local hero

Woensdag 05 Oktober 2005 in categorie Media

Time Magazine heeft de Amsterdamse burgemeester uitgeroepen tot held. Die heldenstatus gun ik hem van harte. Ieder mens heeft tenslotte af en toe een blijk van waardering nodig om z'n ego een beetje overeind te houden in deze moeilijke tijden. Maar is het in dit geval ook wat waard? Op de procedure valt namelijk nog wel iets af te dingen. Time vroeg aan haar Nederlandse correspondent: "Weet jij nog een held?" De dame in kwestie overwoog eerst nog Ayaan Hirsi Ali voor te dragen, maar die was reeds uitgeroepen tot invloedrijk intellectueel. En dus noemde ze Job Cohen. Job Cohen kreeg het heldenpredikaat vanwege zijn inspanningen om de boel bij elkaar te houden na de moord op Theo van Gogh. Hij heeft inderdaad zijn best gedaan, maar daar wordt hij ook voor betaald als eerstverantwoordelijke voor de openbare orde in de stad. Misschien moeten we eerder de verschillende bevolkingsgroepen prijzen voor hun heldhaftige zelfbeheersing in deze kwestie.

Het begrip 'held' lijdt kennelijk aan inflatie. Vroeger was een held iemand die voor de troepen uit Omaha Beach bestormde, de eerste handgranaten in de mitrailleurnesten wierp, hele Duitse regimenten eigenhandig uitschakelde, om tenslotte aan het eind van de film tussen het vijandelijk prikkeldraad te sneven voor onze vrijheid. Of iemand die zijn huis tot de nok had volgestouwd met Joodse onderduikers. Iemand die het Bevolkingsregister overviel, iemand die illegale kranten stencilde en op een fiets zonder banden rondbracht.
Tevens is er de categorie helden die mensen uit wakken trekt, te water geraakte auto's achterna duikt of een brandend huis binnenstormt om de cavia te redden.

Maar tegenwoordig hoef je dus alleen 'de boel bij elkaar te houden'. Althans, volgens Time. Gelukkig zijn er nog mensen die de status van het heldendom wél fier overeind weten te houden. Zoals de man die vorige week op station Naarden-Bussum een suïcidale vrouw van de rails probeerde te trekken en daarbij tragisch zelf het leven liet. Kijk, als je dan toch zo nodig op zoek moet naar een held, zet die meneer dan op de cover van Time Magazine. Heeft hij in de hemel nog wat te lezen.