Koekhappen in coma

Woensdag 27 Februari 2008 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Gisteren werd de Israëlische ex-premier Ariel Sharon 80 jaar. Hij heeft het niet kunnen vieren, want hij ligt al ruim twee jaar in coma na een zware hersenbloeding in januari 2006.
Eens de machtigste man van Israël, nu een half verlepte plant die iedereen al bijna weer vergeten is. Ik betwijfel zelfs of ze in het Sheba Medical Hospital bij Tel Aviv nog een paar slingers aan z'n bed hebben gehangen. De opbeurende ansichtkaarten met 'Get well soon' hebben ze maar weggehaald, want zijn toestand is hopeloos.
Zijn zoon Omri is gisteren vast nog even langs geweest om te vertellen dat hij zeven maanden achter de tralies gaat. Hij had in 1999 op illegale wijze geld ingezameld voor de verkiezingscampagne van zijn vader.
Ondertussen ruziën de rabbi's...
Euthanasie zit er voor de arme Sharon niet in, want de Joodse wet verbiedt elke handeling die iemands dood kan bespoedigen. Ondertussen ruziën de rabbi's hoe dit moet worden uitgelegd, want er is ook een stroming die zegt dat er geen middelen mogen worden gebruikt die een natuurlijk levenseinde in de weg staan. Van de religie hoeft Sharon daarom geen heil te verwachten, want daar gaan ze tot in lengte van jaren niet uitkomen met elkaar.
De omstreden ex-premier is dus volledig op zichzelf aangewezen en krijgt ruim de tijd om in zijn eigen gevangenis zijn zonden te overdenken. Vooropgesteld dat hij hier nog stiekem toe in staat is, hetgeen ernstig te betwijfelen valt. Dat is aan één kant dan ook weer jammer natuurlijk.

In elk geval is zijn toestand een goede les voor menig praatjesmaker in de wereldpolitiek. Het kan zomaar gebeuren: op een dag lig je wezenloos met twintig slangen in je lijf en heb je niks meer in te brengen. Hooguit neuriën twee zustertjes nog even tijdens het verschonen van je luier 'Er is er een jarig, hoera!', maar al halverwege proesten ze het uit van meligheid.
Dat wou ik Bush, Poetin, Chavez, Sarkozy (of Balkenende desnoods) maar even meegeven.

Tags: