paardebloem sterft uit

Maandag 25 April 2005 in categorie Schandelijke taferelen

Gisteren fotografeerde ik een paardebloem. Dat was noodzakelijk om hem voor het nageslacht vast te leggen. Vanaf 15 oktober wordt hij namelijk een paardenbloem. En aangezien er in oktober geen paardebloemen groeien moest ik nu maatregelen nemen.

In oktober verschijnt de nieuwe editie van de Woordenlijst Nederlandse taal, oftewel het Groene Boekje. In de versie van dat groene spelvod uit 1995 werden samengestelde woorden bestaande uit een dierennaam en een plantennaam nog zonder tussen-n geschreven. Maar de ministers van de Taalunie hebben nu beschikt dat die 'n' er alsnog bij moet, want het domme volk maakte er teveel fouten mee.

Ook met de joden wordt het in taalkundige zin oppassen na 15 oktober. Bevolkingsgroepen schrijft men vanaf die datum met een hoofdletter. Want de kleine letter gaf problemen bij ethnische groepen zonder land. De hoofdletterdiscriminatie tussen joden en Palestijnen is daarmee opgeheven: het worden Joden en Palestijnen. Maar let op: als met 'joden' wordt verwezen naar de religie houden ze een kleine letter. Zo is er dus wel degelijk verschil tussen Joden en joden. Dit wordt dus zonder twijfel de instinker van het Groot Dictee 2005.

Mijn verdenking is: de Taalunie laat de paardebloem uitsterven om straks weer een nieuwe reeks Groene Boekjes vol paardenbloemen te kunnen verkopen!