Antisemitisme schrikbarend toegenomen

Dinsdag 18 Maart 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

In een paar dagen tijd is het aantal antisemieten in Nederland ineens schrikbarend toegenomen. De Duitse publicist Henryk Broder noemde in het tv-programma Netwerk Dries van Agt en holocaust-overlevende Hajo Meyer 'antisemieten', omdat deze heren nogal verontwaardigd zijn over de Israëlische politiek tegenover de Palestijnen.

Harry de Winter plaatste een advertentie in de Volkskrant, waarin staat: 'Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.'

Arnold Scheepmaker schreef al in 2006 enkele antisemitische dingetjes in Havana, de schoolkrant van de Hogeschool van Amsterdam. Nadat meneer een keertje in het Midden-Oosten was geweest 'snapte hij wel hoe het in 1937 zover had kunnen komen'. Maar omdat anderen vonden dat hij het dus helemaal niet gesnapt had, staat hij volgende week voor de rechter wegens discriminatie.
De deskundige die ons wijst op de gevaren
Dat zijn dus heel wat antisemieten in een tijdsbestek van een paar dagen. Maar bijna erger nog is het aantal lieden dat zich vervolgens met al die kwesties gaat bemoeien om zichzelf weer eens in de kijkerd te spelen.
In het tv-programma Pauw en Witteman ging arabist Hans Jansen zijn 'blinde' opponent Harry de Winter de les lezen. Hans Jansen is de deskundige die ons altijd wijst op de gevaren van de islam.

Niks zinnigs
Wanneer ik de discussie kort samenvat, komt deze neer op het volgende: Harry de Winter vindt dat Wilders dezelfde toon aanslaat tegen de moslims als voor de oorlog tegen de joden gebeurde. Dat is dus gevaarlijk, vindt hij.
Hans Jansen verklaart dat hij hier eigenlijk niks zinnigs over kan zeggen en daarna ontaardt het debat in een vergelijking van het kwaad in beide religies. Hoewel de heren uiteindelijk met verontwaardigde rode koppen tegenover elkaar zitten, kan de oplettende kijker constateren dat ze het met elkaar eens zijn zonder het zelf in de gaten te hebben: het kwaad zit hem in het religieus extremisme.

Demagoog
Vervolgens kunnen we in Elsevier kennisnemen van de opvatting van Afshin Ellian: hij vindt Harry de Winter een demagoog en zelfs een postmoderne holocaust-ontkenner. Ik zal u zijn argumenten daarvoor besparen, want er is geen touw aan vast te knopen, terwijl ik op school toch altijd een zeer hoog cijfer voor begrijpend lezen had.

Wetenschapsjournalist Simon Roozendaal doet in hetzelfde Elsevier ook nog een duit in het zakje en gaat ons wetenschappelijk verantwoord uitleggen waarom de uitspraken van Wilders niet racistisch of antisemitisch zijn. Arabieren zijn namelijk óók semieten, maar het grootste deel van de moslims is niet Arabisch. Wilders heeft het niet over Arabieren en is dus ook niet 'antisemitisch'. Joden en Arabieren behoren allebei tot het blanke ras en daarom zijn de uitspraken ook niet racistisch.
U merkt: we zijn inmiddels lichtjaren verwijderd van het oorspronkelijke punt van Harry de Winter.

Ander geluid
Dan hebben bij dit soort dingen natuurlijk ook nog de onvermijdelijke commentaren van conservatieve Joden als Leon de Winter en rabbijn Evers. Wat zij erover te zeggen hebben doet weinig ter zake, want Harry de Winter is van 'Een ander Joods geluid', een beweging van progressieve Joden die de aanwezigheid en het gedrag van Israël in de bezette gebieden scherp kritiseert. In ultra-orthodoxe kringen geldt Harry dus eigenlijk zélf als een antisemiet.

Optellen
Nou, eventjes optellen dan maar: Harry de Winter, Hajo Meyer, Dries van Agt en Arnold Scheepmaker zijn antisemieten omdat zij om uiteenlopende redenen kritiek hebben op de staat Israël. Geert Wilders is een antisemiet omdat hij moslims demoniseert en dat is hetzelfde als Joden demoniseren . Hans Jansen, Afshin Ellian en Simon Roozendaal zijn antisemieten omdat zij de Jood Harry de Winter aanvallen.
Ikzelf ben natuurlijk ook een antisemiet omdat ik hier verschillende Semieten uitmaak voor antisemieten.

Geert Wilders geeft geen commentaar. Logisch, want zo gaat het lekker toch?

Tags: