windsor castle

Dinsdag 05 April 2005 in categorie Royalty

De BBC-televisie zendt in deze weken de driedelige documentaire "The Queen's Castle" uit. Hij is gemaakt door de onafhankelijke productiemaatschappij RDF en biedt een onthullend -zo niet verbijsterend- kijkje achter de schermen van Windsor Castle. De uitzendingen zijn een 'must' voor elke republikein dan wel antimonarchist, want niets is beter voor het sterken van de eigen overtuiging dan beelden van archaïsche koninklijke structuren en standsverschillen.

Van de vierhonderd leden van de hofhouding op Windsor Castle is me er eentje het meest bijgebleven: de klokkenmaker. Hij heeft een full time job aan het op gang houden van de honderden kleine en grote uurwerken op en in het kasteel. Onvermoeibaar prutst en priegelt hij tussen de radertjes om Her Majesty bij de tijd te houden, maar dat is duidelijk onbegonnen werk binnen een instituut dat bestaat bij de gratie van tradities. Zelfs het huwelijk van prins Charles en Camilla Parker Bowles loopt alweer een dag achter. Door de dood van de paus trouwen ze zaterdag in plaats van vrijdag.
Maar na zoveel jaren wachten kan dat ene dagje er ook nog wel bij. En dan is het volop genieten van het sprookje van de prins die zijn eigen witte paard huwt.

Voor wie de wekelijks aanbevolen dosis royalty durft te overschrijden: BBC 1, zondagavond 21.00 uur, het derde en laatste deel van The Queen's Castle.

De Volkskrant: "Het uitstel met een dag is een grote klap voor de verkopers van huwelijksprullaria en -memorabilia als T-shirts en mokken, die al een grote voorraad hebben met daarop de datum van 8 april."