Excellentie Van der Knaap

Zaterdag 16 April 2005 in categorie Politieke Portretten

Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) wil graag met 'Excellentie' worden aangesproken. Zoiets is natuurlijk gefundenes Fressen voor elke columnist, cabaretier en commentator. Wanneer je de spot en hoon der natie over je wilt afroepen moet je zoiets gaan bepleiten.

Van der Knaap heeft graag 'dat de samenleving een stukje respect toont voor ministers en staatssecretarissen' (Volkskrant). Dat moeten ze dan wel eerst verdienen, zou ik zeggen.
Eerst maar eens kijken wat voor intellectuele bagage de hoogedelgestrenge heer Cornelis van der Knaap meebrengt, want we gaan in dit land natuurlijk niet lukraak de eerste de beste vmbo-er met excellentie aanspreken.
Ik ruk z'n CV tevoorschijn en constateer met trots dat de weledelzeergeleerde heer niet minder dan de Mulo heeft gedaan en bij V&D heeft gewerkt. Tevens was hij beroepsmilitair en douanebeambte. Voorwaar niet gering!

Ik ben diep onder de indruk, dat begrijpt u. Ik neem mij voor bij de eerstkomende ontmoeting met deze hoogeerwaarde staatssecretaris hakkenklakkend in de houding te springen, een knipmessende buiging te maken, zijn edelachtbare schoenen te likken en zijn pauselijke ring te kussen.
Met verschuldigde eerbied zal ik Zijne Koninklijke Megalomaan dan tevens suggereren zichzelf -volgens oud-Napoleontische traditie- onmiddellijk tot keizer te kronen, de bijbehorende kilo's versierselen om te hangen en het gepeupel op het Binnenhof te ontbieden. De toegestroomde massa's roepen daar met enthousiast gestrekte arm "Heil Ceasar! Heil Knaapje!"
Want als je respect wilt moet je ook tot het uiterste durven gaan.

O ja, en vergeet niet de klok een eeuw terug te zetten.

Tags: