Archief: artikelen van November 2002.

| Home |

 

i-Book verloting

Zaterdag 30 November 2002 in categorie Incrowd: over webloggen

Om alle fraude en oneerlijke concurrentie eens flink in de wielen te rijden bij de farce die de BNN blogtop40 verkiezing is geworden heb ik het volgende aardigheidje bedacht:

Wanneer u Verbal Jam naar de uiteindelijke 1e plaats stemt zal ik de gewonnen I-book verloten onder al diegenen die vanaf heden op Verbal Jam stemmen!

Daarvoor moet u het volgende doen:

 1. Stem bij BNN zelf op Verbal Jam en moedig iedereen aan die u maar kent hetzelfde te doen!
 2. Druk daarna op deze site op Verbal Vote (zie knop in linkerkolom) en stem nogmaals. Daarmee wordt uw ip-nummer vastgelegd. Dit is nodig voor de latere verloting.
 3. Stem en passant de sites die bij BNN naar uw mening frauderen of oneerlijk concurreren flink naar beneden. Dit is optioneel, maar het vergroot uiteindelijk weer uw kansen op een i-book.
 4. Maak op uw eigen site en desnoods in stad en land flink reclame voor deze actie.

U ziet: daar kan geen bloteborsten exhibitionisme tegenop en ook geen email-spam naar je meelopertjes! Hier profiteert u zélf en uw kans op een i-book wordt veel groter!
Deze actie geldt vanaf heden, dus helaas zullen degenen die al op Verbal Jam hebben gestemd dit nog een keer opnieuw vanaf een andere computer moeten doen. Geneer u niet: iederéén doet dat. Wanneer Verbal Jam niet op de eerste plaats komt, neem ik aan dat u de i-book bij nader inzien eigenlijk helemaal niet de moeite waard vindt. Net als ik dus eigenlijk.

Voorwaarden: Dit is een eerlijk en serieus aanbod, maar ik kan het alleen doen onder voorbehoud dat er geen technische storingen optreden waardoor het ip-logbestand onverhoopt verloren gaat. Verbal Jam heeft namelijk geen centjes om uit eigen zak een i-book te betalen. Kortom: de i-book is de uwe wanneer BNN een werkende i-book aan Verbal Jam verstrekt en u uw ip-nummer bij Verbal Jam beschikbaar is. Daarna willen wij er niets meer mee van doen hebben! Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Bij pogingen tot saboteren of imiteren van deze actie zet ik de actie onmiddellijk stop!

Zo, dat zal ze leren, met al die flauwe onzin...
i-Book verloting

vluchtelingenverschrikker

Vrijdag 29 November 2002 in categorie Opinie

Jan Mulder veegde gisteren in Barend en Van Dorp VVD- en VROM-minister Henk Kamp flink de mantel uit over zijn opvattingen met betrekking tot het asielbeleid. Nu gaat Henk Kamp daar tegenwoordig niet meer over, maar hij heeft jarenlang als woordvoorder een rigide standpunt uitgedragen. Gisteravond bleek hij nog steeds niet humaner geworden.

Wanneer Fred Teeven de uitstraling van een koelkast heeft, dan heeft Henk Kamp die van een strijkplank. Zelden zie je van die uitgestreken, steile types zonder een vleug humor in het landsbestuur. Zelfs de meest kerkbankenhouten SGP-er heeft meer 'schwung'.
Henk Kamp moeten ze aan de grens met de armen gespreid in het vrije veld zetten als vluchtelingenverschrikker. Dat zal ze zéker buiten de deur houden!

O ja: spaar maar vast voor de volgende huurverhoging!
vluchtelingenverschrikker

Het beste weblog

Vrijdag 29 November 2002 in categorie Incrowd: over webloggen

Naar aanleiding van de bnn-verkiezingen ben ik zelf maar eens aan het berekenen geslagen, want de formule die bnn hanteert is niet te volgen.
Daartoe heb ik een oude Casio kantoorrekenmachine met kassarol op het Waterlooplein gekocht. Tevens heb ik gebruik gemaakt van een proefles bij Sportschool Anabelle en ben ik even langs de volkstuin van mijn zuster gereden. U trekt reeds de wenkbrauwen op, maar alles zal duidelijk worden.

Zes kassarollen later rolt de uitslag eruit. Rekenen is niet mijn sterkste punt, maar met wat machtsverheffen op de sportschool en worteltrekken op de volkstuin ben ik toch gekomen waar ik zijn wilde. De uitkomst is zoals ik had verwacht:

Verbal Jam is het beste weblog van Nederland dat ik ooit heb geschreven!

Daar valt volgens mij niets tegenin te brengen, al doet BNN nog zo zijn best.

Goed, en vanaf nu weer over tot de orde van de dag!
Het beste weblog

Stemming BNN fout?

Donderdag 28 November 2002 in categorie Incrowd: over webloggen

Volgens mij klopt er dus he-le-maal niets van die BNN stemming! Hoopvol kijk ik in de top 40, maar Verbal Jam komt er niet meer in voor. Dus kijk ik bij 'Alle Blogs' onder de letter V. Gelukkig, daar sta ik nog! Hé, ik heb nummer 21, dan hoor ik toch in de top 40 te staan???

Is deze stemming soms met een geheel andere, verborgen agenda opgezet? Zo nee: dan heeft BNN mij toch wat uit te leggen, want ik snap 't niet meer... Zo ja: idem.

Eigenlijk ben ik hier ook al veel te groot voor...
Stemming BNN fout?

Luchtsteun

Donderdag 28 November 2002 in categorie Politiek & Maatschappij, Verhelderende Gesprekken, Waargebeurde verzinsels

Joris Voorhoeve vindt het gewichtig om telkens 'naar mijn gevoelen' te zeggen in plaats van 'naar mijn idee' of desnoods gewoon 'naar mijn gevoel'.
Naar mijn gevoelen wordt er in de echtelijk bedstee van die Voorhoeve-vent vást net zo gewauweld.

"O Joris, gevoel jij wat ik gevoel?"
"Nou en of! Naar mijn gevoelen staat uw enclave op het punt door mij ingenomen te worden!"
"O ja, Joris, néém me! Kom op met dat Voorhoevevoorvocht van je!"
"Rustig lieveling, we mogen in deze kwestie geen overhaaste acties nemen. Eerst wat Voorhoevevoorspel. Want naar mijn gevoelen is mijn wapen nog wat slapjes..."
"Maar Joris, dan kun je toch luchtsteun inzetten?"
"Heb jij de fietspomp onder je kussen dan?"

Enzovoorhoeve...
Luchtsteun

stemsufferd

Woensdag 27 November 2002 in categorie Incrowd: over webloggen

Op sommige momenten kan ik mezelf wel voor mijn ballen trappen, weet u dat? Ik heb mazzel dat dit fysiek onmogelijk is zover ik weet. Krijg ik eens de kans om op mezelf te stemmen, mezelf eens een flinke schouderklop te geven, verpest ik het weer!

BNN organiseert een weblogstemming. Alleen had ik het stemsysteem niet direct door. Ik ben kennelijk niet zo slim in die dingen. Of BNN niet. Anyway, voordat ik het wist had ik mezelf slechts een 5 gegeven! Een vijf! Daar zit ik me nou al een jaar lang voor uit de naad te schrijven met de meest spitsvondige stukken!

Een herkansing krijg ik niet eens. Ik had heus wel de tweede keer óók vijf gestemd, zodat het samen tien was. Eerlijk waar! Ik ben nu geheel overgeleverd aan de goedgunstigheid van de lezers hier. Dus denk erom: éérst dat rondje naast dat cijfer aanklikken, dán pas stemmen!

Maar goed, wat maak ik me eigenlijk druk. Dit is tóch een klotelog volgens mezelf. Dus doe mij maar een tien voor de moeite...

Stem Verbal Jam hier de hemel in!

Idols in weblogland...
stemsufferd

d-reizen

Woensdag 27 November 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Via de dikwijls interessante BBC Worldservice raakte ik op de hoogte van het feit dat India wordt overspoeld door een slankheidshype. Onder de middle en upper class dan wel te verstaan. Want het merendeel van de Indiase bevolking heeft dit luxeprobleem uiteraard niet, integendeel. Niettemin schieten de fitness centra als paddestoelen uit de grond en gaan de vervette rijken wanhopig op dieet.

Een andere ontwikkeling is, zoals u wellicht via de breedkijkbuis heeft gezien, dat ICT-ondernemers in India ernaar streven de 'back-office' van het rijke Westen te worden. Grote bedrijven in de VS doeken hun lokale callcenters op en leggen een lijntje naar India. Een Amerikaanse klant belt lokaal naar het bedrijf in de VS en wordt rechtstreeks doorgeschakeld naar een callcenter in het verre India, alwaar klachten en achterstallige betalingen door goedkopere Indiase telefonisten worden afgehandeld.

Wanneer ik deze twee zaken met elkaar associeer kunnen we misschien nog heel wat bezopen constructies verwachten in de toekomst.
U vind uzelf te dik? Boek een dieetreis naar India en na enkele weken keert u lichamelijk en financieel geheel afgeslankt weer huiswaarts. Of wacht: de aanduiding 'dieetreizen' bekt natuurlijk niet lekker, dus dat heet al snel d-reizen. U begrijpt, hier ligt een gat in de markt voor een bekende reisorganisatie.

Hopelijk blijft het bij mijn idiote associatie. Liever zou ik zien dat men naar India gaat om zich vol te vreten met cultuur en spiritualiteit. Want in dat opzicht raakt het neokolonialistische Westen zo langzamerhand verontrustend ondervoed.

Trouwens dik kans dat de dieet-reis een diarree-reis wordt.
d-reizen

politie en fouilleren

Dinsdag 26 November 2002 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

In Rotterdam en Amsterdam zijn er zoals u weet tegenwoordig gebieden waar de politie zonder directe aanleiding mag fouilleren op wapenbezit. U kent de beelden wel: gezicht naar de muur, handjes en voetjes uit elkaar en dan vinden er een paar, meestal ongewenste, intimiteiten plaats.
Ik ben geen deskundige op dit gebied, maar volgens mij kan dit allemaal publieksvriendelijker.

Ik loop namelijk ook wel eens rond in Israël. Daar wordt iederéén bij élke ingang van een voor publiek toegankelijke gebouw gecontroleerd op wapens en explosieven. De bewaker raakt je met geen vinger aan, maar haalt alleen een apparaat met de vorm van een soort cricketbat op enige afstand langs je lichaam. Hij loert ook nog even in je tas. Klaar. Werkt snel en efficiënt. Niemand die aan je armen, benen, ballen of borsten hoeft te voelen.

Volgens mij kan de politie alhier dus óók gewoon de handen thuishouden.

Als het niet klopt hoor ik het wel...
politie en fouilleren

Uitagenda

Dinsdag 26 November 2002 in categorie Baldadig

[even gek doen]

Opmerkelijkste evenementen uit de UITagenda voor komend weekend:

 • Aerdenhout: Popgroep Normaal 'unplugged'.
 • Gulpen: Zesde jaarlijkse Masturbatiemarathon.
 • St. Nicolaasga: Zwartepietenspel en Zaklopen voor stoute hangjongeren.
 • Zwolle: Ganstrekken en Gans-gangbangen.

Misschien dat er iets voor u bij zit...
Uitagenda

Lassie en boudewijn

Maandag 25 November 2002 in categorie Media

Ik lees dat Lassie stopt met de commercials waarin Boudewijn Büch optreedt. Dit was te verwachten. Uiteraard gebeurt dit uit respect, maar had u ook niet héél even die kleine cynische bijgedachte dat Lassie rijst kennelijk ongezond is? En voor dit soort gedachten van ons is Lassie natuurlijk als de dood...

Want zo hard is het marketingleven...
Lassie en boudewijn

Boudewijn Büch

Zondag 24 November 2002 in categorie Kunst en Cultuur, Lezen

Enkele weken voor zijn verjaardag (14 december) is Boudewijn Büch gisteren heel plotseling op 53-jarige leeftijd overleden. Hij was een rare snuiter, maar dan toch een zeer erudiete. Bij tijd en wijle bijzonder vermakelijk en bijna altijd leerzaam. En rare snuiters van dit niveau kunnen we toch slecht missen in dit land, want zij zijn het zout in de pap. Dit is toch véél te jong...

Boudewijn Büch

emile ratelband

Zaterdag 23 November 2002 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Zeg meneer Ratelband, u denkt toch zeker niet dat ik me hier óók nog eens met u bezig ga houden hè? Verbal Jam is een respectabel medium, meneer Ratelband, dat niet direct als de rest van pers achter elk Neurotisch Lachwekkend Persoon met een ratelend verstand aanhobbelt. Nee meneer Emile, hier doe ik niet aan mee! Ik houd sowieso niet van luidruchtig betweterige gehaktballenbakkers met een chronisch ziekelijke aandachtsbehoefte die mij wel eens zullen vertellen wat er allemaal aan mij mankeert. Dus, heer Ratelband: met u heb ik het wel weer gehad na één alinea.

Waar ik nog wèl een hartig woordje mee te wisselen heb zijn uiteraard de media. Kan men op de redactieburelen eens tot bezinning komen? Of beter nog: een ontwenningskuur volgen om van die Pavlov-reactie af te komen? Die Pavlov-reactie waarmee jullie telkens als hitsige reuen bij een loopse teef kwijlgeilend achter elke emilebecile reutelklant aanrennen? Hebben jullie nu nóg niet in de gaten dat de leiders van partijen als de LPF en Leefbaar Nederland het niveau hebben van het gemiddeld volkstuinverenigingsbestuur? Dat de nieuwswaarde van elke actualiteit binnen zo'n bestuur navenant is en dat de berichtgeving hieromtrent overgelaten dient te worden aan de dorpsomroeper?

Ineens vraag ik me nog af: wat is dat eigenlijk, een ratelband? Klinkt mij toch in de oren als een klapperende versleten aandrijfriem die elk moment het ganse raderwerk in de soep kan laten draaien...

Met oprechte excuses aan alle normale Emielen en volkstuinbesturen
emile ratelband

Slaapdronken

Vrijdag 22 November 2002 in categorie Verbale cartoons

Slaapdronken scharrelt hij door het stikdonkere huis.
Hij struikelt over de hond en klapt met zijn gebit op het klavier van de piano. Hoe mikt hij het zo uit?
Zowel de hond als de piano krijsen vals. Zover hij kan zien zijn de witte pianotoetsen nog heel. Van de zwarte is hij in het donker minder zeker, net als van de hond.
Wordt hij eigenlijk wel geacht een hond te hebben? Volgens hem niet!
Bezorgd galmt de piano: "En jouw tanden, hoe staat het dáár mee?"
"Hou jij nou maar je klep dicht", grauwt hij onstemd terug.

En dan staat daar ook nog die hond in het duister te janken. Hij krijgt er behoorlijk genoeg van.
Hij besluit hem uit te laten. Ok, het beest krijgt zijn riem nog mee, maar verder bekijkt hij het maar.
Hij draait zich om en strompelt terug naar zijn bed, waar de bewaarde warmte onder het dekbed op hem wacht.
Dan herinnert hij zich ineens: eigenlijk was ik op weg naar de wc.

Te zwaar getafeld waarschijnlijk...
Slaapdronken

VJ's verborgen omroep

Woensdag 20 November 2002 in categorie Incrowd: over webloggen

Tijd voor iets luchtigs tussendoor. Xiffy reikte mij een leuk tooltje aan en dat ga ik hier lekker promoten. Het gaat om KlipFolio. Het maakt u direct attent op de nieuwste onderwerpen die uw favoriete sites publiceren. Xiffy heeft het mij eerst heel geduldig uitgelegd en toen het na een dik uur tot mijn weerbarstige alfahersentjes was doorgedrongen heb ik het geïnstalleerd.

Het zou mooi zijn als u het óók installeert. Ik zal het op Nijntje-niveau uitleggen, niet omdat ik u voor dom houd, maar anders raak ik zelf de draad weer kwijt.
De meeste weblogtools, zoals Nucleus, MT en B2, hebben een 'zendertje' aan boord waarmee ze hun nieuwe onderwerpen en een stukje van de inhoud een beetje tersluiks aan het internet verkondigen. Veel weblogs zijn daardoor feitelijk een omroepje zonder dat ze het in de gaten hebben.
Het enige dat u hoeft te doen is een ontvangertje op uw desktop zetten. Dan ziet u actueel de laatste onderwerpen van de door u gekozen weblogs. Zit er dan iets aardigs bij, en dat is bij Verbal Jam al snel het geval natuurlijk, dan hoeft u alleen maar op het onderwerp te klikken en u surft er rechtstreeks heen.

Op de website van KlipFolio vindt u behalve weblogs ook allerlei andere 'kanalen', zoals nieuws en weer. Heel handig. Dus ik zou zeggen: probeer het eens, dan omroept Verbal Jam voortaan nóg een beetje minder in de internetwoestijn.

 • Ga naar de site van KlipFolio en download het KlipFolio ontvangertje (knop: Get KlipFolio).
 • Installeer KlipFolio op uw computer.
 • Klik op het sterretje linksboven voor de preferences. Druk op 'Get more clips at Serence Klipfarm' en u ziet een overzicht van alle thans beschikbare omroepjes. Allereerst voegt u natuurlijk Verbal Jam toe en daarna belangrijke sites als Xiffy, Druppels en Polskaya. De standaard ingestelde kanalen in KlipFolio kunt u desgewenst uitvinken.
 • De snelheid waarmee nieuwe onderwerpen in KlipFolio worden getoond hangt af van de tijdspanne die de logbeheerder zelf heeft ingesteld. Bij Verbal Jam is dit om de twee uur. Dus niet op KlipFolio mopperen als u het eerder op de site ziet dan in KlipFolio.
 • Speel vervolgens lekker voort, dan ontdekt u steeds meer mogelijkheden, zoals verschillende skins.

Hoe meer weblogs gaan meedoen, des te interessanter wordt het natuurlijk. Wanneer u zelf uw log wilt registreren kan dit ook. Hoe dat moet kunt u beter aan Xiffy vragen, want dat truukje moet Verbal Nijntje nog een beetje oefenen.

Update: Nog meer van dit soort tooltjes bij Xiffy, ook voor de Mac.

Mede dankzij Xiffy wordt Verbal Jam steeds leuker
VJ's verborgen omroep

De vooruitgang

Dinsdag 19 November 2002 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Politiek & Maatschappij

Laten we het eens niet over politiek hebben. Al dat gezeur over bezuinigingen, dat het economisch slecht gaat... Sinds het Balk-bewind zitten we er weer volop in. Om misselijk van te worden. Want volgens de grrrristelijke beginselen màg het gewoon niet goed gaan: lijden zullen we! Opnieuw komt het gereformeerd gewauwel over normen en waarden over ons heen. Het sociale gezicht van het CDA is een eng carnavalsmasker. Regelmatig hang ik dus Balkenbrakend over het Balkon. Nee hoor, niet over politiek, we houden het gezellig!

Ik ga lekker eens een positief stukkie schrijven over de vooruitgang. Want de mensheid heeft de afgelopen decennia toch maar heel wat prachtige uitvindingen gedaan. We zijn op de maan geweest, we hebben breedbeeld-tv en home-cinema, de cd, de dvd, computers, internet, mobiele telefoons, uitzicht op een prachtige Joint Strike Fighter en Bacardi Breezers. We zijn geweldig! Wat hebben we toch veel bereikt!

Maar pas echt trots kunnen we zijn op de sociale vooruitgang! Eigenlijk teveel huzarenstukjes om op te noemen. Geen uitpuilende vuilnisbakken meer, want die worden leeggevreten door de zwervers. Mooi dat ze die vroeger niet hadden! En dan dat Grote Wachten. Wát een uitvinding! Wachten op een woning, wachten op genezing, wachten op kinderopvang, wachten op werk, wachten voor de kassa, wachten voor de giromaat, wachten op de alfa-hulp, wachten op de plek in het verpleeghuis. Een waarlijk ethisch reveil onder het Wachttoren-motto: geduld is een schone zaak.

En buiten is het óók zo leuk geworden! Niet meer al dat rommelige milieu, maar veel glad asfalt en lekker strakke leegstand van kantoorcomplexen. Pittoreske psychiatrische patiënten verlevendigen het straatbeeld. Nederland is één vrolijke kermis geworden, met attracties als de Man met de Zwakke Schouders die de Zwaarste Lasten draagt,`het Tjoek-Tjoek treintje waarbij het altijd weer lachen is om te wedden hoeveel mensen je erin kunt proppen voor zoveel mogelijk geld, botsautootjes in polonaise, schiettent 'De Afrekening', De Drie Geruimde Biggetjes, die enge wao-achtbaan waarin je je leven niet zeker bent en clowns als De Glijdende Rechter. Elke stoere vader mag zijn spierballen tonen door met een grote hamer op de Kop van Junk te meppen.

Ziet u wel? Dit is allemaal géén politiek! Want échte politiek heeft het beste met het land voor. Echte politiek bezuinigt niet tientallen jaren lang op telkens dezelfde sectoren, pakt niet altijd maar weer dezelfde zwakkere groepen in de samenleving. Echte politiek werkt aan sociale vooruitgang. En dáár ging het hier helemáál niet over natuurlijk! Hier ging het over die Balkenballentent die Nederland heet.

Nee, we zijn lekker bezig!
De vooruitgang

hilbrand aan de hemelpoort

Vrijdag 15 November 2002 in categorie Satire

"Kijk eens aan, daar hebben we heer Nawijn! Laat-ie fijn zijn!"
"Geen reden tot guitigheid, portier Petrus, ik moet nog even wennen aan mijn nieuwe status van overledene."
"Vertel! Begraven, gecremeerd, bijgezet of uitgezet?"
"Lolbroek. Laat me nou maar binnen, ja? Hup, open die poort!"
"Hoho, effe dimmen. Hier is iemand anders de hoogste baas. Dood is pas echt demissionair, remember? Een Nawijn aan het eind van zijn Latijn is voortaan Nazijn. Capice?"
"Om eerlijk te zijn: niet echt..."
"Woordspelinkje. Anyway, hier aan de hemelpoort hebben we een strikt toelatingsbeleid. Papieren bij je?"
"Uiteraard niet."
"Ouwe truuk. Paspoort onderweg door de plee getrokken natuurlijk. Beetje dom. Zonder bewijs van identiteit kom je hier niet binnen."
"Dat kunt u in deze situatie niet van mij verwachten."
"Ik heb die regels niet gemaakt!"
"Dus ik word nu zonder pardon teruggestuurd?"
"Helaas, het land van herkomst wil je niet terughebben. Dus je gaat de procedure in."
"En die is..?"
"Naar het aanmeldcentrum. Je wordt ondervraagd door een stel engelen van de Immigratie & Naturalisatie Dienst."
"Lekker gastvrij hier, ik dacht dat dit de hemel was!"
"Bijna. Maar nog niet helemaal."
"Lijkt me eerder de hel. Welke idioot heeft dat verzonnen, dat met die aanmeldprocedure?"
"Gek hè, dat vraag ik me nu ook de hele tijd af!"
"Willen jullie me terugpakken, ofzo?"
"Niks hoor. Gewoon beleid. Het moet hier niet te vol worden tenslotte."
"En wat gebeurt er na die IND? Kan ik dan de hemel in?"
"Nee, dan ga je naar een opvangcentrum. Daar wacht je dan op de beslissing."
"Welke beslissing?"
"Over je verblijfsstatus natuurlijk."
"Tjesus, dat kan nog wel een eeuwigheid duren!"
"Sterker nog: dat dúúrt een eeuwigheid!"

Uiteindelijk raakt iederéén een keer uitgeprocedeerd...
hilbrand aan de hemelpoort

Bespaarbesluit

Woensdag 13 November 2002 in categorie Geldkwesties

Alles is duurder geworden door de euro. Volgens het Nibud ligt dat aan ons, maar volgens ons ligt dat toch écht aan de euro. Had ik nu maar alle kassabonnen van vorig jaar bewaard, dan kon ik het bewijzen. En eigenlijk hoef ik ook niks te bewijzen. Ga maar na: vrienden van mij waren laatst in Indonesië. Daar hebben ze géén euro en daar is alles véél goedkoper! Zo, daar heeft dat Nibud niet van terug!

Bespaarbesluit Lees verder...

de lol van het dictator zijn

Woensdag 13 November 2002 in categorie Satire

Wat is nu eigenlijk de lol van het dictator zijn? Heb ik nooit begrepen. Je moet in je jeugd wel érg veel aandacht tekort zijn gekomen om zo'n rotbaan te ambiëren. Het beroep heeft niks dan nadelen. Iedereen heeft het op je leven gemunt. Je kunt nooit in hetzelfde paleis blijven slapen. Er is niemand die niet de pest aan je heeft. Men praat je naar de mond, dus niemand zegt je ooit de waarheid.
<%image(saddam01.jpg|101|76|)%>

Eens effe lekker janken is er niet bij. Met de vrouw gezellig uit winkelen gaan tijdens de koopavond zit er niet in.
Je kunt niet uit het raam kijken of je staat oog in oog met het zoveelste amateuristische schilderij van je eigen rotkop. Je handen zijn altijd kleverig van het bloed.
Je hebt zoveel dubbelgangers dat je in een permanente identiteitscrisis verkeert.

Je verveelt je te pletter. Je besluit eens iets geks te doen en je scheert je snor af. De volgende ochtend reeds zijn alle portretten in den lande bijgewerkt. Zelfs als je de snor dan maar weer laat staan wordt het groeiproces op de billboards zorgvuldig bijgehouden.

<%image(saddam02.jpg|75|109|)%>

Je hebt het helemaal gehad. Je bent het zat. Je komt in opstand. O nee, dat kan ook al niet, dat wordt in dit land bestraft met marteling tot de dood erop volgt. En je bent natuurlijk geen masochist. Integendeel, eens een sadist, altijd een sadist!

Heel zielige mensen, dictators.
de lol van het dictator zijn

De lol van het dictator zijn

Woensdag 13 November 2002 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten

Wat is nu eigenlijk de lol van het dictator zijn? Heb ik nooit begrepen. Je moet in je jeugd wel érg veel aandacht tekort zijn gekomen om zo'n rotbaan te ambiëren. Het beroep heeft niks dan nadelen. Iedereen heeft het op je leven gemunt. Je kunt nooit in hetzelfde paleis blijven slapen. Er is niemand die niet de pest aan je heeft. Men praat je naar de mond, dus niemand zegt je ooit de waarheid.

Eens effe lekker janken is er niet bij. Met de vrouw gezellig uit winkelen gaan tijdens de koopavond zit er niet in.
Je kunt niet uit het raam kijken of je staat oog in oog met het zoveelste amateuristische schilderij van je eigen rotkop. Je handen zijn altijd kleverig van het bloed.
Je hebt zoveel dubbelgangers dat je in een permanente identiteitscrisis verkeert.

Je verveelt je te pletter. Je besluit eens iets geks te doen en je scheert je snor af. De volgende ochtend reeds zijn alle portretten in den lande bijgewerkt. Zelfs als je de snor dan maar weer laat staan wordt het groeiproces op de billboards zorgvuldig bijgehouden.

Je hebt het helemaal gehad. Je bent het zat. Je komt in opstand. O nee, dat kan ook al niet, dat wordt in dit land bestraft met marteling tot de dood erop volgt. En je bent natuurlijk geen masochist. Integendeel, eens een sadist, altijd een sadist!

Heel zielige mensen, dictators.
De lol van het dictator zijn

bassie en adriaan

Dinsdag 12 November 2002 in categorie Gozertje

Martijn uit onze klas zegt dat er bij hem een jongen in de straat woont en die zijn opa is Bassie van Bassie en Adriaan. Dat zijn ouwe lullen van clowns. Hij zei dat die jongen een keer in het ziekenhuis lag. Dat was zielig, want hij was erg ziek. En op een dag begon hij ineens keihard te krijsen. Echt héél keihard!
De zusters dachten dat er ikweetnietwat aan de hand was en kwamen allemaal aanhollen. Stonden er een paar van die cliniclowns bij z'n bed een beetje lollig te doen! Dat was dubbel zielig natuurlijk. Je zal maar zo'n idioot van een opa hebben en dan als je ziek bent óók nog eens een paar van dat soort mafkezen langskrijgen!

Ik weet niet of het allemaal waar is natuurlijk. Maar in elk geval is het dan nog een goeie mop. bassie en adriaan

balkenende belazert ons

Dinsdag 12 November 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Het schijnt bij de overheid 'bon ton' te worden om de burger een oor aan te naaien. En dan laat ik het gedoe rond de euro nog buiten beschouwing, want daar heeft Luna zich reeds over opgewonden. Het is niet meer vol te houden dat ik het mij verbeeld, dat ik zogezegd ietwat Socialistisch Paranoia aan het worden ben. Want de realiteit dringt zich op: wij worden getild waar we bijstaan! balkenende belazert ons Lees verder...

Noodweer (3)

Dilemmadiscussie

Maandag 11 November 2002 in categorie Criminaliteit en recht

vervolg op noodweer (2)

De vorige aflevering van 'noodweer' maakte veel discussie los. Hopelijk doet u ook deze keer weer enthousiast mee. Sommigen vonden de zaak eenvoudig, redeneerden volgens de bestaande rechtsregels. Anderen kwamen met persoonlijke ervaringen of waarnemingen en vonden het daardoor moeilijker om begrip te hebben voor diezelfde regels. Temeer omdat ook het handhavingsprobleem een duidelijke rol speelt. Het verschil tussen theorie en praktijk, tussen abstract en concreet, om het kort door de bocht samen te vatten.

Daarom lijkt het me goed om in het volgende voorbeeld iets meer het persoonlijke aspect in te bouwen.

Casus 2
Uw dochter van dertien is naar pianoles. U weet dat ze op de terugweg langs een stil en donker bospad naar huis moet fietsen. Daarom fietst u haar tegemoet. Op een gegeven moment ziet u haar inderdaad in de verte naderen, maar tot uw schrik ziet u dat een zwaargebouwde kerel haar van haar fiets sleurt en haar het bos in trekt. De angst slaat u om het hart, want u weet van tevoren dat u deze beer van een vent nooit aankunt, tenzij met zeer bruut geweld.
U besluit het juiste te doen, namelijk hetgeen het televisiespotje u heeft geadviseerd:

 • U onderneemt zelf géén actie.
 • U belt onmiddellijk 112.
 • U onthoudt de kenmerken van de dader.
 • U laat het slachtoffer niet alleen, d.w.z.: wacht op enige afstand op de politie.

Tóch heeft u het gevoel dat dit spotje he-le-maal niet klopt. U kijkt om u heen, maar in geen velden of wegen verder iemand te bekennen. U ziet wél ineens die zware, zeer geschikte knoestige boomtak liggen...

Ik ben benieuwd wie er niet voor de zware boomtak gaat, en ook: waarom dan niet?

Noodweer (3)

vanzo is dood

Zaterdag 09 November 2002 in categorie Incrowd: over webloggen

Vandaag hoorde ik van Suffie dat Vanzo begin deze week plotseling is overleden. Alleen, in de stilte van de nacht, aan een maagbloeding. Ik las er vervolgens over bij Aliëtte en Actiereactie. Op zo'n moment gaat er een schok door je heen. De arme jongen was pas 29.
Vanzo kende ik niet persoonlijk, alleen van email. En van Zinderend natuurlijk, want ik had hem indertijd gevraagd daar wat stukken voor te leveren.

Ik wilde hier gedenkende woorden gaan schrijven. Maar hij is me vóór geweest, de rakker, zo blijkt nu. Lees maar op Zinderend zijn verhaal '(mijn vriend) de dood'. En ook zijn verhaal 'de aanschouwing van een pyrrusoverwinning' geeft veel te denken... Was het voor hemzelf misschien toch niet zó onverwacht?
Ach, beste Johnny Vanzo, er is niets meer aan te doen. Vandaag word je begraven lees ik. Het enige dat ik nog voor je kan proberen is je zo lang mogelijk levend te houden in cyberspace.

Wat gebeurt er na de dood met een webdomein, vraag men zich angstig af...
vanzo is dood

Geen geboortegolfje

Vrijdag 08 November 2002 in categorie Technologie

Ben ik nog helemaal vergeten in de annalen te vermelden dat er eergisteravond een grote stroomstoring was in Amsterdam! Zoals u misschien weet houd ik wel van een beetje chaos. Niet te lang natuurlijk, maar ik vind het altijd erg opwindend wanneer onze maatschappij op een tamelijk onschuldige manier even flink ontregeld raakt. Het doet weer eens een knus beroep op je survival-instincten, terwijl je toch de veilige zekerheid hebt dat het allemaal weer goed komt. We hebben tenslotte niet voor niets noodscenario's en -aggregaten, rampenplannen, crisisteams en -bunkers. Het is echt, maar nog niet erg echt, dus eigenlijk nét echt. Lang voordat we in paniek raken of ons zelfs maar een béétje zorgen kunnen maken gaat het licht alweer aan.

Ik had natuurlijk weer de pech dat ik in een gebied woon waar de stroom gewoon bleef stromen. Niks black-out. Alleen wat gesubsidieerde televisiezenders vielen uit. Zelfs internet deed het nog, zij het wat stroperig. Even overwoog ik dan zélf maar de stoppen eruit te draaien, maar toen hoorde ik onze burgervader al op RTL4 zeggen dat alles weer onder controle was. Toen was de lol er helemáál af.
Het duurde allemaal véél te kort. De Amsterdammers en Zaankanters kregen niet eens de tijd voor een vluggertje, dus een geboortegolf zoals lang geleden in New York zit er denk ik niet in. Zelfs geen golfje vrees ik.

Wacht eens! Hier schiet mij iets te binnen! Ik heb natuurstroom! Dát zal het zijn. Dáárom bleef bij mij het licht gewoon branden: ik heb garantie! Even opzoeken...

Inderdaad, kijk maar: "NV Nuon Groene Energie verklaart dat de hoeveelheid stroom die u gebruikt voortaan wordt opgewekt uit de schone en onuitputtelijke bronnen zon, wind en water..."

Shit, eigen schuld dus...
Geen geboortegolfje

geen geboortegolfje

Vrijdag 08 November 2002 in categorie Satire

Ben ik nog helemaal vergeten in de annalen te vermelden dat er eergisteravond een grote stroomstoring was in Amsterdam! Zoals u misschien weet houd ik wel van een beetje chaos. Niet te lang natuurlijk, maar ik vind het altijd erg opwindend wanneer onze maatschappij op een tamelijk onschuldige manier even flink ontregeld raakt. Het doet weer eens een knus beroep op je survival-instincten, terwijl je toch de veilige zekerheid hebt dat het allemaal weer goed komt. We hebben tenslotte niet voor niets noodscenario's en -aggregaten, rampenplannen, crisisteams en -bunkers. Het is echt, maar nog niet erg echt, dus eigenlijk nét echt. Lang voordat we in paniek raken of ons zelfs maar een béétje zorgen kunnen maken gaat het licht alweer aan.

Ik had natuurlijk weer de pech dat ik in een gebied woon waar de stroom gewoon bleef stromen. Niks black-out. Alleen wat gesubsidieerde televisiezenders vielen uit. Zelfs internet deed het nog, zij het wat stroperig. Even overwoog ik dan zélf maar de stoppen eruit te draaien, maar toen hoorde ik onze burgervader al op RTL4 zeggen dat alles weer onder controle was. Toen was de lol er helemáál af.
Het duurde allemaal véél te kort. De Amsterdammers en Zaankanters kregen niet eens de tijd voor een vluggertje, dus een geboortegolf zoals lang geleden in New York zit er denk ik niet in. Zelfs geen golfje vrees ik.

Wacht eens! Hier schiet mij iets te binnen! Ik heb natuurstroom! Dát zal het zijn. Dáárom bleef bij mij het licht gewoon branden: ik heb garantie! Even opzoeken...

Inderdaad, kijk maar: "NV Nuon Groene Energie verklaart dat de hoeveelheid stroom die u gebruikt voortaan wordt opgewekt uit de schone en onuitputtelijke bronnen zon, wind en water..."

Shit, eigen schuld dus...
geen geboortegolfje

Veer voor upc

Vrijdag 08 November 2002 in categorie Technologie

Herinnert u zich nog mijn vete met kabelexploitant UPC? Ik kan u melden dat deze geheel is bijgelegd! Met name dank zij Regio Oost van UPC, nog meer met name dankzij Hulpvaardige Henry.

Ik wil UPC dus graag uitgebreid complimenteren voor haar goede werken in deze. Vraag is alleen hoe ik dat enigszins parlementair kan inkleden. Botweg een veer in iemands achterste steken klinkt wat ordinair. Laat ik mijn toevlucht nemen tot het Frans, dat klinkt altijd meteen een stuk beschaafder: 'Un Plume dans le Cul' dus maar! Hoe toepasselijk, nietwaar?

Zoals gezegd: alles is geregeld, ik krijg mijn centjes terug dank zij medewerker Henry, die zich als een ware terriër in mijn 'case' heeft vastgebeten, bekwaam aangevuurd door teamcheerleader Marti. En ik wóón niet eens in regio Oost, kunt u nagaan! Waarmee maar weer is bewezen dat zelfs het grootste bedrijf staat of valt bij de inzet van de mensen op de werkvloer. Met zulk personeel kan het vanaf nu alleen maar opwaarts gaan met UPC, dit is waarlijk een kentering. Houd de aandelenkoersen dus goed in de gaten!

Ja, het was een blijde dag voor mij gisteren. UPC was zelfs zo genereus mij ook nog de gemaakte onkosten te vergoeden! Kijk, zó hoort het, dat is netjes, dat is leuk voor de mensen! Ik krijg daar altijd een warm gevoel van, wanneer je prettig wordt behandeld. Dus hulde aan Henry en milzoenen voor Marti!
Alleen zal UPC nu genoodzaakt zijn die Chello-reclame te veranderen, uw weet wel, die van "té leuk om te stoppen!" Want stiekem onder ons gezegd: uiteindelijk bleek het dus echt hártstikke leuk om te stoppen!

Niet alleen klagen, óók complimenteren!
Dat zouden méér mensen moeten doen.
Veer voor upc

Noodweer (2)

Dilemmadiscussie

Woensdag 06 November 2002 in categorie Criminaliteit en recht

vervolg op noodweer (1)

Misschien bent u de discussie over in hoeverre de Albert Heijn medewerkers bij de aanhouding van een overvaller teveel geweld hebben gebruikt allang zat. Toch kunt u er maar beter even doorlezen, want voor u het weet zit u misschien straks zélf verongelijkt en mokkend in het cachot. U kunt in zo'n geval natuurlijk Prins Bernhard bellen, maar dan zult u net zien dat deze zijn verontwaardiging alweer op een andere misstand heeft gericht.

Bij geweldsdelicten ervaren burgers een onbalans tussen het risico voor de dader en het risico voor het slachtoffer. Aan justitie en politie is het geweldsmonopolie gedelegeerd. De (potentiële) slachtoffers hebben echter het gevoel dat deze instanties onvoldoende in staat zijn namens hen op te treden en voelen zich onveilig. Daarom nemen zij het recht maar weer in eigen hand, soms letterlijk in de vorm van een honkbalknuppel naast de kassa. Psychologisch is dit begrijpelijk, want wanneer je je niet verweert blijf je doorgaans zitten met posttraumatisch stress-syndroom vanwege de angst en de vernedering. Juridisch wordt dit echter niet zo best begrepen. Dilemma dus.

Op dit moment staat in de media vooral de vraag centraal: hoe ver mag je gaan in het verdedigen van lijf en goed? Het is goed dat die discussie wordt gevoerd, maar hij is te eenzijdig. Immers, hierdoor ligt de verantwoordelijkheid weer bij het slachtoffer om de juiste afweging te maken in een zeer bedreigende situatie.
Laten we de zaak daarom ook eens omkeren en de vraag stellen: dient de criminele medemens de consequenties te aanvaarden van een risicovolle en gewelddadige omstandigheid waarin hij
zich welbewust en meestal met voorbedachten rade begeeft?

Bijvoorbeeld de situatie dat hij een overval pleegt of iemand op straat berooft?

Wij moesten daar maar eens een smalle maatschappelijke discussie over voeren aan de hand van een aantal verzonnen, maar niet ondenkbare situaties. Ik ben benieuwd wat uw standpunt is. Want we gaan proberen het de officier van justitie flink moeilijk te maken. Gaat het slachtoffer wèl of niet te ver in zijn zelfbescherming?

Casus 1.
Een winkelier heeft het inmiddels bekende bord in zijn zaak:
“In geval van diefstal bellen wij eerst de ambulance en pas daarna de politie.”
De wijkagent waarschuwt hem dat dit niet kan en dat hij ook die honkbalknuppel achter de toonbank maar beter niet kan gebruiken. Gehoorzaam verwijdert de winkelier bord en knuppel. De wijkagent vertrekt tevreden en op weg naar buiten aait hij nog even die altijd zo lieve hond van de winkelier.
De wijkagent weet echter niet dat de lieve hond een afgerichte pitbull is, die iedereen die een wapen op zijn baas richt onmiddellijk naar de strot vliegt. Voor de rest is het beestje de goedheid zelve en heel prettig met kinderen.
Kort en goed, de brave middenstander wordt op een kwade klaarlichte dag in zijn winkel overvallen en krijgt daarbij een vervaarlijk slagersmes op de keel gezet. U begrijpt: dat pikt de pitbull niet en de dader wordt dermate vreselijk toegetakeld dat zijn eigen moeder voor de rest van haar leven een fobie voor hem heeft.
Aan u de vraag: dienen wij dit als normaal bedrijfsrisico voor de overvaller te beschouwen of excessieve noodweer van de winkelier?

(wordt vervolgd, meer situaties in een volgende aflevering).

Laat maar eens horen, die mening...
Noodweer (2)

Nog eentje

Dinsdag 05 November 2002 in categorie Technologie, Incrowd: over webloggen

Zo'n tip als in het vorige item schijnt in de smaak te vallen. Daarom tussen de belangrijker bedrijven door nóg maar eentje. Deze is voor mensen die zelf een weblog bijhouden. Misschien kent u hem al via Xiffy, maar voor het geval u daar nooit komt (moet u toch eens doen) herhaal ik hem hier.
Er bestaat namelijk een handige tekst-editor die rechtstreeks naar uw weblog kan publiceren: Bloggar. Gratis te downloaden van WBloggar.com. Even goed lezen op de site hoe u de instellingen voor uw eigen blogsoftware (MT, Nucleus, whatever...) moet maken, maar daarna is het een stuk prettiger schrijven dan in de soms wat simpele invoerschermpjes van de blogsoftware zelf.

Wees gerust: wij maken hier geen gewoonte van.
Nog eentje

Beetje laat

Maandag 04 November 2002 in categorie Kort en Tussendoor, Technologie

Na twintig jaar computergebruik ontdek ik zojuist dat je met de spatiebalk naar beneden kunt scrollen en met shift+spatie weer omhoog. Kun je nagaan wat voor belangwekkende zaken we in dit leven allemaal over het hoofd zien!

Wat heeft u nog niet ontdekt aan Verbal Jam?
Beetje laat

Noodweer (1)

Dilemmadiscussie

Zondag 03 November 2002 in categorie Criminaliteit en recht

Afgelopen week waren er twee soorten noodweer aan de orde in de media. De hevige storm die ons land teisterde en het geval van de twee AH-medewerkers die werden aangeklaagd wegens het toebrengen van neusletsel aan een overvaller. Deze had even tevoren een cassière beroofd onder bedreiging van een mes.
De vervolging van de AH-mannen leidde eveneens tot een storm, een storm van maatschappelijke en koninklijke (Prins Bernhard) verontwaardiging.
De eerste storm ging vanzelf liggen, de tweede woedt nog wel even voort.

Noodweer (1) Lees verder...

Een haring

Zaterdag 02 November 2002 in categorie Verhelderende Gesprekken, Observaties & Kritische beschouwingen

Tot dusver komt de discussie over normen en waarden veelal niet verder dan stormen van woorden. Het is vooral een media-hype, krijg ik de indruk.
De meeste Nederlanders gedragen zich ongetwijfeld heel behoorlijk en beseffen donders goed de waarde van bepaalde normen. Die zijn namelijk universeel: je houdt je handen thuis, blijft van een ander z'n spullen af en je probeert vriendelijk te zijn. Samengevat op het wandtegeltje: wat gij niet wilt dat u geschiedt... enzovoort.

Succes is gegarandeerd wanneer je een ander bewust complimenteert wanneer hij of zij je prettig behandelt. Eén compliment en die ander z'n dag kan al niet meer stuk.

Ik sta bij de haringkar. Een oude baas komt aanlopen en zegt tegen de Volendammer: "Je krijgt nog geld van me. Van dat harinkie."
Hij heeft natuurlijk een half uur geleden onder het nuttigen van de haring zó uitgebreid staan ouwehoeren, dat hij daarna per ongeluk zonder betalen is weggelopen. Omstandig verontschuldigt hij zich.
De haringbaas haalt z'n schouders op en lacht: "Geeft toch niks. Ik denk die komt wel terug!"

Wie netjes terugkomt om z'n haring te betalen heeft het begrepen, van die normen en waarden. Zo simpel is dat.

Niet lullen, maar doen dus...
Een haring

Luna is crashing

Vrijdag 01 November 2002 in categorie Incrowd: over webloggen

Je moet altijd uitkijken met de titels die je aan je stukjes geeft, zo blijkt maar weer. Luna schreef het stukje 'Luna's imago is tijdelijk gecrashed' en een dag later blijkt haar hele site meegecrashed. De oorzaak dient niet gezocht te worden bij Luna zelf. Ook is er geen enkele relatie met uitspattingen tijdens de eerder gehouden toernee van Luna & Verbal Jam. Het is iets banaals als een overleden server geloof ik. Dit weekend komt alles hopelijk weer in orde.

Ook Druppels heeft zich absent moeten melden. Een switch achter de server heeft de pijp aan Maarten gegeven, zijn lier in de wilgen gehangen, de laatste adem uitgeblazen. In elk geval: hij doet het niet meer. Dat is ook geen wonder met eigenaardige componenten als pijpen en lieren. Hoe het ook zij: ook in dit geval is er geen relatie met door druppels gepleegde uitspattingen.

Hoewel ik het wel érg toevallig begin te vinden ondertussen...

Ik ga maar eens snel mijn site backuppen
Luna is crashing