Violen voor vuilnis!

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 23 April 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Voortaan inruilen voor violen!Wie in Amsterdam vóór 28 april z'n grofvuil naar het afvalpunt brengt krijgt daar maar liefst zés kleurige zomerviolen voor terug, zo meldt een folder in mijn brievenbus met nee/nee-sticker. Met deze actie moet voorkomen worden dat de luie Amsterdammer zijn grofvuil gewoon over het balkon sodemietert of slordig naast de afvalcontainer dumpt (vijftig euro boete).

Wat een mooi en vertederend gebaar! Dat had ik toch nooit verwacht van die ruwe bonken die bij zo'n afvalpunt werken. Dan moet je als stoere grofvuilnisman toch wel even over een mentaal drempeltje heenstappen, lijkt me.

Ze worden geselecteerd op macho-gehalte

Ziet u deze ronduit vertederende scene al voor u? U staat net zwetend vijf kuub slooppuin in een van de containers te storten wanneer achter u zo'n ruige, met zware Van Nelle-shag doorrookte stem klinkt:
"Kijk eens meneer, nu krijgt u van mij zes van die schattige zomerviooltjes! En wat ruiken ze héérlijk, hè?"

Nu waren de mannen van het afvalpunt altijd al vriendelijk en behulpzaam, maar niettemin worden ze volgens mij toch geselecteerd op macho-gehalte. Het zijn steevast grote gebruinde kerels met indrukwekkende spierballen en talrijke tatoeages op de armen. Een soort Hells Angels, maar dan aardig en zonder brommer.

En deze mannen hebben dus voor ons blijkbaar de afgelopen maanden al die viooltjes zorgzaam moeten opkweken. Eerst netjes zaaien met die grove gekloofde vingers, elke dag voorzichtig een scheutje water geven en tenslotte eindeloos knielen op een bed violen om het onkruid te wieden. Dat moet toch een behoorlijk stukje zelfoverwinning geweest zijn voor die gasten.

Nee, driewerf hulde voor deze strakke actie van de violenvuilnismannen!

Tags: