Strafexercitie

Donderdag 06 Maart 2008 in categorie Geldkwesties

De belastingopgave. Het is je reinste strafwerk en je moet er meestal nog voor betalen ook. En zelfs als je wat terugkrijgt is zo'n bedrag veelal de ellende niet waard. Elk jaar zie ik er als een berg tegenop, want ik moet niet alleen mijn eigen opgave doen, maar ook die van mijn ouders. Die rusten lekker op hun hoogbejaarde lauweren, terwijl ze gedurende het belastingjaar alles wegmaken wat ik nou net voor die opgave nodig heb. Tijdens het verbeten zoeken naar jaaroverzichten en bonnen in kastjes, laden, bureautjes en naaimandjes, moet ik mijn vloeken binnensmonds houden, anders raakt mijn moeder overstuur.

En dat terwijl de Belastingdienst al die dingen allang weet! Want wanneer ik eens een postje vergeet, komen ze prompt met een correctie. Altijd in hun eigen voordeel natuurlijk.
Menig Nederlander zal dan ook met grote voldoening hebben kennisgenomen van de recente problemen bij de Belastingdienst. Ze trekken het niet! Ha, dat zal ze leren! Nu weten ze eens wat het is!
Maar het leedvermaak was van korte duur, want de Belastingdienst zet problemen nu eenmaal altijd recht over de ruggen van de belastingbetalers.
Dit is diefstal, lijkenpikkerij!
Iedere weldenkende burger ziet natuurlijk wel de noodzaak van belastingen. Maar je kunt ook overdrijven. Je kunt in dit land geen scheet meer laten of er wordt belasting over geheven. Een beetje lol hebben in het leven wordt in dit calvinistische land meteen fiscaal afgestraft met vermakelijkheidsbelasting. Zelfs als je dood gaat komt de fiscus nog eventjes in je zakken graaien. Dat heeft toch meer iets weg van diefstal, van lijkenpikkerij.

In het jaar 1559 voerde de Hertog van Alva de 'tiende penning' in, een soort btw op de dagelijkse levensbehoeften, zeg maar. Toen waren de rapen gaar, dat pikten de Nederlanders niet! Het was een belangrijke aanleiding tot het voeren van de Tachtigjarige oorlog.
Tegenwoordig is die belasting dubbel zo hoog en er kraait geen haan naar. Je zou toch minstens verwachten dat de huidige prins van Oranje hierover een kritisch geluid laat horen, maar niks hoor. Het ware patriottisme is geheel verdwenen en de Oranjes parasiteren tegenwoordig zélf op de schatkist.

Maar goed, in plaats van dat ik me hier vergeefs zit op te winden, kan ik me beter eens gaan storten op de jaarlijkse strafexercitie van de aangifte. En dan mag ik nog blij zijn dat er geen frustratiebelasting bestaat...

Extra:
Volkskrant video: PC Hooftstraat boos op Belastingdienst.

Tags: