Archief: artikelen van
Vrijdag 27 April 2007 in categorie Politiek & Maatschappij, Verhelderende Gesprekken
Lang, lang geleden, jongens en meisjes, toen ik nog op de Protestants-Christelijke lagere school zat, moest ik eens nablijven. Het hoofd der school, van wie ik les had, sprak mij vermanend toe. Ik had namelijk de kinderen van de Rooms-Katholieke school aan de overkant uitgescholden en daarbij ook nog gevloekt.
De meester keek mij door zijn brilletje lang en bestraffend aan.
"Enig idee waarom ik je laat nablijven?"
"Kweenie, meester..."
"Dit is nou al de zoveelste keer!"
"Wat, meester?"
"Dat je die kinderen van de overkant loopt te provoceren!"
"Wat is provoceren, meester?"
"Ze loopt uit te dagen!"
"Dat doen die vuile papen bij ons ook, meester! En ze willen altijd vechten!"
Woedend sloeg de meester met zijn vlakke hand op z'n bureau.
Het negertje van het zendingsbusje sprong van schrik een decimeter omhoog.
Een half schoolkrijtje rolde op de grond.
Lees verder...
Donderdag 26 April 2007 in categorie Opinie
De abortusboot is weer in het nieuws. Kort samengevat vaart dit schip op uitnodiging van plaatselijke vrouwengroepen naar seksueel-juridisch achtergebleven gebieden en helpt daar buiten de territoriale wateren vrouwen aan een overtijdbehandeling. Het enige alternatief voor de dames in kwestie is namelijk de illegale breinaald of een buiteling van de trap. Daar schijnen jaarlijks wereldwijd 70.000 doden bij te vallen, dus je zou toch zeggen dat moderne medisch verantwoorde ontwikkelingshulp op dit gebied in landen als Polen en Ierland met open armen ontvangen wordt. Iedereen zou blij moeten zijn dat wij in Nederland nog wat loze meisjes hebben die willen gaan varen en zich daarbij tegelijk nuttig willen maken voor de goede zaak. Maar nee hoor, ondank is 's werelds loon!
De kades in Polen en Ierland staan vol met woedende groepen demonstranten -dikwijls voornamelijk mannen- die moord en schande roepen over deze
Women on Waves, de officiële naam van de vrouwenrechtenorganisatie achter de abortusboot. Zo te zien zouden zij de dames het liefst standrechtelijk kielhalen. Ergens wel begrijpelijk. Het geeft toch een zeker betrapt gevoel wanneer je anno 2007 nog internationaal te kijk wordt gezet als een land met middeleeuwse opvattingen over seksualiteit.
Lees verder...
Woensdag 25 April 2007 in categorie Beeld en Geluid
<%FlashMP3(http://www.xs4all.nl/~arnoud1/audio/RADIOLOG20070425.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>
Inhoud: Het Radiolog van woensdag 25 april 2007 - Reportage: Katten en Kunst, interview met textielkunstenares en kattenliefhebster Chantall van den Heuvel van
Maanisch.com.
Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.
Woensdag 25 April 2007 in categorie Milieu, flora, fauna
Weet u nog wat SARS is?
Vier jaar geleden was dat de enge ziekte die de halve wereldbevolking wel eens zou uitroeien. En de vogelgriep zou later de andere helft voor z'n rekening nemen. Althans, zo werd het ons destijds voorgespiegeld in de media. Viroloog Ab Osterhaus had 't er maar druk mee. Op zeker moment gaan dergelijke alarmerende kwalen in het nieuws gelukkig vanzelf over. In het echt waren ze waarschijnlijk al minder gevaarlijk dan men ons wilde wijsmaken.
Dit soort opgefokt nieuws komt steeds vaker voor. Het is ADHD-nieuws, om het maar zo te noemen. En dan met name de ADHD-H variant, hyperactief en impulsief. Krant, radio en televisie slaan volledig door in hun berichtgeving, het bange volk in verwarring achterlatend. Want nu hoor je er niets meer over. Het is stil geworden rond SARS en vogelgriep. Geen foto's meer van Hong-Kong Chinezen met mondkapjes. De spamberichten zwijgen tegenwoordig over tamiflu en andere anti-virale middelen. Menigeen heeft nog steeds een voorraad in de koelkast liggen. Doe maar weg. SARS en vogelgriep zijn uit, klimaat is in. Investeer dus nu in kaplaarzen en zonnebrandolie.
Lees verder...
Dinsdag 24 April 2007 in categorie Media
Wat is televisie toch een kermis der ijdelheid! Elke omroep heeft z'n kijkcijfercoryfeeën die bijkans niet van de buis te ranselen zijn. Soms is dat niet bijzonder hinderlijk, wanneer zij blijk geven van een zekere ingetogenheid of uitgesproken vakmanschap. Voorbeelden daarvan zijn Paul Witteman en Matthijs van Nieuwkerk. Die lijken eigenlijk gewoon standaard meegeleverd met je tv-toestel, dus daar doe je het dan maar mee. Daar schep ik dan ook wel eens over op: ik heb een tv met HD-ready en Paul Witteman.
Maar anderen zijn gewoon egotrippers, verwaande ijdeltuiten, je reinste televisiespam. Zelf heb ik de grootste moeite met God, bij de EO in de persoon van Andries Knevel. Het is enerzijds knap, maar anderzijds ook wel treurig wanneer je zo uitgesproken overtuigd kunt zijn van jezelf. Volgens mij sidderen ze bij de EO van hoog tot laag voor deze heiland van Nederland. De EO is er voor Andries Knevel en niet andersom. Zodra Andries weer een idee heeft waarmee hij zichzelf kan uitzenden, gaan zijn onderknuppels gedienstig voor hem aan de slag.
Lees verder...
Geschreven voor Amsterdam Centraal
Maandag 23 April 2007 in categorie Amsterdam Centraal
Wie in Amsterdam vóór 28 april z'n grofvuil naar het afvalpunt brengt krijgt daar maar liefst zés kleurige zomerviolen voor terug, zo meldt een folder in mijn brievenbus met nee/nee-sticker. Met deze actie moet voorkomen worden dat de luie Amsterdammer zijn grofvuil gewoon over het balkon sodemietert of slordig naast de afvalcontainer dumpt (vijftig euro boete).
Wat een mooi en vertederend gebaar! Dat had ik toch nooit verwacht van die ruwe bonken die bij zo'n afvalpunt werken. Dan moet je als stoere grofvuilnisman toch wel even over een mentaal drempeltje heenstappen, lijkt me.
Lees verder...
Zondag 22 April 2007 in categorie Media
De Volkskrant kopte
gisteren: 'Eerste dode bedreigt missie niet'. Gedoeld werd op het feit dat er nog steeds politieke steun is voor de militaire missie in Afghanistan, ondanks het feit dat er nu een militair is gesneuveld. Een open deur natuurlijk. Welke politicus zou het in z'n hoofd halen om het militaire hazenpad te willen kiezen na één dode? We zouden de risee zijn van de internationale gemeenschap. Maar voor alle zekerheid riep generaal Berlijn nog maar eens dat het óók in het Nederlandse belang is dat Afghanistan geen vrijplaats is voor internationaal terrorisme. Het maatschappelijk draagvlak mocht eens gaan wankelen, nietwaar?
Dit alles roept natuurlijk de vraag op hoeveel Nederlandse doden wij dan wél over hebben voor 'de goede zaak'. Tien? Vijftig? Honderd? Hadden regering en parlement niet beter vooraf een quotum kunnen vaststellen? "Luister Bush, we doen mee, maar bij twintig bodybags zijn we weg daar. Dan weet je dat vast."
Vervolgens wordt er dan nog wat onderhandeld, zo van: ja, maar dat is dan exclusief helicopterongelukken en zelfmoorden. Goed, jij je zin.
Op die manier baken je de risico's tenminste van tevoren af met harde cijfers.
Lees verder...