De sneltram en de slagbomen

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zaterdag 12 Januari 2013 in categorie Amsterdam Centraal

Op 12 december werd een veertienjarig meisje op de fiets aangereden door sneltram 51 en overleed. Het ongeval vond plaats voorbij de Parnassusweg, waar het fietspad de trambaan kruist.
Men is inmiddels weer overgegaan tot de orde van de dag. Toch wil ik er nog eens op terugkomen, want men gaat naar mijn indruk te gemakkelijk voorbij aan bepaalde verantwoordelijkheden.

Over de precieze toedracht kon slechts worden gespeculeerd en dat gebeurde dan ook. Uiteraard werd geopperd dat zij zoals zoveel fietsers onvoorzichtig de trambaan was overgestoken, niet had opgelet, had zitten dromen, naar haar iPod had geluisterd. We weten het niet.

De fatale oversteekplaats...

De overheid heeft er vrijwel niets mee gedaan...

Wat we wél kunnen verifiëren is de beveiliging van de trambaan. De betreffende oversteekplaats is beveiligd met geluidssignalen en knipperlichten. De verantwoordelijke overheden vinden dat kennelijk voldoende, maar daar valt nog wel op af te dingen.

Metrolijn 51 is feitelijk een 'stadstrein'. In tegenstelling tot een gewone tram heeft hij geen voorzieningen aan de voorkant die letsel aan zwakke verkeersdeelnemers enigermate kunnen beperken: je ligt er meteen helemaal onder. Daarom zou een metrolijn geheel gescheiden moeten rijden van ander verkeer. In het verleden heeft de toenmalige Raad voor de Transportveiligheid dit al in twee rapporten bepleit. Een tram is een buitenproportioneel gevaar in het stadsverkeer. De overheid heeft er vrijwel niets mee gedaan.

Inconsequenties in beveiliging
Het wordt pas echt dubieus wanneer je kijkt naar de inconsequenties in de beveiliging van het sneltramtracé. De 'Amstelveenlijn' bestaat sinds 1990. In 2004 is hij verlengd naar de Amstelveense  nieuwbouwwijk Westwijk. Opvallend daarbij is dat kruisingen in het verlengde deel extra beveiligd zijn met halve overwegbomen.
Het meest in het oog springt de overgang bij halte Spinnerij. Die geeft uitsluitend toegang tot de halte en tot het bedrijvencomplex van Canon Nederland. Voor die 'privé-halte' van Canon konden er kennelijk wél slagbomen vanaf, voor de drukke kruising bij de Parnassusweg niet.

Canon kreeg wél spoorbomen...


Doden en gewonden
Wanneer men dergelijke inconsequenties in het beveiligingsbeleid voor lief neemt, is het nogal wrang om te gaan speculeren of het tienermeisje in kwestie wél of niet voorzichtig genoeg is geweest. Want zelfs een onvoorzichtigheid verdient niet met de dood bestraft te worden. Hier hebben de beheerders van de infrastructuur duidelijk boter op het hoofd. Vooral ook vanwege de tientallen doden en ernstig gewonden in de afgelopen jaren bij deze sneltram.
Weliswaar zijn bij de renovatie van de Amstelveenlijn de nodige ongelijkvloerse kruisingen gepland, maar tot die tijd zullen er ongetwijfeld nog slachtoffers vallen.

Het is ronduit absurd dat bij de eerste de beste parkeergarage wél slagbomen staan om centjes te kunnen vangen, terwijl men zoiets te duur vindt voor de verkeersveiligheid. Hier ligt nog een mooie taak voor verkeerswethouder Wiebes.

Foto's: Vinko Karajic - AT5, Google Streetview

Tags: