuvels en bossen op z'n minst en die zijn ook nog eens rijkelijk voorzien van wilde dieren.

Vanuit het centrum van Amsterdam moet je toch al gauw vijftien kilometer fietsen om een béétje natuur tegen te komen. Althans, wanneer je het begrip natuur niet te strikt neemt. Zo mag het Amsterdamse Bos ook meetellen.

Er ligt hooguit een lapje weiland tussen

Verder zit alles op elkaar gepakt. Je komt van de ene stedelijke omgeving in de andere, er ligt hooguit nog een lapje weiland tussen. Bijna altijd is er wel een snelweg binnen gehoorsafstand. Nooit is het hier stil in de Randstad.

We zouden daar toch eens wat strenger op moeten worden. Niet zomaar pikken dat we door planologen en politici zo dicht op elkaar worden gepakt. Want het is natuurlijk treurig dat je helemaal naar het buitenland moet om te zien hoe abnormaal dat eigenlijk is.

Tags: