Een monumentale burgemeester

Vrijdag 04 November 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Vannacht zag ik de Amsterdamse burgemeester Job Cohen langs de grachten naar huis wankelen. Luid en lallend liet hij zijn gezang langs de oude geveltjes kaatsen. "We are the champions, oléhé, olééé!" Hij liep met stroop om de mond en veren in zijn kont.
De burgervader was namelijk naar Noordwijk geweest, naar het Binnenlands Bestuur OverheidsBal. Hij was daar door zijn collega's en professionals in het openbaar bestuur uitgeroepen tot Beste Burgemeester in 25 jaar.

Dat is nu al de tweede hommage binnen enkele weken! Precies een maand geleden riep Time Magazine hem ook al uit tot Held! Als die huldeblijken doorgaan in dit tempo is hij straks op 5 december de Zwarte Piet van de Eeuw. Want hij kent ook veel vijanden.

Is Cohen terecht de Beste Burgemeester van de laatste vijfentwintig jaar? Hij is zeker niet slecht en dikwijls onterecht verguisd. Maar als ik de heren (!) die de laatste kwart eeuw dit ambt vervulden eens op een rijtje zet, komt er bij mij toch een andere winnaar uit.
Sinds ongeveer 1980 heeft Amsterdam vier burgemeesters gekend: Wim Polak (1977-1983), Ed van Thijn (1983-1994), Schelto Patijn (1994-2001) en vanaf 2001 dus Job Cohen.

Cohen wordt in het juryrapport geprezen omdat hij 'een monument van integriteit is en leiderschap op een introverte manier waarmaakt. En hij laat zich niet leiden door wat de pers vindt.'


Daar heb ik toch een paar vragen bij aan de professionele bestuurders die Cohen uitverkozen.

  1. Waren de anderen dan niet of minder integer?
  2. Waren de anderen extraverte leiders?
  3. Of helemáál geen leiders?
  4. Is een introverte leider beter dan een extraverte leider? Zo ja, waarom eigenlijk?
  5. Vinden jullie het zo slecht om naar de mening van de pers te luisteren? Hmm, dat lijkt me dan een verbeterpuntje voor de komende vijfentwintig jaar.
  6. Wisten jullie met een borrel op überhaupt wel wie alle burgemeesters van Nederland in de laatste vijfentwintig jaar zijn geweest?
  7. Waren jullie reeds te laveloos om je te herinneren dat er al een Beste Burgemeester van het Land was? Namelijk Gerd Leers van Maastricht? Er kan er toch maar één de beste zijn op dit moment?

Hoe dan ook, mijn eigen keus valt op Schelto Patijn. Een rustige (introverte, zo u wilt) en aardige burgemeester. Sociaal betrokken, fatsoenlijk en integer. Een monument van een burgervader.

Baldadige aanvulling: Er schiet mij zojuist te binnen dat met de afkorting B BOB (Binnenlands Bestuur Overheids Bal) publicitair een hoop te doen is. Was Job de Bob? Duidelijk niet. En is bbop ook niet een muziekstijl? Altijd leuk voor een bal.
Maar goed, ik dwaal steeds verder af...

Tags: