In zak en as met de Zuidas

Maandag 02 Juni 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Amsterdam - Deze week konden we in de kranten lezen dat zakenbank Crédit Suisse een rapport had geschreven waaruit blijkt dat de banken niet zo'n zin meer hebben in het Zuidas-project. U weet wel, de Zuidas is die gigantische en langdurige onderneming waarbij de zuidkant van de A10 ondertunneld wordt, met daar bovenop kantoren. Het zou bovendien een mooi voorbeeld worden van Publiek Private Samenwerking (PPS), waarbij de banken zestig procent van de benodigde vier miljard euro zouden ophoesten.
Vier jaar geleden had ik al zo mijn twijfels bij deze onderneming, maar van de twijfels van een simpele burger hoeven ze zich niks aan te trekken natuurlijk. Overheid en bedrijfsleven zijn tenslotte véél deskundiger in het inschatten van risico's omtrent de financiering van dergelijke projecten. Dat heeft het verleden wel bewezen, daar kennen wij allemaal de voorbeelden van, nietwaar?
Als de banken dus geen trek meer hebben in de Zuidas moeten we er niet aan beginnen. Want als er één ding is waar banken goed in zijn, is het wel het veiligstellen van de eigen winsten. Die gaan dus geen centjes steken in kansloze ondernemingen.
Dik kans dat wij Amsterdammers dus onze oude dag in armoede slijten
Toch ben ik er niet gerust op, want de gemeente en het Rijk gaan nu bekijken of ze de klus zónder het bedrijfsleven kunnen klaren, gewoon lekker samen, van het belastinggeld. Daar kun je je immers nooit een buil aan vallen, want belastinggeld is een onuitputtelijke bron.
Dik kans dat wij Amsterdammers dus onze oude dag in armoede slijten, maar dat is een klein offer als wij vanuit de goot trots kunnen opkijken naar de torens van de Zuidas.

Nederigheid
In al mijn nederigheid durf ik de vraag eigenlijk nooit op te werpen, maar laat ik eens roekeloos doen: ben ik nou gek of zijn zij het?
Je wilt toch niet een gigantisch kantorencomplex bouwen dat veel volk aantrekt naar een plaats die nú al verstopt is? Je wilt de stad toch niet dertig jaar lang opzadelen met een bouwput? Je gaat toch geen autoweg ondertunnelen die dagelijks helemaal vast staat? Je gaat toch niet beginnen aan een project van vier miljard als de ervaring leert dat zoiets uiteindelijk minstens het dubbele kost?

Denk groot!
Ach, je moet groot durven denken, anders wordt het nooit wat met deze stad, zullen sommigen tegenwerpen. Misschien hebben ze gelijk. Maar gek dat er meestal alleen groot gedacht wordt bij bouwprojecten. Nou nooit eens bij dingen als de thuiszorg (inmiddels failliet), de kunst of de criminaliteitsbestrijding.

Maar er zit nog méér in het vat. Een ander voorbeeld van 'groot denken' is de organisatie van de Olympische Spelen in 2028. Wethouder Gehrels had bedacht dat het nu zo leuk zo zijn wanneer Amsterdam een eeuw na de Spelen van 1928 opnieuw dit evenement kon binnenhalen. Ze gaat daarom alvast lobbyen in Peking en trekt een slordige 6,5 miljoen uit voor het maken van leuke plannetjes.
Intussen schijnt de gemeenteraad nog niet helemaal overtuigd te zijn van het nut van die Spelen, maar wat niet is kan nog komen. Een volgende raad kan er tenslotte weer heel anders over denken. In de politiek en het zakenleven lijkt er immers een chronische behoefte om de stad wereldwijd 'op de kaart te zetten'.

Google Earth
Laten we dan eens resumeren hoe die 'kaart' er de komende decennia uitziet als alles doorgaat. Allereerst natuurlijk de bouwput aan de Zuidas. Dat project duurt dusdanig lang, dat men het risico loopt tijdens de uitvoering te vergeten hoe het ook alweer moest worden. Dan moet er ook nog ergens een megastadion komen om het WK voetbal 2018 binnen te slepen. Weliswaar niet binnen de stadsgrenzen, maar toch ergens in de nabije omgeving. Geeft ook weer een hoop gedoe. En tenslotte die Olympische Spelen met ettelijke sportlocaties.

Al die bouwactiviteiten zouden dus in ongeveer dezelfde twee decennia moeten plaatsvinden.
Google Earth toont ons over tien jaar een kaart waarop Amsterdam door een aardbeving getroffen lijkt.
De bevolking verblijft in vluchtelingenkampen op de Drentse hei.
We mogen ons verheugen in de aandacht van de hele wereld, dat dan weer wél!
Zo zie je maar, de Zuidas en de Olympische Spelen zijn uiteindelijk heel goed voor het toerisme. Het ramptoerisme.

In dit scenario ga ik ervan uit dat tegen die tijd de Noord-Zuidlijn, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum eindelijk af zijn.
Anders hebben we een probleempje natuurlijk...

Tags: