Opgescheept met Joke

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 27 Juli 2011 in categorie Amsterdam Centraal

In het kader van heteenoftander landde ik op de pagina van mijn stadsdeel Nieuw-West, alwaar het dagelijks bestuur in volle glorie staat afgebeeld. Hé, we hebben toch maar vijf wethouders? Wie is die mevrouw rechts op de foto?
Ah, ik zie het al, dat is de stadsdeelsecretaris, mevrouw Joke Goedhart.
De stadsdeelsecretaris is de hoogste baas van de ambtelijke organisatie. Vandaar dat Joke geen 'stadsdeelsecretaresse' heet, want dat staat meteen weer een stuk minder belangrijk.

Best een mooie promotie na zo'n gifdrama.

Joke Goedhart, waar kennen wij die naam ook weer van? Precies, zij was volgens voormalig wethouder Marijke Vos de grote schuldige aan de affaire met het gifschip Probo Koala.  Zij was in die periode nog directeur van de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht. Een functie die zij op haar openbare LinkedIn profiel heeft weggelaten.  Deze besmeurde bladzijde uit haar carrière veegt zij zo te zien liever onder het tapijt.
Wat doet die mevrouw zo ineens in Nieuw-West? Daar zouden wij hier toch nooit voor gekozen hebben?

Blijkbaar heeft de gemeente bij de fusie van de stadsdelen alleen maar lager personeel ontslagen. Of misschien wel bijna niemand, wie zal het zeggen? In elk geval zo te zien te weinig topambtenaren. Veel te duur natuurlijk. Dat kost maar gouden handdrukken of anderszins riante afvloeiingsregelingen. Want zo gaat dat in die kringen.

Ik herinner mij nog dat mevrouw Joke ondanks haar disfunctioneren (volgens Marijke dan) stadsdeelsecretaris in Zeeburg mocht worden. Maar toen dat stadsdeel werd opgeheven zaten ze natuurlijk opnieuw met Joke in haar maag.
Stel ik mij zo voor.
Volgens mij hebben ze gedacht: 'Weet je wat? We maken Joke kwartiermaakster. Kwartiermaakster voor de stadsdelen die moeten fuseren tot Nieuw-West. Die kant van de stad heeft toch al een slechte reputatie, dus daar kan ze geen kwaad.'
Iets in die geest moet het toch wel zijn geweest.

Van oorsprong is een kwartiermaker een militair die vooruit gezonden wordt om voor huisvesting te zorgen. Blijkbaar heeft de kwartiermaakster Goedhart ook maar meteen geregeld dat ze zélf onder de pannen kwam. Als stadsdeelsecretaris van Nieuw-West. Best een mooie promotie na zo'n gifdrama.

Ik las onlangs dat voor stadsdeel Nieuw-West er een tegenvaller dreigt van 16 miljoen. Dat wordt dus bezuinigen. Hopelijk niet op achterstandsbeleid, stedelijke vernieuwing, economie of veiligheid, maar op overtollig management dat we hebben geërfd uit de stadsdeelfusies.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus voor de stadsdeelraad. En met die ervaring als kwartiermaakster vindt Joke toch wel weer wat anders, toch?

Tags: