Consumentenvertrouwen in maart altijd laag

Woensdag 21 Maart 2012 in categorie Geldkwesties

Het consumenten-vertrouwen is na een periode van stabilisatie deze maand weer flink gedaald. Met drie punten, lees ik. Tot min 39, aldus ons Centraal Bureau voor de Statistiek. De burger is pessimistisch over de economische ontwikkelingen in het komend jaar. De grote aankopen stelt men liever uit.
Bij zulke berichten plaatsen ze altijd foto's van winkelend publiek. Terwijl een mens toch best alle vertrouwen in de economie kan hebben zónder meteen geld uit te geven.
Maar misschien is dat een naïeve gedachte van mij.

Het CBS maakt zich druk om niks

Volgens mij maakt het CBS zich druk om niks. Ze zoeken er teveel achter. Mijn theorie is dat in maart het consumentenvertrouwen altijd daalt. Maart is namelijk oogstmaand. Niet voor de boeren, maar voor de overheid.
De Belastingdienst en de gemeentelijke overheden versturen hun belastingaanslagen. Voor de burger is dat altijd weer behoorlijk schrikken. Want zoals u weet hebben belastingambtenaren geen boodschap aan de crisis en leggen ze zonder enige mededogen hun aanslagen op.
Zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar aantoonbaar fors gedaald? Tegen alle statistieken in verhoogt uw gemeente doodleuk de WOZ-waarde van uw huis.

Geen wonder dus dat de burger in maart gebukt gaat onder sombere economische vooruitzichten. Wat de overheid uit z'n zak klopt, kan hij niet aan leuke dingen uitgeven. Het stomste wat je dan kunt doen is hem op zo'n moment naar z'n 'consumentenvertrouwen' te gaan vragen.

Nee, let maar op: grote kans dat het consumentenvertrouwen eind mei weer toeneemt. Dan komt het vakantiegeld binnen. Alle zorgen zijn op slag vergeten.

Trouwens, hoe staat het eigenlijk met het consumentenvertrouwen in -pak 'm beet- een land als Haïti? U weet wel, van die aardbeving een paar jaar geleden. Of hebben ze daar geen dingen als vertrouwen of consumenten?

Tags: