In de boerka van de hoge duikplank

Dinsdag 26 Februari 2008 in categorie Religie

Drie jaar geleden heb ik al geprobeerd Nederland voor te lichten over de verschillen in badmode tussen het Westen en het Midden-Oosten. In Zwolle is dit helaas niet opgepikt. Rondom het plaatselijke zwembad daar is nu een rel gaande over de boerkini, officieel hijood genaamd. De badmeesters stuurden een moslima die zo'n ding droeg het water uit. Andere badgasten hadden er namelijk aanstoot aan genomen.
Het gemeentebestuur van Zwolle is het niet eens met het standpunt van de zwembadleiding en vindt dat de boerkini gewoon moet kunnen.
Ik snap die heisa niet. De boerkini is het tegendeel van aanstootgevend. De werkelijke reden van het protest zal dan ook wel zijn dat in het Zwolse zwembad de Islam zo overdreven demonstratief in het water ligt. De boerkini is een godsdienstuiting en dat pikken sommige Zwollenaren kennelijk niet. Die willen onbekommerd hun baantjes trekken zonder dat Allah telkens langsdrijft.
Deze afwijzende reflex zal wel terug te voeren zijn op de prehistorie en zit blijkbaar nog steeds verankerd in de mens: alles wat afwijkt van de groep is een potentieel gevaar, het onbekende moet daarom worden uitgestoten.

De reactie van de zwemmende Zwollenaren is weliswaar overtrokken, maar psychologisch dus ergens wel verklaarbaar. De vrouw in de bourkini heeft het provocatieve effect van haar zwemkleding op 'de groep' onderschat. Wanneer ze een duikerpak of een wetsuit had aangetrokken was er niemand over gevallen. Haar doel van lichaamsbedekking was daarmee eveneens bereikt en Zwolle was rustig gebleven.
Verwend met veel en lekker bloot
Opmerkelijk genoeg zijn het maar al te vaak vooral de bekeerde poldermoslima's die het extreme opzoeken. Niet zelden gluren door de niqaab een paar helblauwe ogen naarbuiten en klinkt vanachter de gordijnen een overvalst regionaal accent. Ook in Zwolle was dit het geval. Principieel staan de dames natuurlijk volkomen in hun recht en mogen ze rondlopen zoals ze willen. Maar overdreven religieuze uitingen roepen in Nederland altijd een zekere irritatie op. Wij zijn verwend met veel en lekker bloot in onze zwembaden en dat willen we graag zo houden. Helaas, door de toegenomen immigratie vanuit blootvrezende landen ontstaat er ook in het Westen een steeds grotere markt voor 'modest swimwear'.
Dus heren, geniet ervan zolang het nog kan!Ook in Christelijke kringen weet men van inpakken...

Tags: