Het Stadsarchief over Nieuw-West

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 26 Oktober 2011 in categorie Amsterdam Centraal, Het vaderlandsch cultuurgoed

Vorige week bezocht ik de tentoonstelling die in het Stadsarchief is ingericht over Nieuw-West in de jaren 50 en 60.
Machtig interessant natuurlijk, vooral wanneer je -zoals ik- bent opgegroeid in de woestijn van Overtoomseveld.
Het is in vele opzichten een feest der herkenning en jeugdsentiment.
Toch hield ik er een ietwat dubbel gevoel aan over. Enerzijds was het leuk om te zien, anderzijds had het naar mijn smaak wel wat uitgebreider gekund.

Ze moeten bij het Stadsarchief misschien nog een beetje handigheid krijgen in het maken van goede tentoonstellingen.
Het geheel is nogal beperkt opgezet, volgens mij valt er veel meer over zo'n onderwerp te vertellen en te laten zien.
Nu is het het net alsof er van bovenaf iemand zegt: 'Denk erom, het mag allemaal niet te veel kosten!'
Dat gevoel had ik ook al bij de tentoonstelling 'Pers en Politie'.

De tentoonstelling bestaat vooral uit ingelijste foto's over de geboorte van de nieuwe tuinsteden die nu zijn samengevoegd tot het stadsdeel Nieuw-West. Daarnaast zijn er nog wat documenten in vitrines en worden er filmpjes van bewoners op de grond geprojecteerd.
Een expositie moet natuurlijk een meerwaarde hebben ten opzichte van bijvoorbeeld een website over het onderwerp. Die meerwaarde heb ik niet goed kunnen ontdekken, of het moet zijn dat bezoekers met elkaar in gesprek kunnen raken.
Er was tevens enige onbalans in de hoeveelheid materiaal over Slotermeer en de andere tuinsteden.

Expositie Nieuw-West 50-60Ik miste vooral aandacht voor 'oral history'. Immers, veel oorspronkelijke bewoners zijn nog in leven en hun verhalen zijn ook vastgelegd in Het Geheugen van West. Zitten die dan niet tevens ook in het stadsarchief? Hadden ze niet wat mensen van toen kunnen opsporen en erover laten vertellen?
Met dergelijke verhalen -ook al staan ze maar in een catalogus afgedrukt- wint zo'n expositie aanmerkelijk aan historische zeggingskracht. Gelukkig komt op 18 december Henk Spaan nog wat vertellen, maar daar moeten we het dan mee doen.

Er werden oude amateurfilmpjes op de grond geprojecteerd. Op de manier van 'kijk eens hoe kunstzinnig en modern wij onze tentoonstelling inrichten'. Met als resultaat dat je als toeschouwer drie keer om de beelden heen moet lopen en je nek in een knoop moet leggen om de filmpjes goed te bekijken. Het werkt niet, vorm gaat hier boven inhoud.

Mijn eindoordeel luidt: erg leuk om te zien, maar er had meer in gezeten. Als je het doet moet je het goed doen en niet redelijk, zeker als je er vijf euro entree voor vraagt. Maar als je in Nieuw-West bent opgegroeid: zeker even langs gaan in de Vijzelstraat.

Expositie Stadsarchief: '50-'60 Nieuw-West
Nog tot 8 januari 2012.

Tags: