flappen tappen

Dinsdag 12 April 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik begrijp niets van financiële zaken. Ik begrijp alleen dat ik het grootste deel van mijn geld uiteindelijk weer inlever bij de overheid en dat die daar dan weer allerlei meer of minder mooie dingen voor de burger mee doet. Dat is voor mij nog te volgen, al denk ik er liever niet aan.

Maar wat flikt minister Brinkhorts van Economische Zaken mij nu weer? Hij gaat het nóg ingewikkelder maken!
In de krant heb ik gelezen dat de overheid straks wil meeluisteren met al ons telefoon- en dataverkeer. Dat slaan ze dan op om te kunnen zien of er een terrorist tussen zit. Okee, helder, ik zal voortaan op mijn woorden moeten passen.
Zo'n systeem betaalt dit kabinet natuurlijk niet uit eigen zak, maar uit de onze. Niet mee eens, maar tot zover nog te bevatten: dit was mijn eerste financiële bijdrage aan de ondermijning van mijn eigen privacy. De telefoon- en internetaanbieders moeten een heleboel technische spulletjes kopen om al ons geklets, gechat en gemail te kunnen vastleggen. Dat is in het kader van 'de bewaarplicht'. Daar zijn ze niet blij mee en ze willen dan ook dat de overheid die hele zooi betaalt. Wanneer die dat doet is dat mijn tweede bijdrage aan de ondermijning van mijn eigen privacy. Wanneer die dat niet doet óók, want dan worden de kosten uiteindelijk natuurlijk doorberekend aan de klant. En dat ben ik. En dat bent u.

Vandaag verneem ik uit de krant dat minister Brinkhorst tot dusver wel 700 tot 1400 euro betaalde aan de providers voor elke telefoontap of internettap. Uit de staatskas natuurlijk. Dat bedrag is niet voor de technische spulletjes, maar voor het werk dat ze eraan hebben.
Vanaf 1 april heeft Brinkhorst deze vergoeding verlaagd. Hij is nu nog maar 13,50 euro. Van zo'n fooi kunnen de providers natuurlijk niet rondkomen en dus krijgen de klanten straks alweer de rekening op hun bord. Dat is dus mijn derde eigen bijdrage aan de ondermijning van mijn privacy.

Of ben ik nu de tel kwijt?