De afgeplakte stad

Maandag 07 April 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Onlangs werd tijdens het krantje lezen mijn aandacht getrokken door de woorden 'Amsterdam Centraal' en 'uitkleden'. Ik veerde overeind. Had ik op de redactievergadering een puntje gemist?
Het was loos alarm. Het bleek te gaan om acht modellen die voor het Centraal Station uit de kleren gingen en zich daarna hulden in stickers en tape. Onder het motto 'donate your space' doneerden zij een stukje van hun lichaam.

Was dit een radicale actie voor het donorcodicil? Ik snapte er geen ruk van, eerlijk gezegd. Na het artikel drie keer gelezen, gespeld en ontleed te hebben, begreep ik eindelijk dat het hier een actie voor de millenniumdoelen betrof. Voor een betere wereld dus. Georganiseerd door Move Your World.

De bedoeling is geloof ik dat iedereen die ergens een stukje ruimte over heeft, die ruimte afplakt met stickers en tape. Daarop staat dan één van de millenniumdoelen genoemd. Overal schoon water, minder kindersterfte, uitbanning van honger en armoede enzovoort. En wanneer een heleboel mensen en instanties dat doen, komt er vanzelf meer aandacht voor de noden en misstanden in de wereld.
Nou, sympathieke actie! Maar zeg dat dan meteen!
Bijna tien kilometer troep
Ik zie het al voor me: de hele stad ondergeplakt met stickers en tape. De eerste vraag die zich dan opdringt: is dat plakspul allemaal wel zo milieuvriendelijk? Want ook al plak je die zooi op je eigen spullen, ééns wordt het allemaal toch weer weggegooid. En er is op dit moment 9658 meter gedoneerd. Dat is al bijna tien kilometer eh... ja, laat ik het beestje maar bij de naam noemen: troep!
Maar goed, laat ik niet moeilijk gaan doen over bijzaken.

Parkeerbeheer doneerde meteen al ruimte voor een millenniumdoel. Ja, dat is makkelijk zeg! Iets weggeven dat niet van jou is! Zie ik daar een parkeerbeheerder pronken met zijn ondergeplakte scooter! Een van overheidswege beschikbaar gesteld vervoermiddel ter uitvoering van een dienstopdracht! Die kant moeten we niet uit natuurlijk.

Er is nog genoeg ongebruikte ruimte in Amsterdam die eerder in aanmerking komt. Op de wallen kunnen we de vrijgekomen bordelen doneren aan de millenniumdoelen. We hebben ook nog tienduizenden vierkante meters leegstaande kantoorruimte. Kunnen we allemaal afplakken en onderstickeren. Want dat zijn ze bij die millenniumdoelen nog vergeten: de woningnood en de speculatie in onroerend goed.
Ook in het Westelijk Havengebied zie ik nog genoeg braakliggende terreinen om in te tapen. Gebeurt allemaal niks mee. Hooguit wordt er af en toe een lijk of ander illegaal afval gedumpt.

Ik roep de Gemeente Amsterdam dus op om alle ongebruikte ruimte in de stad te gaan voorzien van stickers en tape. Daarmee geven we dan niet alleen aandacht aan de acht millenniumdoelen, maar maken we tegelijk ook duidelijk zichtbaar op hoeveel plekken we ruimte aan het verspillen zijn. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Wij van Amsterdam Centraal hebben met dit verhaaltje ook ons steentje bijgedragen aan de millenniumdoelen. Zonder stickers en tape. Als ze die millenniumdoelen nu nog niet halen heeft het niet aan ons gelegen.
Maar, jongens en meisjes van Move Your World: mag het volgende keer iets minder ingewikkeld en gewoon in het Nederlands? Van onze nieuwe Nederlanders verlangen we tenslotte óók dat ze Nederlands praten.

Tags: