Vingertje

Vrijdag 26 Oktober 2007 in categorie Schandelijke taferelen

Onze vorstin is op staatsbezoek in India. Een aantal ministers en een zware handelsdelegatie reisden met haar mee. Handenwrijvend had iedereen zich op het tripje verheugd: lekker centjes verdienen! Maar de Tweede Kamer moest de boel natuurlijk weer zo nodig verpesten. De vorstin en de ministers kregen de opdracht mee om in India de kinderarbeid aan de orde te stellen.
In menig directiekamer zal toen wat afgevloekt zijn. Typisch Nederland weer! Je kunt nou nooit eens lekker zaken doen zonder gezeur over die mensenrechten! Werkgeversvoorzitter Wientjes zag de hele missie al naar de knoppen gaan toen de Indiase minister van Economische Zaken Shri Kamal Nath de delegatie aftroefde met een woedend betoog over onterechte beschuldigingen tegen een Indiaas bedrijf. Dat had een rechtszaak aan z'n broek vanwege kinderarbeid. De Nederlandse ministers en multinationals hoorden de tirade met samengeknepen billen aan.
Onze eigen minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, probeerde de kwestie wat te sussen door te zeggen dat het een complex probleem was en dat Nederland natuurlijk niet al te gemakkelijk met 'het opgeheven vingertje' moest klaarstaan.

Ah, ja, natuurlijk, het opgeheven vingertje! Dat komt altijd goed van pas als het ons om economische redenen niet goed uitkomt om ergens humanitaire misstanden aan de kaak te stellen. Immers, wie zijn wij als klein landje om een ander te vertellen hoe hij zich moet gedragen, nietwaar? Dat moeten we niet willen.

We willen het vooral niet als het ons geld gaat kosten. Het vingertje mag alléén worden opgeheven tegenover landen waarbij het economisch weinig kwaad kan. Je hoort Verhoeven of Verhagen dan ook nooit over 'een opgeheven vingertje' wanneer wij de Afghaanse boeren erop wijzen dat ze geen papavers moeten verbouwen. En we bleven vierkant achter onze landgenoot Pronk staan, toen hij als VN-gezant Darfoer werd uitgeschopt. En dat terwijl wij Jan Pronk toch wel kunnen beschouwen als de verpersoonlijking van ons nationale opgeheven vingertje!

Als Nederland zullen wij weinig invloed hebben op de kinderarbeid in India. Het enige dat we kunnen doen is geen besmette spullen kopen. Maar we mogen er wél wat van zeggen op z'n tijd. Alle beetjes helpen. Niet voor niets is die Shri Kamal Nath in z'n wiek geschoten. Die voelt nattigheid, die voelt zich tóch in z'n kruis getast.

Maria van der Hoeven moet zich diep gaan schamen dat zij in deze kwestie durft aan te komen met dat kul-argument van 'het opgeheven vingertje'. Volgens eigen tellingen van de Indiase regering zijn ongeveer twintig miljoen kinderen slachtoffer van kinderarbeid, natuurlijk vooral Dalit, de paria's uit de onderklasse. Velen daarvan doen gevaarlijk, zwaar en smerig werk in de landbouw, de mijnen en de fabrieken. Naar schatting twee miljoen kinderen verrichten slavenarbeid.
Wanneer je zelfs dáár je vinger niet tegen mag opheffen, Maria van der Hoeven, waartegen dan nog wél?

Tags: