Een literaire fooi

Woensdag 24 Oktober 2007 in categorie Lezen

Jeroen Brouwers heeft de Nederlandse Prijs der Letteren geweigerd. Het daaraan verbonden geldbedrag van 16000 euro vond hij maar een fooi. Te weinig voor een volledige schrijversloopbaan, liet Brouwers weten.
Inderdaad steekt deze prijs wat magertjes af bij de AKO Literatuurprijs (50.000 euro), de Librisprijs (idem) en de Gouden Uil (25.000 euro). Aan de andere kant krijgt de winnaar van de Gouden Strop slechts 10.000 euro. Misdaad loont dus ook niet in de literatuur. Brouwers mag nog blij zijn dat hij de Nieuwegeinse Literatuurprijs niet heeft gewonnen. Die is geloof ik maar een lullige 100 euro en dan had hij zijn treinkaartje nog zelf moeten betalen ook. Of de Literatuurprijs van de bibliotheek Nijmegen van 500 euro. Kijk, zo kan het ook, Jeroen! En de winnaars zijn er tóch blij mee.

Andere culturele disciplines moeten het eveneens met minder doen. Zo krijgt de winnaar van de belangrijkste prijs in de fotojournalistiek, de Zilveren Camera, maar een bedrag van 4500 euro. En dat zilveren fototoestel natuurlijk, maar ik vrees dat je daarmee op Marktplaats niet gaat binnenlopen.

Ikzelf zou Brouwers die Nederlandse Prijs voor de Letteren nooit hebben toegekend. Hij is een deprimerend auteur en schrijft nodeloos ingewikkelde en literatuurderige zinnen. Destijds ben ik bij 'Joris Ockeloen en het Wachten' al op hem afgeknapt. Ik schat niet in dat hij zich daarna plotseling zal hebben bekeerd tot een wat frivoler genre. Er gaat trouwens een hardnekkig gerucht dat Brouwers zijn debuutroman zou hebben geplagieerd uit een manuscript van de overleden Vlaamse schrijver Dirk de Witte.
Nee, die man is over honderd jaar vergeten. Hooguit schrijft tegen die tijd iemand nog eens een proefschrift over hem omdat alle andere onderwerpen op waren.

Tel dus je zegeningen, Brouwers, en pak de poen zolang het nog kan. Of schrijf je in voor de SMS-literatuurprijs. Kun je fijn zo'n Gouden Duim winnen. Zo'n opsteker kun je wel gebruiken!

Zie ook:
De tsunami van literaire prijzen in de database.

Te beluisteren:
'De Prijzenslag', aflevering van Het Radiolog van 10 januari 2007 in VPRO's De Avonden:
<%FlashMP3(http://verbaljam.googlepages.com/DeAvonden10-01-2007DePrijzenslag.mp3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Tags: