hoogervorst heeft gelijk

Dinsdag 05 Juli 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

De afgelopen dagen heb ik uitgebreid de tijd genomen om het kabinetsbeleid te begrijpen en te accepteren. Dat moest namelijk van minister Hoogervorst. En ach, het was tóch rotweer en dus doodde ik de tijd met deze Hoogervorstvariant van het spelletje "Mens erger je niet'.

Na een heleboel diep denkwerk moet ik tot de conclusie komen dat Hoogervorst gelijk heeft. Ik geef het ruiterlijk toe: ik ben altijd veel te negatief geweest over dit kabinet. En Balkenende is een echte staatsman. Dat laatste krijg ik nog wat moeilijk uit de bek, maar op den duur went het wel.
Want zeg nu zelf: deze regering heeft toch al enorm veel bereikt in een paar jaar? Neem de vuilnisbakken! Die worden tegenwoordig netjes tot op de bodem leeggegeten door uitgeprocedeerde asielzoekers, goedgekeurde WAO-wrakken en bejaarden met een AOW'tje. Die mensen hebben tenminste eindelijk begrepen dat het om de inhoud gaat. Onder Kok had je die niet, schoongelikte vuilnisbakken. En dan de voedselbanken! Oók zo'n mooi instituut dat dankzij de slagvaardigheid van deze regering eindelijk van de grond is gekomen. Vroeger werd al dat goeie eten gewoon in de container geflikkerd zodra het over de datum was, tegenwoordig voeden we er de complete onderste laag van de bevolking mee. En een onderste laag vormt per definitie de basis van iets, dus met de fundamenten van onze samenleving zit het wel goed zoals u ziet.

Ook de filebestrijding is voortvarend aangepakt. Een half miljoen werklozen, dat scheelt een hoop verkeer op de weg als die lui allemaal thuis zitten. Tevens bespaar je een gigantisch bedrag aan kosten voor de kinderopvang. Nee, héél uitgekiend allemaal. Een andere regering was daar nooit opgekomen. Chapeau!

Tot slot nog even over het staatsmanschap van Balkenende. Boven het dressoir heb ik een groot portret van hem opgehangen. Toevallig zag ik laatst in de supermarkt de filiaalchef rondlopen met een naambordje op zijn borst. Onder zijn naam stond: 'uw gastheer'. Ik heb direct ook zo'n etiketje op de borst van Balkenende geplakt: 'Mr. Dr. J.P. Balkenende, uw staatsman'.

Sindsdien is de stemming in ons huis enorm verbeterd. Als we even in een dip zitten hoeven we maar een blik op het portret van onze Grote Leider te werpen en we rollen in een hikkend gierende lachstuip over het laminaat. Want dat is natuurlijk uniek in onze parlementaire geschiedenis, een hark met bril en een naambordje boven het dressoir.