stembriefjes

Dinsdag 07 Maart 2006 in categorie Amsterdam Centraal

Het aanraakscherm van de stemcomputer reageert dermate licht dat een krachtige kuch waarschijnlijk voldoende is om per ongeluk op de verkeerde partij te stemmen. Het apparaat is nieuw voor mij, want in Amsterdam werd voorheen nog met potlood gestemd.

De hele stemprocedure gaat trouwens ietwat anders. Mijn stemkaart wordt op de lijst gecheckt en ik krijg na goedkeuring twee bonnetjes met een nummer erop. Eentje voor stemmen op de gemeenteraad en eentje voor de deelraad.
Waartoe dienen die bonnetjes?
"Gaat u mij afroepen als ik aan de beurt ben?"
"Nee, die moet u direct afgeven aan die meneer..."
Die meneer zit pal naast hem.
"Krijg ik dan een plakje worst of zo?" De meneer neemt de bonnetjes weer in ontvangst en spietst ze op een prikker. Ik trek mijn wenkbrauwen op. De merkwaardige procedure doet mij denken aan Israël. Wanneer je daar op het vliegveld aankomt legt de douanedame of -meneer een briefje in je paspoort. Nog geen tien meter verderop staat iemand die het briefje weer inneemt en verscheurt.
"Allemaal werkverschaffing," zou mijn vader zeggen.

Die Amsterdamse bonnetjes begrijp ik achteraf. Vanavond zit er iemand bonnetjes te tellen om te verifiëren of het aantal bonnetjes overeenkomt met het aantal uitgebrachte stemmen dat de computer ophoest.
Maar wat als dat aantal niet klopt? Stel dat er verschil van één is? Worden de verkiezingen dan ongeldig verklaard? Worden ze overgedaan? Komt er een onderzoek van de kiescommissie wie dat bonnetje heeft weggemaakt?

Een vriend van mij uit een andere stad is even met mij meegelopen.
"Moet die meneer ook nog stemmen?"
"Nee, die meneer is uit Ethiopië. Die controleert of de verkiezingen hier wel volgens de regels verlopen."
"Hahahaha!"
"Ja daar lacht u nu om, maar ik stemde zojuist tevens bij volmacht. U heeft mij echter niet naar mijn legitimatie gevraagd. Dat ziet er dus niet best uit. En dat gedoe met die bonnetjes zit de Ethiopiër óók helemaal niet lekker!"
"Plakje worst dan maar?" probeert de voorzitter zich eruit te redden.
Ook dat nog! Je reinste omkoping!

Tags: