Gegriep over vogelgriep

Woensdag 19 Oktober 2005 in categorie Lijf en ledematen

Wanneer er eventjes geen groot nieuws voorhanden is, pomp je het kleinere nieuws op tot proporties waarmee je als medium tenminste weer voor de dag kunt komen. Dit schijnt de nieuwe trend te zijn bij radio, televisie en krant. Zo bepalen de nieuwsmakers in feite hoe erg iets is.
Neem de vogelgriep. Die is de laatste week dagelijks in het nieuws. Deskundigen laten hun licht erover schijnen. Viroloog Ab Osterhaus is inmiddels een bekende Nederlander en op zijn lab staan zijn virusjes weg te kwijnen door verwaarlozing. Want Ab moet aan de bak bij Netwerk en Nova. Binnenkort zien we hem in een quizpanel.

Het eigenlijke nieuws over de vogelgriep is klein. In een aantal landen hebben de vogels de griep. Die wordt veroorzaakt door het aviaire influenzavirus A-H5N1, hebben de deskundigen ons verteld. Zo'n nummer klinkt meteen een stuk gevaarlijker dan het woordje 'griep'. Weten wij ook het virusnummer als we zélf griep hebben? Nee, dat weten wij niet, of we moeten er toevallig voor hebben doorgeleerd.

Mensen krijgen in principe geen vogelgriep. Tenzij ze bij wijze van spreken dagelijks in besmette kippenstrond zitten te graaien. Wereldwijd zijn er inmiddels zestig mensen aan dood gegaan. Bij de jaarlijkse mensengriepgolf overlijden in Nederland ongeveer 750 mensen. Dáár zouden de nieuwsmedia zich eerder druk over moeten maken, maar dat doen ze niet.

Het vogelgriepvirus wordt pas groot nieuws wanneer het muteert tot een menselijk griepvirus. Dat kan gebeuren in mensen die vogelgriep hebben. Maar dat is nog niet voorgevallen en dus is er feitelijk géén groot nieuws te melden.
De nieuwsredacties nemen er echter graag een voorschot op. Want dan krijgen we een pandemie, een wereldwijde griepepidemie, omdat we tegen dat virus geen afweer hebben. Dat is nog niet aan de orde.

Zodra zich elders in de wereld weer een ramp voltrekt sleurt die de media-aandacht naar zich toe. Tegelijkertijd loopt de lucht weer uit het vogelgriepnieuws. Het is opeens niet ernstig meer. We hebben hooguit een paar moeilijke woorden bijgeleerd. Wij schakelen moeiteloos over naar een andere orde van de dag.
Als we intussen Ab Osterhaus niet afleiden van z'n werk is er een goede kans dat hij ons tijdig kan waarschuwen wanneer het écht ernstig wordt.

Tot zolang kunt u met uw vogelgriepvragen terecht bij het RIVM.