De tactiek van de demagoog

Woensdag 22 December 2004 in categorie Opinie

Geert Wilders vreest 'dat in Nederland nog meer afschuwelijke dingen gaan gebeuren de komende jaren'. Dat vrees ik ook, namelijk dat zijn partij voor de Niet Snuggere Bevolking dertig zetels gaat halen. Want erg snugger ben je niet wanneer je klakkeloos achter het populisme van de peroxidepoliticus aanloopt. Maar wat klopt er eigenlijk niet aan Wilders? Wat deugt er niet aan zijn standpunten?

In een land zijn er altijd dingen die niet goed lopen. Vooral in een rechtsstaat waar men probeert een beetje genuanceerd tegen de problemen aan te kijken. Wanneer de rechten van de burger met veel waarborgen zijn omgeven profiteren daar nu eenmaal ook de slechteriken van. Dit leidt soms tot ongenoegen. Het is natuurlijk altijd eenvoudig om mee te surfen op de golven van dit ongenoegen. Laat ik me daarom eens verdiepen in demagogische streken van Geert Wilders.

impotent kabinet
Wilders zet zich af tegen de gevestigde politiek en dat scoort makkelijk. In een interview met Trouw zegt hij: "Ik verwijt de zittende politieke elite dat ze vooral aan hun eigen macht denken. Nederland moet leefbaarder worden. Met veel zaken loopt het de spuigaten uit. Mensen schreeuwen om een oplossing, maar het huidige impotente kabinet doet niets. Holle frasen, meer is het niet. Het kabinet zorgt vooral goed voor zichzelf. Eigen belang eerst."

Hé, dat is nu eigenaardig. Toen Wilders nog in de VVD-fractie zat hoorde je hem niet in dit soort termen over het kabinet spreken. Wanneer je als politicus een regeringsploeg in dergelijk krachtige termen veroordeelt blijft je maar één mogelijkheid over: een motie van wantrouwen. Een impotent kabinet dat alleen aan z'n eigen belangen denkt mag je geen dag langer laten zitten, lijkt me. We hebben echter op dit punt nog geen initiatieven van de heer Wilders mogen vernemen.

zondebok
Naast het aanschoppen tegen de zittende regering is natuurlijk het creëren van een zondebok een handig middel om zetels binnen te slepen. Vroeger gebruikte Wilders hiervoor de uitkeringsgerechtigden (alle psychische klachten uit de WAO), tegenwoordig zijn het de moslims. Zo zegt hij graag in interviews dat 'moslims alle verkeerde lijstjes aanvoeren': "Laten we eerlijk zijn, moslims voeren bijna alle verkeerde lijstjes aan. Die van criminaliteit, huiselijk geweld, uitkeringen." (Trouw en recent ook nog in de Belgische Standaard).

verwerpelijk
Laten we terwille van de discussie eens aannemen dat het waar is van die 'verkeerde lijstjes'. Heeft dit dan iets te maken met het feit dat zij moslim zijn? Het antwoord zal duidelijk zijn: nee. Integendeel zou ik haast zeggen, criminelen zijn getuige hun bezigheden in bijna alle gevallen ver van de Islam verwijderd geraakt. Diefstal, roof en moord- en doodslag worden binnen de Islam evenals in andere religies afgewezen.
Het verwerpelijk mechanisme achter Wilders' redeneringen is helaas van alle tijden: reken de slechte gedragingen van enkele 'moslims' als generieke eigenschap toe aan een hele groep door misbruik te maken van hun grootste gemene deler, het moslim zijn. We hoeven het etiket 'moslims' maar te vervangen door 'joden' of 'zigeuners' en we zien onmiddellijk hoe fris de heer Wilders in dit opzicht bezig is.

doordenderen
Dan hebben we ook nog de kwestie Turkije. Geert Wilders is faliekant tegen toetreding van dit land tot de EU. Dit standpunt in zijn beruchte tienpuntenplan leidde destijds tot zijn breuk met de VVD. Het feit dat Turkije een moslimland is komt goed van pas. Nog even een saillant citaat uit Trouw: "Een meerderheid van de bevolking wil Turkije niet in de EU, maar de politiek luistert niet, dendert gewoon door. De criminaliteit gaat gewoon door. De mensen in het land zijn het spuugzat."

demagoog
Op sluwe wijze worden totaal verschillende issues hier samengekneed tot een hapklaar brok voor de kiezer. De bevolking wil Turkije niet in de EU, stelt hij. Dat is volgens peilingen waar, maar momenteel totaal niet politiek relevant. De werkelijke toetreding is pas over minstens tien jaar aan de orde en dan alleen wanneer het land zich voldoende heeft aangepast aan de normen van de EU.
De politiek luistert niet naar de bevolking en dendert gewoon door, vervolgt hij. Los van het feit dat juist bij Turkije een langdurig traject is ingezet om het in de pas te krijgen met de EU heb ik Wilders bij toetreding van ándere landen niet het verwijt horen maken dat de politiek niet luistert en doordendert. Terwijl vooral de Oost-Europese landen lid waren voordat de andere EU-ingezetenen het goed en wel in de gaten hadden.
Vervolgens maakt Wilders een move waar menig demagoog jaloers op kan zijn. Hij noemt het probleem van de criminaliteit binnen hetzelfde citaat als de toetreding van Turkije, aldus suggererend dat we in de een toevloed van Turkse criminelen kunnen verwachten wanneer dat land lid wordt van de EU.

spuugzat
Ziehier het populistisch papje dat door Wilders is gaargekookt: het bevat de ingrediënten 'moslims', 'criminaliteit', 'onvrede' en 'angst'. In een rechtsstaat is het de gewoonte om mensen individueel aan te spreken op eventuele misdragingen, niet als bevolkingsgroep.
Volgens Wilders 'zijn de mensen het allemaal spuugzat.' Dat klopt: ik ben hem inderdaad spuugzat. Ik heb in mijn familie, vrienden- en kennissenkring vele allochtone Nederlanders. Die zijn mij dierbaar. Daar blijft Wilders dus met z'n poten van af.

Je bent een rund als je Wilders een zetel gunt.

Tags: