administratief autisme

Vrijdag 03 Maart 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Autisme is een ontwikkelingsstoornis in de hersenen, waardoor mensen moeilijk contact maken met hun omgeving. De ziekte is niet alleen belastend voor de patiënt, maar zeker ook voor de mensen die met hem of haar te maken hebben.

Een vorm van autisme die de maatschappij sluipend in zijn greep krijgt, is het zogeheten administratief autisme. Kenmerkend voor deze variant is dat met name de omgeving van de patiënt hier in ernstige mate onder te lijden heeft. Naar schatting gaat het daarbij dagelijks om honderdduizenden mensen. Het aantal patiënten dat een ernstige vorm van administratief autisme vertoont neemt namelijk hand over hand toe. En daarmee tevens het aantal mensen in de omgeving dat daar last van heeft. Eén van de beruchtste lijders aan administratief autisme is uitkeringsinstantie UWV. Mij kwam een verhaal ter ore waarbij iemand per abuis een groot bedrag door het UWV kreeg uitgekeerd. De persoon trok direct aan de bel, maar het UWV deed er vervolgens tien (!) jaar over om de kwestie op te lossen.

Gewoon het bedrag terugstorten, zou je denken. Maar dat bleek onmogelijk, aangezien het UWV verzuimde tijdig de jaaropgave van de cliënt te verbeteren. Daardoor zou de cliënt flink wat belasting moeten gaan betalen over een bedrag dat hij inmiddels al lang had teruggestort. De cliënt wilde dus éérst een verbeterde jaaropgave en zou het bedrag vervolgens netjes overmaken aan het UWV.

In plaats van over te gaan tot normaal overleg, stortte het UWV zich in eindeloze juridische procedures. Op kosten van de gemeenschap uiteraard. De rechter vond dat de cliënt gelijk had, maar stelde voor om toch tot een schikking over te gaan, aangezien het hele circus anders weer van voor af aan zou beginnen. De rechter kende blijkbaar zijn pappenheimers.

Uiteindelijk werd de zaak geregeld. Het UWV moest alle kosten van de client betalen. Echter, nog tot een jaar nadien stond op het inkomensoverzicht van de cliënt dat het UWV een groot bedrag van hem tegoed had. Daar schreef hij over. Er gebeurde niets. Daar belde hij over. Hij zou binnen achtenveertig uur worden teruggebeld. Hij werd niet teruggebeld. Hij belde nog maar eens. Het bleef stil. Hij had een autist aan de lijn. Een administratief autist.

Tags: