Strijkijzersnoer

Zondag 20 Januari 2013 in categorie Trivialiteiten, Persoonlijke notities

Weet u wat tegenwoordig weer helemaal hip is? Strijkijzersnoer. Strijkboutsnoer, zo u wilt. Kenden we het vroeger alleen in tamelijk saai zwart en wit, nu kun je het in allerlei kekke kleurtjes kopen.
Strijkijzersnoer zat in het verleden alleen aan apparaten die heet konden worden, zoals -inderdaad- strijkijzers, elektrische kacheltjes en broodroosters. Wanneer het snoer onverhoopt in aanraking kwam met hete delen, voorkwam de eromheen geweven stof dat de isolatie van het snoer doorsmolt.

Nu zult u wellicht denken: heeft meneer heden ten dag niets beters te doen dan zich bezig te houden met de trends op snoerengebied? Het antwoord luidt: nauwelijks.

Ik verkeer momenteel in een parallelle wereld...

Sinds ik leiding geef aan de verbouwing van ons nieuwe huis, moet ik de modieuze grillen van de woontijdschriften nauwgezet volgen. Ik wil niet dat mijn bezoekers straks eenstemmig roepen: "Leuk, maar dat hadden wij al in 1997!"

Net op tijd zag ik in dat de aan staalkabeltjes gespannen spotjes boven het aanrecht alweer 'uit' zijn. Dus heb ik nu klassieke schoollokaallampen. En die moeten natuurlijk worden aangesloten met van dat heerlijk ouderwetse strijkijzersnoer.

Ik wrijf tevreden in mijn handen, want de rest van de woonwereld zit nog midden in de hype van ruig en roestig. U kent ze wel, die enorme ijzeren lampen uit ons industrieel erfgoed, nagemaakt in China of India en vervolgens aangeprezen in VT-Wonen en te koop in Loods5. En daarvan moet je er dan minstens drie boven je eettafel hangen.
In mijn hoedanigheid van nieuwbakken trendsetter verklaar ik die dingen met onmiddellijke ingang voor hopeloos achterhaald.

Iedereen die wel eens zijn huis grondig opnieuw heeft ingericht of verbouwd, zal herkennen dat ik momenteel in een volstrekt andere, om niet te zeggen parallelle, wereld verkeer. Een wereld vol strijkijzersnoer. Nu nog die lampen zien op te hangen.

Tags: