Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 10 - De Buren

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 24 Februari 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Daaraan doen landelijk en lokaal bekende partijen mee, maar het evenement trekt ook altijd de nodige kleine partijtjes en groeperingen aan. Ze hebben één ding gemeen: ik heb er nog nooit van gehoord. Maar dat kan aan mij liggen.
Daarom wil ik mij in de aanloop naar de verkiezingen eens oriënteren op dit kleine verkiezingsgrut.
In deze eerste aflevering lijst 10: de blanco lijst. Zo staat hij althans in het overzicht van de gemeente.

Dat begint al veelbelovend. Een partij zonder naam. De lijst is overigens toch niet zó blanco, want er blijken twee leden op te staan: meneer Ton Thonon (lijsttrekker) en mevrouw Anuschka Groot (lijstduwer). Dat wordt dus even googelen.

Een Amsterdammer die midden op straat uitgekleed wordt.

Het kost mij enige moeite, maar gaandeweg vind ik Ton op Facebook. Blijkbaar heet de partij De Buren - Lijst 10.
Ton heeft filosofie gestudeerd aan de UvA. Het lijkt mij een aanwinst voor de gemeenteraad als er mensen in zitten die ervoor hebben doorgeleerd om wat langer en dieper over dingen na te denken. Daaraan heeft het tot dusver nog wel eens ontbroken.
Fotograferen kan Ton niet: bijna al zijn foto's op Facebook zijn onscherp. Maar daarmee valt te leven in de politiek.

Dan nog maar even verder in Google spitten op Lijst 10. Het is bijna onbegonnen werk. De Nationale Opsporingslijst staat nog eerder in de resultaten. We moeten het doen met het verkiezingsprogramma zoals Ton dat op zijn Facebookpagina heeft gezet (even naar beneden scrollen). Het is een sociaal programma:

De kern van ons programma is de leefbaarheid van Amsterdam en Amsterdammers, onze strijd tegen het uitkleden en ontmantelen en uitmelken van de Amsterdammers. Amsterdammers als buren voor elkaar.
De sociale uitverkoop van de stad. Door prijsopdrijving, uitverkoop van de sociale woningbouw, de alsmaar stijgende kosten van levensonderhoud en algemene lasten verzwaring.

U merkt, hier kan een tekstschrijver nog wel enig goed werk verrichten. Een teveel aan metaforen verschuift het beeld al snel van figuurlijk naar letterlijk. Ik zie daardoor in mijn gedachten een Amsterdammer die zomaar midden op straat uitgekleed wordt. Hierna kan de ontmanteling van deze arme ingezetene plaatsvinden. Wat er daarna nog overblijft om uit te melken snap ik niet helemaal. De persoon in kwestie was immers al ontmanteld. Het zal wel verkiezingsjargon zijn. In elke geval wil Thon dat allemaal bestrijden en dat lijkt mij een goede instelling. Het vervolg van zijn programma staat op Facebook.

Al met al een sympathieke partij, maar ik denk niet dan Ton en Anuschka het gaan redden in al dat campagnegeweld. Volgens mij zijn er wel meer partijen die tegen het uitkleden van Amsterdammers zijn.

Tags: