Vals haar

Zaterdag 29 November 2003 in categorie Politieke Portretten

Deze week zag ik onze prumjee op de teevee. Ik weet het, er is al eindeloos over gezeurd en geschreven, over dat háár van die man! Maar ik moet het er nog even over hebben, want ik weet het nu zeker: dat haar kàn gewoon niet echt zijn! Dat kapsel zit dermate strak in de lak dat het zonder twijfel kunststof is. Het is haar dat je naast je bromfietshelm op de kapstok legt als je thuiskomt. Het is haar dat klinkt als een golfplaten dak bij een hagelbui. Daarom zien we ook altijd dat er iemand een paraplu boven zijn hoofd houdt wanneer hij bij hevige neerslag het Binnenhof oversteekt. Want een premier die in het voorbijgaan klinkt als een rammelende emmer rauwe erwten krijgt roddels achter zijn rug over vermeende leeghoofdigheid.

Alle nylon draadjes liggen perfect in het gelid. Er is geen enkele grijze bij. Het is ook altijd precies even lang als vorige week, vorige maand en vorig jaar. Wanneer er onverhoopt een weerbarstig krulletje uit de kruin van Balkenende omhoog steekt vraagt hij aan zijn voorlichter: “Is dit nog te lijmen zo gauw?”
De voorlichter doet wat hij altijd al zo graag eens had willen doen en spuugt hem eens flink op de kop. Maar nee, het krulletje blijft oppositie voeren. De premier wil niet dat hem opnieuw gebrek aan daadkracht zal worden verweten en neemt de moeilijke maar onvermijdelijke beslissing: “Zeg maar af, die persconferentie.”

“Sommigen zullen er een complot in zien, ik noem het op z'n minst verdacht...”

Volgens mij is het haar van de premier een politieke factor die in dit land gruwelijk wordt onderschat. We hebben het met z'n allen gewoon niet in de gaten! Sommigen zullen er een complot in zien, ik noem het op z'n minst verdacht.
Gaat u maar na hoe u er zelf uitziet bij het opstaan. Uw haar staat alle kanten uit, behalve de goede. Om maar niet te spreken van alle moeite die u moet doen om die hele zooi weer in het gareel te krijgen. Tenzij u kaal bent natuurlijk, maar dat had u reeds begrepen.
Maar wanneer Balkenende de echtelijke sponde verlaat en er staan twee haartjes opzij, dan zegt zijn vrouw nazwijmelend: “Wat was je weer een beest vannacht!”
Hetgeen mij ineens weer op de ondeugende maar niettemin intrigerende vraag brengt of de boel onder zijn oksels ook zo steil gecoiffeerd is. Die onderste regio denkt u er zelf maar bij, anders heb ik straks weer Donner achter me aan. Die vindt dit al op het randje...
Maar terug naar de politieke factor. Zoals gezegd zag ik deze week de prumjee op de teevee. Van wat hij zei heb ik geen idee. En zo gaat dat bij iedereen. Terwijl wij allemaal op zijn haar zitten te letten richt hij ongestoord dit land te gronde.

Zouden ze wel eens ruilen, Donner en Balkenende? Of Verhagen?

Tags: