Tineke Huizinga: de som der weke delen

Dinsdag 15 April 2008 in categorie Politieke Portretten

Er gaat bijna geen week voorbij of ons parlement houdt wel een spoeddebat. Dat doen de kamerleden niet omdat ze haast hebben, maar om de bevolking om de tuin te leiden. Met een spoeddebat lijkt het namelijk net alsof je heel alert bent en direct maatregelen treft. Dat is natuurlijk niet zo, een spoeddebat is voornamelijk de parlementaire reactie op berichten die 's morgens in de krant stonden.

Nu komt er weer een spoeddebat over de gekraakte OV-chip. Nergens voor nodig. Iedereen die iets koopt dat niet deugt mag van de fabrikant verlangen dat deze het probleem binnen redelijke tijd oplost. Dat staat in de wet. Dus retour met al die plastic handel. Een béétje pittige staatssecretaris gaat op hoge poten terug naar de winkel met die troep.

Maar deze staatssecretaris is niet pittig. Dat is het werkelijke probleem. Laten we dáár eens een spoeddebat over houden! Over Tineke Huizinga-Heringa (ChristenUnie). Zij is staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en onder meer verantwoordelijk voor de marktwerking in het openbaar vervoer. En kennelijk dus ook voor de OV-chipkaart.
Deze staatssecretaris straalt geen enkel gezag uit.
Deze staatssecretaris straalt geen enkel gezag uit. Dat komt voornamelijk door die zijige stem. Daar gaat zelfs een langdurig gristelijk gemarineerde ouderling van over z'n nek. Deze staatssecretaris klinkt zo walgelijk soft, dat er reden is om aan te nemen dat zij driemaal daags gorgelend haar stembanden smeert met de hydraterende crème uit een pot Nivea Visage.

Die stem heeft de zachte dufheid van rotte limoenen, de snotterigheid van een gereformeerd zachtgekookt ei, de lubberige resonantie van de som der weke delen in een menselijk lichaam, de lusteloosheid van een uitgezakte tiet in een bak Bulgaarse yoghurt.
U merkt: metaforen schieten tekort om het futloze poppenstrontgeluid van Huizinga te karakteriseren!

U kent allemaal wel de klassieke voorbeelden van geluiden die onverdraagbaar zijn voor het menselijk oor. Zoals nagels over het schoolbord of een schrapend mes in een plastic boterkuipje. Daar kunnen we rustig de stem van Tineke Huizinga-Heringa aan toevoegen. Een spoeddebat is prima, maar dan wél microfoon uit en ondertitels aan.

Tags: